İkonik Volkswagen Beetle

İkonik Volkswagen Beetle, köklerini II.Dünya Savaşı öncesi günlere kadar izleyebilir, ancak modelin tam üretime girmesi düşmanlıkların sona erdiği 1945 yılına kadar gerçekleşmedi.

1939’dan itibaren Wolfsburg fabrikası araçlar yerine silahlar üretmişti. 1938’de “KdF-Wagen” olarak değiştirilen modelden 2. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar sadece 630 adet satılmıştı. VW Beetle’ın benzersiz başarı öyküsü Wolfsburg’da İngiliz mütevelli heyeti altında başladı.

Müttefiklerin kontrolü altındaki Almanya ve İngiliz Askeri Hükümeti Wolfsburg tesisinin dizginlerini ele geçirirken; fabrikayı bir silah imalatçısından bir araba üretim alanına dönüştürmek, Binbaşı Ivan Hirst’ın stratejik vizyonuydu.

volkswagen beetle

“Tip 1”

Dahili olarak “Tip 1” olarak anılan ve daha sonra “Beetle” olarak dünya çapında üne kavuşan Volkswagen’in seri üretim aracı; ancak 2.Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle 27 Aralık 1945’te Volkswagenwerk GmbH’nin vekaletinde başladı. ‘Tip 1’, 27 Aralık 1945’te, demokratik bir oylamayla seçilen İş Konseyi’nin ilk toplantısını yapmasından dört ay sonra tam üretime girdi. İngiliz Askeri Hükümeti, Ağustos 1945’te 20.000 araç siparişi vermişti. Üretimin başlaması, 2. Dünya Savaşı’nın sonunda büyük ölçüde yıkılan umduun ve yeni bir başlangıcın görünür bir işaretiydi. İngiliz Askeri Hükümeti tarafından Haziran 1945’te üstlenildi. İngilizler, Volkswagen Tip 1’i işgal bölgelerinde acil olarak ihtiyaç duyulan nakliye görevlerini gerçekleştirmek için kullanmayı planladı.

vw beetle

Umutla Dolu Yeni Bir Çağ

Beetle’ın üretim başlangıcı, savaşı takip eden zamanlarda umutla dolu yeni bir çağın şafağı olarak görülüyordu. Ancak, sadece hammadde konusunda değil, aynı zamanda işgücüne yiyecek ve yaşam alanları sağlamada da sorun yaşadıkları düşünüldüğünde, ilk adım oldukça küçüktü.

1945 yılı sonunda 55 adet üretilirken, ertesi yıl personel yetersizliği ve malzeme kıtlığı nedeniyle üretimin artırılması mümkün olmadığı için her ay 1.000 civarında otomobil üretildi. Sonraki yıllarda, mütevelli heyetleri bir satış ve satış sonrası hizmet sistemi kurarak işi daha da genişletmeyi başardılar ve ardından 1947’de otomobili ihraç etmeye başladılar.

Bundan sonra Beetle, montajın tamamlandığı 2019 yılına kadar bir araya getirilen 21.529.464 örnekle, herkesin bildiği, üretim süresi ve hacmi açısından rekor kıran bir otomobil ikonu oldu.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here