Türkiye E-bisiklet İhracat Değeri 2020’de Dört Katına Çıktı

1
895

Türkiye E-bisiklet İhracat Değeri

Türkiye – Ege İhracatçılar Birliği verilerine göre, Avrupa’daki Türk e-bisiklet talebiyle birlikte Türkiye e-bisiklet ihracat değeri 2020’de dört katına çıktı. Türkiye’de üretilen e-bisikletlerin 2020’de üretilen ihracat değeri 2019’daki 7,5 milyon euroya kıyasla 32,6 milyon euroya ulaştı. Accell Grubu’nun Türkiye’deki iştiraki Accell Bisiklet, ihraç edilen bu e-bisikletlerin büyük bir kısmını üretiyor. E-bisikletler artık toplam bisiklet ihracatının % 42’sini oluşturuyor.

COVID-19 salgını, e-bisiklet ihracatındaki kayda değer artış için büyük tetikleyicidir. Verilere göre e-bisiklet sektörü salgının ortaya çıkması nedeniyle 2020’nin ikinci çeyreğinde ihracatta kısa vadeli bir düşüş görse de hızlı bir toparlanma kaydetti.

Finlandiya İhracat Pazarında Lider

2020 yılında ihracat, özellikle Avrupa ülkelerinden gelen talebin artmasının etkisiyle bir önceki yıla göre yaklaşık % 300 arttı. Bike Europe’un geçen yıl bildirdiği gibi, ülkenin bisiklet ihracatının en büyük kısmı Avrupa’ya gidiyor. Ve bu ihracat için AB ve Türkiye 1995’ten beri bir Gümrük Birliği anlaşmasıyla birbirine bağlanmıştır.

2020 yılında 8 milyon euro ile Türkiye e-bisiklet ihracatında lider hedef Finlandiya olurken, onu 6,5 milyon euro ile İtalya ve 6,1 milyon euro ile Hollanda izledi.

Talep Arttı Ancak Tedarikçiler Siparişleri Karşılamakta Zorlanıyor

Accell Grubu’nun Türkiye’deki iştiraki Accell Bisiklet’in genel müdürü Anıl Şakrak, “İnsanlar pandemide sosyal mesafeyi sağlayan bisikletlerin en iyi ulaşım yöntemi olduğunu anlayınca satışlarımız yükseldi. Ancak büyük ölçüde artan taleple birlikte tedarik sürelerimiz arttı.” dedi. Ayrıca Şakrak, “tedarikçiler şu anda bu siparişleri karşılamakta güçlük çekiyor.” dedi.

Türkiye E-bisiklet İhracat Değeri 2020'de Dört Katına Çıktı

Yönetim birimi, montaj / boya ve personel / maşa üretim tesisleri ile Manisa’da bulunan Accell Bisiklet’in İzmir, İstanbul ve Ankara’da bölge satış ofisleri bulunmaktadır. Şakrak, Anadolu Ajansı’nın Türk haber ajansına verdiği demeçte, şirketin yılda yaklaşık 250 bin bisiklet ürettiğini ve bunların yaklaşık % 70’inin ihraç edildiğini söyledi. Şirket ayrıca Avrupa Birliği ülkelerine e-bisiklet satışlarının her yıl arttığını söylüyor. Artan talep ile birlikte Türk bisiklet üreticileri, üretimlerini daha çok e-bisikletler pazarına kaydırmaya başladı.

Şakrak, “E-bisiklet ihracatı, toplam 76 milyon Euro’luk bisiklet ihracatımızın 32 milyon Euro’sunu oluşturuyor. İhracatta ciddi bir artış yaşadık. Bu artış önümüzdeki yıllarda da devam edebilir.” dedi.

Sektördeki Yeni Üretici; Vestel

Avrupa çapında artan e-bisiklet talebi, diğer Türk devlerini son zamanlarda sektöre girmeye sevk etti. Ülkemizin en büyük elektronik üreticilerinden biri Vestel, geçtiğimiz yıl Ekim ayında ülkenin ilk yerli e-bisiklet pillerini üretmeye başladı. Piller, tüm yerli bisiklet ve e-bisiklet sistemi üreticilerine tedarik edilecek ve aynı zamanda ihraç edilecek.

İkinci El Elektrikli Motosiklet İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here