Günümüzde turbo beslemeli içten yanmalı motorlar oldukça yaygın. Vaat ettikleri düşük yakıt tüketimleri ve sahip oldukları düşük motor hacimlerine rağmen eski nesil büyük hacimli motorlardan daha fazla performans gösterebiliyorlar. Ancak her teknoloji gibi turbo teknolojisinin de otomotiv sektörüne dahil olduğu bir dönem var. Gelin birlikte ilk turbo beslemeli otomobillere bir göz atalım.

Neden Turbolu Otomobiller Ortaya Çıktı?

Bunun aslında bir çok sebebi var. Öncelikle dünyaca yaşanan petrol krizi, otomobil üreticilerini başta General Motors olmak üzere düşük yakıt tüketimine sahip otomobiller üretmeye itti. Benzin fiyatlarındaki ani artış otomobil kullanımını ciddi miktarda azaltmıştı. Buna ek olarak sıkılaşan emisyon yasaları ve artan hava kirliliği daha çevreci otomobillerin ortaya çıkmasında büyük bir etken oldu. Ayrıca performans ve motor sporları adına güzel bir yatırım yapılmış oldu.

Oldsmobile Turbo Jetfire

İlk seri üretim turbolu otomobil olan Oldsmobile Jetfire, 1962 yılında Garrett üretimi bir turboyu V8 motor bloğu ile birleştirmişti. Bunun sonucu olarak ise ortaya 215 beygir güce ve 410 Nm torka sahip bir otomobil ortaya çıktı. Alüminyum 215 kodlu motor bloğu turbo beslemesi olmadan 155 beygir güç ve 300 Nm tork değeri sunmaktaydı. Bu sayede atık egzoz gazları sisteme geri kazandırılarak 45% performans artışı sağlanmış oldu.

jetfire turbo
Kaputun altında turbo barındıran bir klasik.

BMW 2002 

1973 yılında üretime başlayan BMW 2002, ikinci seri üretim aşırı beslemeli otomobil unvanına sahip. 2 litrelik 4 silindirli bir motora sahip olan model yaşadığı turbo gecikmesi sorunları ile 1974 yılında üretimden kaldırıldı.

bmw 2002
Çok tatlı bir tasarımı olsa bile teknik problemler modelin aleyhine oldu.

Porsche 911 Turbo

1973 yılında baş gösteren petrol krizine rağmen 1974 yılında seri olarak en çok üretilen model olan Porsche 911 yollardaki yerini aldı. 911 Turbo modellerinin günümüzde nerelerde olduğunu hepimiz biliyoruz sanırım.

911 turbo
911 serisi günümüzde varlığını sürdürüyor.

Saab 99

Saab binek bir modeli olan 99 modelinde aşırı besleme kullanmaya başladı. 1977 yılında üretilmeye başlanan model, binek otomobillere aşırı besleme desteği gelmesinde büyük pay sahibidir. 1968 ve 1984 yılları arasında üretilen model ilk üretime başladığında turbo desteğine sahip değildi ve yüksek hacimli motorlar kullanılmaktaydı. Daha sonra turbolu motor desteği ile V8 kullanımı bırakıldı. En güçlü modeli ile 145 beygir güç üreten model, 9.2 saniye 0-100 değeri sunmaktaydı.

saab
Tam bir İskandinav otomobili 99.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here