Trafik Işıklarının Tarihi: Nasıl Başladı Ve Gelişti

0
1842

Trafik ışıklarının tarihi ve gelişimine kısa bir bakış… Trafik ışıkları gerekli olsalar da otomobil kullanıcıları tarafından çok sevilmez. Aslında, bazen aranızda kişisel bir kan davası var gibi de hissettirebilir, özellikle geç kaldığınızda ve tam siz yaklaşırken kırmızıya döndüğü zamanlarda. Bu tür durumlarda, trafik ışıklarının hem yol kullanıcılarını hem de yayaları daha güvende tutmada ve trafiğin akmasını sağlamada oynadığı hayati rolü umurumuzda olmaz.

Bu yüzden trafik ışıklarının tarihine bir göz atacağımızı düşündük.

Trafik Işıkları Tarihinin Zaman Çizelgesi

1868 – Dışarıya yerleştirilen trafik sinyalleri, Parlamento Binası, İngiltere

1912 – Elektrik polisi tarafından işletilen trafik ışığı sistemi oluşturuldu

1914 – Cleveland, Ohio’da ilk elektrikli dur-kalk trafik ışıkları kuruldu

1919 – Detroit’te kullanılan ilk üç renkli trafik ışığı sistemi

1922 – İlk elektriksel olarak senkronize trafik sinyalleri Houston, Teksas’ta kuruldu

1926 – Londra’da kullanılan ilk elle çalıştırılan üç renkli trafik ışıkları

1927 – Wolverhampton, Princes Square’de otomatik üç renkli trafik ışıkları test edildi

İlk Trafik Işıkları

İlk trafik ışıkları, 1868’de Londra’daki Parlamento Binası’nın dışında tanıtıldı. İngiliz demiryolu mühendisi John Peake Knight, at arabalarının trafiğini kontrol etmek ve yolcuların geçmesine izin vermek için şehir sokaklarında kullanılmak üzere demiryolundan bir sinyal sistemini değiştirdi.  Gündüz sinyal vermek için semafor kolların uyarlanmış bir versiyonunu ve geceleri kırmızı ve yeşil renkli gaz ışıklarını kullandı.

Başlangıçta, sistem trafik akışını iyileştirmeye ve yayalar için güvenliği artırmaya yardımcı olurken, gaz ışıklarının kullanılmasının çok riskli olduğu görüldü. 2 Ocak 1869 gecesi gaz lambası patladı ve ışıklandırma sinyalini çalıştıran polis memurunu öldürdü.

Trafik Işıklarının Tarihi

trafik ışıkları

1800’lerde İngiltere’de karayolu trafik ışığı sistemlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, 1900’lerde işler bir miktar yükselmeye başladı. Motorlu araçların popülaritesinin artmasıyla, yayaların güvenliğini artırmak için bir şeylerin gerekli olduğu giderek daha belirgin hale geldi. Ayrıca yaygın elektriğin ortaya çıkması sayesinde yeni bir trafik işareti sistemi daha uygulanabilir hale geldi.

Bir Salt Lake City polis memuru olan Lester Farnsworth Wire, 1912’de ilk elektrikli trafik ışığı sistemini yarattı. Bu, tahta bir kutunun ahşap bir direğe monte edilmesini ve biri kırmızıya diğeri yeşile batırılmış iki ampulün takılmasını içeriyordu. Ampuller daha sonra troleybüs için kullanılan havai tele bağlanarak yakındaki bir polis memuru tarafından çalıştırılan bir anahtarla kontrol edilmelerini sağladı.

5 Ağustos 1914’te, ilk tam elektrikli trafik sinyal sistemi, Cleveland, Ohio’daki Euclid Caddesi ve East 105th Street’in köşesine kuruldu. Daha sonra 1918’de patenti alınan James Hoge’nin “Belediye Trafik Kontrol Sistemi” tasarımına dayanıyordu. Cleveland sinyalizasyon sistemi, birbiriyle çelişen sinyallerin imkansız olduğu şekilde tasarlanmış dört çift kırmızı ve yeşil ışık kullandı.

1919’da Michigan, Detroit’ten William Potts, kehribar rengi ışık veren ilk dört yönlü, üç renkli trafik ışıklarını icat etti. 1922, Houston, Texas’ta elektriksel olarak senkronize edilmiş ilk trafik sinyallerini gördü.

Birleşik Krallık’ta Trafik Işıklarının Yeniden Tanıtımı

trafik ışıkları

İngiltere’de manuel olarak çalıştırılan ilk üç renkli trafik ışıkları ilk olarak 1926’da Piccadilly, Londra’da kullanıldı. Otomatik ışıkların ilk kez Kasım 1927’ye kadar Wolverhampton, Princes Square’de test edildi ve başarılı oldu. Böylece ışıklar 1930’da kalıcı bir armatür haline geldi.

Trafik Işıklarının Geleceği

Trafik ışıklarının tarihine bir göz attık, şimdi geleceğine bakma zamanı. 1960’larda, bilgisayarların ortaya çıkışı, trafik ışığı sistemlerinin bilgisayar haline geldiğini gördü ve bu çok büyük bir gelişmeydi. O zamandan beri, bilgisayar sistemleri geliştikçe ve geliştikçe trafik ışıkları da değişti.

Artık trafik ışıkları trafiği izleyebilir ve otomatik olarak değişebilir. Harmanlanan veriler, trafiğin olabildiğince serbestçe hareket etmesini sağlamak için şehirlerdeki trafik akışını tahmin etmek ve kontrol etmek için kullanılabilir.

Dünya çapında trafik büyümeye devam ederken, trafik ışıklarına olan güvenimiz de artıyor. Gelecekte, araçlar trafik ışıklarıyla ve diğer araçlarla iletişim kurarak, daha yüksek trafik seviyelerini deneyimledikçe trafiğin daha da özgürce akmasını sağlayacak.

2. El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here