Toyota bZ4X: Toyota’nın Yeni Elektrikli Aracı

0
7871
Toyota bZ4X

Toyota, tüm dünyada satışa sunmayı planladığı ilk elektrikli otomobil modeli bZ4X’i resmi olarak severlerine tanıttı. Bize göre araç, markanın mevut RAV4 modelinin çok daha karizmatik versiyonu gibi görünüyor. Japon otomotiv devi Toyota, yeni modelinin teknik detaylarını en ince ayrıntılarına kadar açıkladı. İşte Toyota bZ4X için tüm detaylar…

bZ Ürün Gamı: Toyota bZ4X

Japon otomotiv devi Toyota tarafından paylaşılan bilgilere göre yeni bZ ürün gammı, bundan sonra Japon şirketin elektrikli otomobilleri için oluşturduğu yeni bir alt marka olacak. Demek istediğimiz, bundan sonra gelecekte elbette ki karşımıza diğer elektrikli Toyota otomobiller de çıkacak. Bu otomobillerin de bZ ön eki ile isimlendirileceğini söylememiz yanlış olmaz. Markaya göre bu bZ sıfatının açılımı Beyond Zero. Yani Sıfırın Ötesinde.

Toyota bZ4X

Baştan İtibaren Bataryalı

Toyota’nın bu yılın başında gösterilen konseptine sadık kalarak, tasarım ve teknolojisi ile geliştirilen üretim versiyonu Toyota bZ4X, markanın en baştan itibaren bataryalı elektrikli olarak geliştirdiği ilk modeli oldu. Aynı zamanda yeni model, bataryalı elektrikli araçlara özel olarak geliştirilen platforma sahip ilk Toyota olarak kayıtlara geçti.

Toyota’nın elektrikli araçlar üzerinde 25 yıllık batarya teknolojisi deneyimi bulunuyor. Marka bu deneyim ile bZ4X modelinde de dünyaya öncülük eden bir kaliteye sahip. Aynı zamanda dayanıklılık ve güvenilirlik de markanın deneyiminin avantajları.

elektrikli otomobil

Özellikler

Yeni Toyota bZ4X, 71.4 kWh kapasiteli yüksek yoğunluklu lityum bataryaya sahip. Modelin bu batarya ile tek şarjda 450 kilometreden bile daha fazla yol alabildiği de söylenenler arasında. Aynı zamanda bu elektrikli model, 150 kW elektrik motorundan güç alıyor. Aracın önden çekişli versiyonuna baktığımızda ise 204 PS güç ve 265 Nm tork ürettiğini görüyoruz. Modelin 0-100 km/s hızlanması 8,4 saniye iken bZ4X’in, maksimum hızı 160 km/s olarak açıklandı. Modelin dört çeker sürüşe sahip olanı ise 217.5 PS ve 336 Nm tork değerine sahip. Japon otomotiv devinin yeni elektrikli aracı 0-100 km/s hızlanmasını sadece 7,7 saniyede gerçekleştirebiliyor. Üstelik tek pedallı kullanım özelliği sayesinde de frenin enerji rejenerasyonunu artırarak sürücüye sadece gaz pedalını kullanarak hızlanma ve yavaşlama imkanı veriyor.

Japon otomotiv devi Toyota, elektrikli araçlardaki uzmanlığını ortaya koyarak bataryası hakkında iddialı. Marka aracın bataryasını, 10 yıllık (yaklaşık olarak 240 bin kilometre) sürüşün sonrasında bile orijinal performansının yüzde 90’ını verecek şekilde geliştirmiş. Üstelik bu bataryanın, verimli ve etkili ısıtma sistemi sayesinde sıfırın altındaki sıcaklıklarda dahi güvenilirliğini koruduğu söyleniyor. Bütün bunlara ek olarak 150 kW hızlı şarj sistemi ile birlikte yüzde 80 kapasiteye 30 dakika kadar bir sürede erişebiliyor.

iç mekan

Opsiyonel güneş paneli ile bZ4X’in sürüş menzili, maksimum seviyeye çıkarılabiliyor. Söz konusu bu paneller, sıfır emisyon ve sıfır maliyet sistemi ile çalışıp güneş enerjisinden elektrik üreterek aracın bataryasını dolduruyor. Markanın bu güneş panellerine yönelik tahminleri ise: yıllık olarak 1800 km sürüş menzili sağlayacak şekilde enerji depolayabileceği yönünde. Üstelik güneş panelleri sürüş sırasında veya park halinde iken enerji depolayabiliyor.

Toyota BZ4X Boyutları

Yeni Toyota bZ4X, uzun aks aralığı tüm yolcular için sınıfının öncüsü diz mesafesi sağlıyor. Aynı zamanda bu aralık yükleme alanında da iddialı bir hacim sağlıyor. Koltuklar normal konumda iken bile 452 litrelik bagaj kapasitesi sunuluyor.

Toyota bZ4X için, dış ölçülerine baktığımızda ise e-TNGA platformunun getirdiği tasarım avantajlarını da ortaya koyduğunu görüyoruz. Bu yeni elektrikli modeli RAV4 ile karşılaştıracak olursak; bZ4X’in 85 mm daha alçak, daha kısa ön-arka çıkıntılara sahip olduğunu ve aks aralığının RAV4’e göre 160 mm daha uzun ölçülere sahip olduğunu görüyoruz. Aracın genel çevikliği sınıfının öncüsü 5,7 metrelik dönüş yarıçapı ile de kendisini açık bir şekilde gösteriyor.

Japon otomotiv devi Toyota’nın bZ4X için paylaşmış olduğu videoyu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

Toyota bZ4X

Toyota’nın yeni elektrikli modeli bZ4X, üçüncü nesil Toyota Safety Sense sistemi ile donatılmış. Bununla birlikte yeni multimedya sistemi ile birlikte araç için uzaktan yazılım güncellemeleri de yapılabiliyor.

Yeni Toyota bZ4X hakkında, 2022 yılının ortalarında dünya çapında satışa sunulacağı söylendi. Yine de bizler aracın Türkiye’ye geliş zamanının 2023 yılını bulabileceğini şimdiden belirtmeliyiz.

Sıfır KM Toyota Modelleri ve Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here