TOGG’a Yerli Rakip: HABAŞ

1
4575
HABAŞ

Uzun zamandır meraka beklenen yerli otomobil TOGG’a rakip bir firma HABAŞ ile tanışın. HABAŞ, geçtiğimiz yıl Honda’nın Gebze’deki kapanan üretim tesisini satın aldı. Şimdiyse yerli otomobil üretimi için gereken hazırlıklarını tamamladı.

Honda, geçtiğimiz yılın Eylül ayında ilk olarak ülkemizdeki Civi modelinin üretimini durdurmuştu. Sonrasında ise 25 yıl boyunca üretim yaptığı Gebze’deki tüm fabrika ve tesislerini satmıştı. Ancak bu durumu fırsata çeviren bir firma var. HABAŞ isimli firma yerli otomobil üretmek için Honda’nın sattığı bu tesisleri satın aldı.

HABAŞ

HABAŞ Sahibi Kim? Nasıl Ortaya Çıktı?

HABAŞ, yerli otomobil üretmek için kollarını sıvadı. Aynı zamanda satın aldığı tesisler ile birlikte otomotiv sektörüne direkt olarak giriş yaptı. HABAŞ’ın patronu Türk milyarder Mehmet Rüştü Başaran. Üstelik Başaran, Forbes Dünyanın Milyarderleri Listesi’nde 1999’da 1.1 milyar ABD doları servetiyle üst sıralarda yer almıştı. Bir diğer yandan Başaran’ın Anadolubank’ın yönetim kurulu başkanı ve yarı ortağı olduğu da biliniyor. Otomotiv sektörünün önde gelen isimlerinden aldığımız bilgilere göre Mehmet Rüştü Başaran, oldukça tutkulu bir eski otomobil motosiklet koleksiyoneri. Aynı zamanda yine aldığımız bilgilere göre Başaran, bir süredir yerli bir otomobil üretmek konusunda istekliymiş.

Mehmet Rüştü Başaran, Honda’nın fabrikasını ilk satın aldığında çoğu kişi bu tesisleri kendi ihtiyaçları doğrultusunda değişime sokacağını düşünüyordu. Ancak HABAŞ’ın asıl planının yerli araç üretmek olduğu öğrenildi. Ne yazık ki henüz pek bir detay mevcut değil. Yalnızca hazırlıkların tamamlanıp son adıma gelindiği bilgisine sahibiz.

yerli otomobil hibrit otomobil habaş

Yerli Hibrit Otomobil

HABAŞ’ın eski Honda tesislerindeki hazırlık süreci artık tamamlandı. Üstelik aldığımız duyumlara göre hibrit araç üretmek için gerekli hazırlıklar bile tamamlanmış. Artık bizler de şirketin gelecek planlarına yönelik takvimini açıklamasını bekliyoruz.

Bir diğer yandan aslında asıl plan elektrik ve içten yanmalı olmak üzere 2 adet motora sahip bir hibrit otomobil üretmek. Bu kapsamda ise Honda’nın İngiltere’deki kapanan fabrikasının ekipmanlarını da satın almış.

HABAŞ fabrika

Bütün bu saydıklarımızı göz önüne aldığımızda önümüzdeki dönemde HABAŞ’tan bir prototip araç tanıtımı yapılmasını bekliyoruz. Zaten halihazırda böyle bir çalışma mevcut ise seri üretime kısa sürede geçebilecekleri ve TOGG’u hızlı bir şekilde yakalayacakları düşünülüyor.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. HABAŞ ismiyle, hizmet, kalite, güven anlayışıyla cumhuriyet tarihimizin köklü sanayicilerindendir. Allah yolunu açık etsin. Kesinlikle başarılı olacaktır.
    Kurucunun ve yönetim anlayışının genetik kodları çalışkanlık üzerine oturmuştur….HABAŞ çatısı altındaki çalışkanlık tüm ülke insanına örnek olmalıdır. BAŞARILAR DİLERİM.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here