Tesla Süper Şarj cihazlarını diğer EV’lere açabilir. Sadece Tesla sahipleri için uzun süredir markaya özel bir avantaj olan hızlı şarj cihazları, daha geniş bir kullanılabilirliğin eşiğinde olabilir.

Tesla, tarihinin başlarından bu yana, Supercharger şarj istasyonlarını gurur kaynağı haline getirdi. Tesla sürücülerine yolculuğa çıkan insanlar için binlerce hızlı şarj istasyonuna kolay erişim sağladı.

Ancak bu istasyonlar yalnızca Tesla elektrikli araçlar tarafından kullanılabilir. Ancak eğer otomobil üreticisi ülkede daha fazla Süper Şarj istasyonları inşa edip bundan kazanç sağlayabilir. Tesla elektrikli araç üretici olarak başarı elde etse de şarj cihazı istasyonları kurmada da oldukça başarılı bir şirket. Norveç hükümeti de tam da markanın bu yönünden yararlanmak istediği bir şey. Hükümet belgeleri, 2022’nin üçüncü çeyreğine kadar Supercharger’ların küçük bir kısmının, belki de beşinin tüm EV’lere açık olacağını gösteriyor.

Almanya’da da istasyonların açılmasıyla ilgili tartışmalar var. Ancak İskandinavya’daki kadar belirgin bir anlaşma yok.

Tesla Süper Şarj Cihazlarını Diğer EV’lere Açabilir!

Tesla Supercharger ağı, dünyanın dört bir yanına dağılmış, şirketin sürücülerini desteklediğini kanıtlayan önemli bir halka açık ekrandır. Bu istasyonlar Model S, Model 3 ve Model Y sahipleri için çok hızlı ve iyidir. Ancak Tesla’nın DC hızlı şarj istasyonları tescillidir ve bu da onları diğer elektrikli araçlar tarafından kullanılamaz hale getirir. Şirketin daha düşük güçlü Seviye 2 Hedef Şarj istasyonları, Tesla EV olmayan sürücüler tarafından kullanılabilir. Ancak bunlar Supercharging’den çok daha uzun sürer. Bu nedenle, bu paradigmanın, en azından sınırlı alanlarda, Tesla olmayanların Supercharger ağına erişmesini kolaylaştıracak şekilde değişmek üzere olabileceği haberleri geliyor.

Tesla Süper Şarj Cihazlarını Diğer EV'lere Açabilir

Teslarati raporları “Tesla ve Norveç hükümeti şartları görüşüyorlar ve anlaşmaya varıldı” dedi. İsviçre yeni Süper Şarjların inşa edilmesini veya tüm EV sürücüleri için kullanılabilir olmasını istiyor. Yeni Supercharger istasyon inşaları veya cihazlardaki farklılıklar kamu fonlarını kullanılacak.

Norveç hükümeti son on yılda EV satışlarını ve altyapısını teşvik etmek için milyonlar harcadı. Ardından Tesla ile 2022’nin üçüncü çeyreğine kadar az sayıda kamu tarafından finanse edilen Supercharger’ı diğer EV’lere açacağı konusunda bir anlaşmaya vardı.

Tesla’nın web sitesinde, Norveç’te faaliyette olan veya yakında çıkacak olan 100’den fazla Supercharger istasyonu listeleniyor. Ayrıca şirket, dünya çapında 25.000’den fazla Supercharger ile yaklaşık 2500 istasyon işletiyor.

Teslarati tarafından elde edilen ve tercüme edilen Norveç hükümeti belgeleri anlaşmayı ortaya koyuyor. Bu anlaşmada;

“Tesla, beş hızlı şarj istasyonunu genişletmek için başvurdu. Tesla’nın şarj istasyonları bugün sadece Tesla arabaları için kullanılabilir. Altyapı türü, şarj cihazlarının yalnızca Tesla arabalarının kullanımına olanak sağlıyor. Ancak yeni anlaşmaya göre bu durum değişecek. Uygulamada Tesla’nın ilgili şarj istasyonları 2022’nin üçüncü çeyreğinden itibaren kamuya açık hale gelecektir. İdare, faydaların Tesla için şarj teklifini açtıktan sonra ödenmesi şartıyla, fayda başvurusunda bulunulan şarj istasyonlarının program kapsamında nitelikli olacağını düşünmektedir. Tüm otomobil markaları en geç Eylül 2022’nin sonuna kadar Tesla Şarj İstasyonlarından yararlanabilecek. İdare, Vestland County Belediyesi’ni, koşulların yerine getirilmemesi durumunda avantajın kısaltılabileceğini not etmeye çağırıyor.”

Tesla Süper Şarj Cihazlarını Diğer EV'lere Açabilir

Bu anlaşma sadece Norveç için olsa da Teslarati, Almanya ve İsveç’in California otomobil üreticisi ile Supercharger’larını bu ülkelerde de açmak için görüşmelerde bulunduğunu bildirdi. İsveç’teki altı istasyon üzerindeki tartışma, Norveç anlaşmasıyla aynı çizgide ilermeye devam ediyor. Almanya’daki tartışmalar ise potansiyel olarak oradaki tüm Supercharger’ları açabilir. Ancak bu tartışmalar daha erken aşamalarda, dolayısıyla yakında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.

Tesla olmayan EV’lerin bir Süper Şarj Cihazı kullanmasını zorlaştıran yalnızca tescilli konektör değildir. Hem istasyon hem de araba aynı şirket tarafından yapıldı. Dolayısıyla şarj ve ödemeyi yönetmek için iki cihaz birbiriyle konuşuyor. Supercharger’larda Tesla olmayan sürücülerin ödeme bilgilerini girmeleri için ekran veya kredi kartı okuyucusu yoktur.

Tesla CEO’su Elon Musk, yıllardır her yerde Supercharger istasyonlarının açılmasından bahsediyor. Örneğin geçen Aralık ayında Musk, Twitter’da Tesla olmayan elektrikli araçların Supercharger ağını kullandığını söyledi. Ancak “düşük anahtar” şeklinde yani ek konnektör ve ekstra ödeme yöntemi ile kullandığını söyledi. O sırada, “Tesla Supercharger cihazları diğer elektrikli arabalara erişilebilir hale getiriliyor.” diye yazmıştı.

Sıfır Km Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here