SUV vs. Sedan! Uzun Yol İçin Hangisi Daha İyi?

0
5411

Birçok insan farklı nedenlerden dolayı araç sürmektedir. Sürülecek olan aracın ne alanda ve ne için kullanılacağı çok önemlidir. Örneğin büyükşehirlerde park sorunu yaşayan kişiler için daha küçük hacimli ve park etmesi kolay araçlar tercih edilebilir. Ancak yaşadığınız yerde park sorunu çekmiyorsanız alacağınız aracın boyutları sizi çok fazla ilgilendirmez. Bunun dışında kısa mesafe ve uzun mesafe için tercih edilen araçlarda farklılık göstermektedir. Ülkemizde ve dünyada oldukça sevilen Sedan ve SUV kasa tipleri uzun yol için farklı nedenlerden farklı şekilde öne çıkmaktadır. Yazımızın tamamını okuduktan sonra uzun yol için ” SUV vs Sedan ” konusunda detaylı bilgi edinmiş olacaksınız.

sedan bir otomobil

Sedan Nedir?

Sedan genellikle 4 kişilik olan, iki ya da dört kapısı bulunan araçlardır. Bir araca baktığınızda onun sedan olup olmadığını bagaj kısmının sürücü ya da yolcu kısmından tamamen bağımsız olmasından anlayabilirsiniz.

SUV vs Sedan Jaguar marka SUV

SUV Nedir?

SUV kelime anlamı olarak ” Sportif Kullanımlı Araç ” anlamına gelmektedir. Ancak genel olarak SUV, yerden oldukça yüksek olan ve kamyonet özelliğine sahip geniş yapılı araçlara verilen isimdir. Ayrıca son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre dünya binek otomobil pazarının %36,8’ini SUV’ler oluşturmaktadır.

Sedan ve SUV araç kavramını tam anlamıyla anladıktan sonra sıra Uzun Yol İçin Hangisi Daha İyi? SUV vs Sedan sorusuna daha kolay cevap verebiliriz. Bu yazımızda sedan ve SUV araçları detaylı bir şekilde inceleceğiz. Hangisinin uzun yol için daha mantıklı olduğuna karar verme kısmını size bırakacağız.

SUV vs Sedan - SUV Otomobil

SUV’lerin Avantajları

  • SUV araçlar arazi şartlarına göre tasarlandığı için kötü yollar söz konusu olduğunda mükemmel araçlardır. Yani uzun bir yola çıkacağınız zaman yol şartlarına göre SUV tercih edebilirsiniz. Yolun durumuna bakmadan kayalık bir yolda ya da köy yollarında SUV araçlarla konforlu bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Ayrıca bayırlarda ve engelli yollarda SUV’ler tercih edilebilir. Örneğin Hindistan gibi kötü yollara sahip ülkelerde otomobil sahipleri sedan yerine daha çok SUV alma eğilimindedir.
  • SUV’ler genellikle hacim olarak daha büyüktür. Bu yüzden tavan boşluğu ve diğer iç hacimler konusunda daha rahattır. Yani sedan araçlara göre daha rahat ve geniş bir mekan sağladığı için seyahat konusunda daha konforludur.
  • Bagaj hacmi konusunda SUV’ler neredeyse rakipsizdir. Oldukça büyük hacimleriyle birlikte oldukça büyük bagaj hacimleri de bulunmaktadır. Böylece seyahat ederken, seyahat malzemelerini taşımak için daha büyük bir alana sahip olursunuz.
  • SUV’ler yüksek bir duruşa ve oturma pozisyonuna sahiptir. Böylece araç sürerken daha geniş bir görüşe sahip olursunuz. Böylece daha rahat ve konforlu bir sürüş geçirmiş olursunuz.
  • SUV vs Sedan tartışmasında SUV’ler arazi araçları olarak tasarlandıkları için önünüze çıkabilecek engelleri daha rahat görmenizi sağlar. Böylece karşınıza çıkabilecek olan engelleri daha kolay ve rahat ayırt edebilirsiniz.

SUV vs Sedan - Sedan Otomobil

Sedanların Avantajları

  • Sedanlar SUV’lere oranla daha hafif süspansiyon sistemleri bulundurmaktadır. SUV’lerde bulunan sert süspansiyonlar yerine sedanlarda bulunan hafif süspansiyonlar sürücüler için daha tercih edilebilir olabilir.
  • SUV vs Sedan ağırlık merkezleri karşılaştırıldığında sedanlar daha keyifli yol tutuşu ve yüksek hız performansına sahiptir.
  • Daha az ağırlığa sahip sedanlar daha iyi kilometre performansı sağlayarak yol maliyetini düşürür. Ayrıca bakım masrafları da SUV’lere oranla daha düşüktür.
  • Daha az hacim kapladıkları için sıkışık sokaklarda SUV sürmek oldukça zor olabilir. Ayrıca yine hacimlerinden dolayı park yeri bulma ve park etmede sedanlar SUV’lere göre daha avantajlıdır.

SUV vs Sedan tartışmasını toparlanmak gerekirse sedanlar açık ara en sık kullanılan otomobil türüdür. Çok uzun süredir kullanılmaktadır. Sedanlar kompakt ve küçüktür. Bu yüzden kullanılan yakıt miktarı bakımından daha ekonomiktir. Ancak yerden yüksekliği ve görüş açısı bakımından SUV’ler daha mantıklıdır. Genel olarak baktığımızda sedanlar şehir içinde veya kısa mesafelerde araç kullanıyorsanız daha iyi sonuçlar verebilir. Ancak yakıt tüketiminin dışında uzun yollar için SUV’ler gün geçtikte daha mantıklı hale gelmektedir.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here