Stop-Start Sistemi Aracınız İçin Zararlı mı?

5
8995
start-stop

Stop-Start sistemi yakıt tasarrufu ve emisyonun düşürülmesi için tasarlanan bir sistem fakat bu teknoloji motor ömrünü nasıl etkiliyor?

Stop-Start sistemi nedir?

Stop-Start teknolojisi yakıt tasarrufu sağlamak ve emisyonu düşürmek için modern araçların çoğunda bulunan bir sistemdir. Araç hareketsizken motoru durdurur ve debriyaj kullanıldığında veya fren bırakıldığında bir saniye içerisinde motoru tekrar çalıştırır. Hibrit araçlarda ise araç çok fazla gaz kullanılmadığında, yokuş aşağı seyir halinde veya yüksek hızlardan yavaşlarken motoru durdurabilir.

Launch Control nedir?

Stop-Start sistemi nasıl çalışır?

Sistem aracın hareketsiz olduğunu veya boşta durduğunu algılamak için bir bilgisayar kullanır ve motora giden elektrik dağıtımını keser. Debriyaja basıldıktan sonra veya fren bırakıldıktan sonra ise motora tekrar sinyal gönderip çalıştırır. Ancak kullanıcılar isterse stop-start düğmesine basarak bu teknolojiyi kapatabilir.

start-stop
Stop-start

Sistemin çalışması için nelere dikkat edilmelidir?

  • Akü şarjı yeterli olmalıdır, araca uygun akü kullanılmalıdır.
  • Araç hareket etmemelidir.
  • Motor soğutma suyu sıcaklığı 60°C derecenin üstünde olmalıdır.
  • Sürücü kapısının kapalı olmasıdır.
  • Çoğu modelde sürücü emniyet kemerinin takılı olmalıdır.
  • Direksiyonun yarım turdan fazla çevrilmemelidir.
  • Klima ile kaloriferin orta seviyelerde çalışmalıdır.

Yakıt tasarrufu sağlamaya yardımcı olur mu?

Evet, yoğun trafikteyken veya trafik ışıklarını beklerken aracınız hareketsiz durumda olduğunda yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

Ne kadarlık bir tasarruf sağlayacağı ise tartışılan bir durumdur ve sürüş tarzına bağlıdır. Genel olarak 0.2 litre civarı tasarruf sağlandığı söylenilir. Açıkcası, rölantide durulan zaman ne kadar fazlaysa yakıt tasarrufu da o kadar yüksektir.

Bu sistem trafiğin çok fazla durmaya elverişli olduğu kentlerde emisyonu düşürmek için de tasarlanmıştır. Çevresel etkileri maddi faydaya göre daha yüksektir.

Stop-Start araç için zararlı mı?

Yoğun trafikte motorun sürekli çalışıp durması, sürücülerin motor parçalarının zamanla zarar göreceği fikrine kapılmasına neden olabilir.En çok da marş motoruna zarar verip vermeyeceği merak edilir. Ancak bu sistem, yeni nesil otomobillerde akü ve marş motoru gibi parçalarla uyumlu çalışır. Bu teknolojiye sahip olan araçlarda sisteme uygun akü kullanılır. Sistemin çalışma prensiplerine uygun olarak dizayn edilen motor parçaları zarar görmez ve uzun yıllar dayanıklılığını korur.

İkinci el araçlar arabam.com’da

5 YORUMLAR

  1. Yağlama yapmadan çalışabilen motor varsa yararlı bir sistem. Öteki türlü araba tam yağlamaya başlıyo hoppa şehir içinde durdur bi daha yağla. Motorun parçalarının daha çabuk aşınacağını düşünüyorum.

  2. Motordaki korozyon büyük oranda ilk çalışma esnasında oluşur. Onradan sonra tekrar çalışmasındada motor yağı soğuk iken kadar olmasada yine de motorun aşınması söz konusudur. Start/stop motor ekonomi sağlar ama motorun aşınması biraz daha fazla olur… Kısaca; uzun vadede yakıttan sağladığınız tasarrufu belli oranda az veya fazla motor ömrü ile değiştirirsiniz…

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here