SRS Nedir, Ne İşe Yarar?

0
6508
SRS Nedir? Nasıl çalışır?

SRS nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda sizleri bekliyor. Son zamanlarda otomobil teknolojileri oldukça gelişti. Son çıkan modellerin gösterge paneline baktığımız zaman alışkın olmadığımız semboller karşımıza çıkıyor. SRS’de alışkın olmadığımız sembollerden bir tanesi. Aslında SRS için hem eski hem de yeni denebilir. Sunduğu güvenlik hizmeti yıllardır araçlarımızda bulunuyor. Fakat teknolojik bir sistem olarak hayatımıza girmesi henüz yeni.

SRS Nedir?

SRS ingilizce Supplemental Restraint System teriminin kısaltılmış halidir. Yani Türkçesi ‘Tamamlayıcı Güvenlik Sistemi’ demektedir. Araçlarda yer alan otomatik hava yastığı ve otomatik emniyet kemerini kontrol etmektedir. Bundan dolayı SRS Airbag ve SRS emniyet kemeri olarak da söylenmektedir. Bilgisayar ile kontrol edilen bir sisteme dönüşmesi yenidir. Fakat araçlarda hava yastığı çok eskiden beri kullanılmaktadır. Hatta ilk kez 1981 yılında Mercedes-Benz S serisinde kullanılmıştır. Bu tarihten sonra ABD’de üretilen her otomobilde kullanılmıştır.

SRS Ne İşe Yarar?

SRS ne işe yarar?SRS güvenlik sisteminin amacı emniyet kemerine ek olarak yolcuların güvenliğini sağlamaktır. Bu sistem herhangi bir kaza anında saliseler içinde emniyet kemerlerini kilitleyip hava yastıklarının açılmasını sağlar. Böylece araç içinde bulunan insanların yaralanmalarını ve oluşabilecek olası kayıpları en az seviyeye indirir. Ayrıca hava yastıklarının tamamen koruyabilmesi için emniyet kemerinin kesinlikle takılı olması gerekmektedir. Öyle ki bu sistem emniyet kemeri ile eş zamanlı çalışmaktadır. Eğer emniyet kemeri takılı değil ise hava yastığı kapakları savrularak araç içerisindekilere zarar verebilir.

SRS Nasıl Çalışır?

Aslında SRS sisteminin temelinde, aracın içinde ve dışında sensörler bulunmaktadır. Öyle ki bu sensörler aracın hızını, yavaşlanmasını, hızlanmasını ve daha birçok veriyi anlık olarak algılar. Yolculuk anında araçta ani gelişen yavaşlama veya herhangi bir çarpma durumda SRS sistemi devreye girmektedir. Ardından hava yastıkları açılır ve emniyet kemeri kilitlenir. Buna bağlı olarak araç içerisindeki yolcuların savrulmaları önlenir.

SRS Işığı Neden Yanar?

SRS ışığı neden yanar?Bu sistemi hem aktif hale getirmek hem de gerektiği zamanda çalışması için herhangi bir şey yapılmaz. Bu yüzden pasif güvenlik sistemi olarak adlandırılır. SRS ışığı araç ilk çalıştığında yanması normaldir. Ancak kısa bir süre sonra sönmüyorsa veya yolculuk anında yanıyorsa Airbag sistemi arızalı demektir. Ayrıca bu arızanın sebebi aküden veya hava yastıkları sisteminin bağlandığı kablolardandır. Bu durumda aracın kontrol ve bakımının yapılması gerekmektedir.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here