Şnorkel ve Off-Road

Bu sıralar ülkemizde off-road donanımlı arazi araçları çokça rağbet görüyor, bilhassa pick-up’lar. Özellikle bu devasa araçları şehir içi kullanımlarda her gün görmeye başladık. Bu da arazi araçlarının kullanım amacının off-road‘dan on-road‘a geçtiğini gösteriyor.
Gerçek bir off-road kullanımı için ise araçlarda bazı modifikasyonlar yapılması gerekiyor. Keyifli bir off-road deneyimi için lastik kullanımı kadar aksesuar kullanımı da önemli. Bu yazıda bu aksesuarlardan şnorkel kullanımını inceleyeceğiz.

şnorkel kullanan bir araç

Motor ve hava akışı

İçten yanmalı motorlar çalışma esnasında yakıt kadar havaya da ihtiyaç duyarlar. Motora doğru gerçekleşen hava akışının sağlanacağı bölge, araçtan araca değişiklik gösterebilir. Binek araçlarda gerçekleşen hava akım biçimi arazi araçlarında değişiklik gösterebiliyor. Bu değişiklik şnorkel adı verilen modifikasyon parçası ile gerçekleşiyor. Şnorkel, arazi araçları için üretilen ve bu hava akışını alternatif bir yol ile sağlayan off-road parçasıdır.

şnorkel su kullanımı
Şnorkelli Su Geçişi

şnorkel konumlandırması
Şnorkelin Araç Konumlandırması

Şnorkel ne işe yarar?

Standart araçlarda kaput ve tampon etrafındaki kanallar ile sağlanan hava akışı, farklı arazi şartlarında kullanılan arazi araçları için yeterli olmayabilir. Özellikle motora doğru giden hava akışını azaltan, bazen ise yok eden su ve çamur geçişleri arazi araçlarında şnorkel ihtiyacını doğurur. Su ve çamur geçişlerinin yanı sıra tozlu yollar da şnorkele ihtiyaç duyulan arazi koşullarıdır. Örneğin konvoy off-road sürüşlerinde meydana gelen tozlu yol şartları, motorun normal kanallar ile hava akışı gerçekleştirmesini engeller. Araç üzerinde konumlanan şnorkel, temiz havanın motora iletilmesini sağlar.

Özet olarak şnorkel kullanımı, arazide motora temiz hava akışını ve araç ile derin su geçişini sağlar.

Tozlu yollarda

Şnorkel her arazi aracı için gerekli midir?

Kullanım gerekliliği, aracınızla tercih ettiğiniz arazi şartlarına göre değişir. Eğer ağır arazi koşullarında araç kullanıyorsanız ve bu arazi koşulları derin su geçişleri yapmanızı gerektiriyorsa şnorkele sahip bir araç kullanmalısınız. Ayrıca tozun fazla olduğu arazilerde gerçekleşen şnorkelsiz kullanımlarda, motora giden havanın kalitesi düşeceğinden, motor performansınız da doğru orantılı olarak düşecektir.

Su geçişi

Fiyatları ne kadar?

Şnorkel kitleri üniversal kullanıma sahip aksesuarlar değillerdir. Her araç modeline göre özel olarak üretilirler. Bu da fiyatların yüksek olmasına sebebiyet verir. Ülkemizde bu aksesuarın fiyatları, farklı marka ve modellere göre ortalama 500 ile 1000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Off-Road kullanımlarda gerekli olan diğer aksesuar önerilerine buradan ulaşabilirsiniz.

İkinci El Arazi Araçları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here