Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Nedir?

Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), doğal gaz -162 C’ye  soğutulduğunda oluşan berrak, renksiz ve toksik olmayan bir sıvıdır. Soğutma işlemi, gazın hacmini 600 kat küçülterek, depolamayı ve nakliyeyi daha kolay ve güvenli hale getirir. Sıvı haldeyken LNG tutuşmaz.

LNG, hedefine ulaştığında, yeniden gazlaştırma tesislerinde tekrar gaza dönüştürülür. Daha sonra ısı ya da elektrik üretmek için yakıldığı evlere, işyerlerine ve endüstrilere yönlendirilir. LNG artık, özellikle nakliye ve ağır hizmet karayolu taşımacılığı için maliyet açısından rekabetçi ve daha temiz bir nakliye yakıtı olarak ortaya çıkmaktadır.

sıvılaştırılmış doğal gaz

Enerjiye ihtiyaç duyan birçok bölge, gaz sahalarından uzakta bulunuyor. Bu da boru hatlarını çok kullanışsız ve masraflı hale getiriyor. Bu sorunun üstesinden gelmek için, LNG kullanımı yapılabilir; gaz soğutularak sıvı hale getirilir ve daha kolay, daha güvenli depolama ve denizaşırı nakliye için hacmi küçültülebilir.

lng taşıyıcı

LNG Kullanım Amacı

LNG’nin birincil kullanımı, doğal gazın kaynaktan bir varış noktasına taşınmasını kolaylaştırmaktır. Genellikle bu, kaynak ve hedef birbirinden bir okyanusun kadar uzakken yapılır. Yeterli boru hattı kapasitesi olmadığında da kullanılabilir. Büyük ölçekli nakliye kullanımları için, LNG tipik olarak alıcı uçta yeniden gazlaştırılır ve yerel doğal gaz boru hattı altyapısına itilir.

LNG, normal boru hattı altyapısının çoğu talep ihtiyacını karşılayabildiği, ancak en yüksek talep ihtiyaçlarını karşılayamadığı durumlarda en yüksek talebi karşılamak için de kullanılabilir. Bu bitkilere tipik olarak LNG Zirve Tıraş Tesisleri (LNG Peak Shaving Plants)  adı verilir. Çünkü amaç, tedarik boru hattından zirve talebin bir kısmını azaltmaktır.

LNG, içten yanmalı motorlara yakıt sağlamak için kullanılabilir. LNG, ulaşım ihtiyaçları için ana yakıt haline gelmenin erken aşamalarındadır. Karayolu taşımacılığı, arazi, denizcilik ve tren uygulamaları için değerlendiriliyor ve test ediliyor. Yakıt tanklarında ve motora gazın iletilmesi ile ilgili bilinen sorunlar vardır; ancak bu endişelere rağmen bir nakliye yakıtı olarak LNG’ye geçiş söz konusudur. LNG, motor aynı olduğu için doğrudan sıkıştırılmış doğal gazla rekabet eder. LNG enerjisini genel yük  veya yolcularla birlikte yerel bir gaz kaynağı veya boru hatlarına erişimi olmayan daha küçük, izole topluluklara düzenli olarak dağıtmak için; LNG kamyonlarının, otobüslerinin, trenlerinin ve teknelerinin uygun maliyetli olabileceği uygulamalar olabilir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here