Sıfır Araba Nasıl Kullanılmalı?

0
5435
Sıfır Araba Nasıl Kullanılmalı?

Yeni bir arabaya nasıl davranmanız gerekir? Sıfır araba nasıl kullanılmalı? Bu çok fazla cevabı olan bir soru. Motorlar önceki nesillere göre daha sağlam olsa da, motorunuzun uzun vadeli sağlığını ve performansını garanti etmek istiyorsanız, ilk 1.000km boyunca yumuşak bir şekilde sürmeniz önerilir.

Burada, yeni arabanıza günlük sürüş koşullarına uyum sağlaması için kullanabileceğiniz teknikleri ele alarak yeni bir arabanın nasıl kullanılacağına bakıyoruz. Detaylar için “Sıfır Araba Nasıl Kullanılmalı?” adlı yazımızı okumaya devam edin.

Sıfır Araba Nasıl Kullanılmalı?

Yeni arabanızın anahtarlarını aldığınızda, neler yapabileceğini öğrenmek isteyebilirsiniz. Ancak yeni bir motoru ilk 1000 kilometrede çok zorlamak uzun vadede olumsuz sonuçlar doğurabilir, bu nedenle kırmızı çizgiye yaklaşmadan önce rodajı yapmalısınız. Rodaj nedir? Motora, üretim hattından çıktıktan sonra eşit bir şekilde ayarlanması ve çalışması için zaman tanımak, böylece hiçbir parçanın erkenden aşırı zorlamaya maruz kalmamasıdır.

BMW Car in sunset

Rodaj, erken motor aşınmasının minimumda tutulmasını ve yağın tüm hareketli parçalardan düzgün ve eşit şekilde akmasını sağlar. Ayrıca piston segmanlarına (silindir ile piston arasındaki bağlantı) düzgün oturması için zaman verir ve motor ile şanzıman süresinin birbirine uyum sağlamasına olanak tanır.

Rodaj Ne Kadar Sürer?

Bir motor rodajı için geçen süre üreticiye göre değişir. Çoğu, ilk 1.000 ila 1.500 km arasında yüksek devirlerden kaçınmayı önerir; dizel motorlar için maksimum 3.500 dev/dak, benzin için 4.500 dev/dak.

Oil Car Engine

Rodajın Faydaları Nelerdir?

Rodajın iyi bir fikir olmasının birkaç nedeni vardır:

Daha iyi yakıt ekonomisi – Yeni motorlar, siz birkaç bin km yol yapana kadar en yüksek verimliliğe ulaşmazlar, bu nedenle üreticinin yönergelerine uymayan sürüş, iyi bir yakıt ekonomisinin korunmasına yardımcı olmayacaktır.

Daha iyi performans – Rodaj, uzun vadede motor performansını iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Bunun nedeni, sürtünmenin sınırlı olması ve parçaların dengeli olması ve birlikte verimli bir şekilde çalışması ve böylece daha iyi güç dağıtımı sağlamasıdır.

İyileştirilmiş uzun vadeli motor sağlığı – Parçaların en iyi şekilde çalışması ve sistemden sorunsuz bir şekilde akan yağ ile, aracınız gelecek yıllarda optimum motor sağlığını garanti eder.

Rodaj

Aracınıza ilk kilometreden itibaren büyük özen göstermek istiyorsanız, optimum motor sağlığını sağlamak için nasıl rodaj yapacağınıza dair ipuçlarımıza bir göz atın. Ayrıca, lastiklerin, frenlerin ve süspansiyon yatağının içeri girmesine izin vermek için ilk 1000 km içinde güvenli bir şekilde sürmeye ilişkin tavsiyeleri de ekledik.

  1. Motoru Çok Zorlamayın

İlk 1000 km’de motoru kırmızı çizgiye getirmeyin. Bu, piston segmanlarına ve silindirlere çok fazla yük bindirebilir ve üretim kusurlarını kötüleştirebilir.

Car Gearstick

Genel bir kural olarak, ilk 1.000 km’de 4.000 RPM’ye kadar güvenlidir. Bundan sonra, herhangi bir olumsuz etki olmadan RPM’yi kademeli olarak artırabilirsiniz.

  1. Vitesi Düşük Devirde Değiştirin

Alıştırma işlemi, motor ve şanzımanın birbirine uyum sağlaması için zaman tanır, bu nedenle düşük devirde vites değiştirmek gereksiz aşınma ve yıpranmayı önler. Bu aynı zamanda yakıt ekonomisine de yardımcı olabilir, bu nedenle düşük devirlerde vites değiştirmek iyi bir alışkanlıktır.

Pek çok yeni otomobil, verimliliği en üst düzeye çıkarmak için vitesi ne zaman değiştirmeniz gerektiğini size bildiren bir “yukarı değiştirme/azaltma” işlevine sahiptir. Vites değiştirmek için güvenli bir RPM’nin iyi bir göstergesi olarak ilk 1000 km içinde buna bağlı kalmaya değer.

  1. Gereksiz Hızlanmayın

Yeni arabanızı yola çıkarken gaz pedalına basmak cazip gelse de bu, motor yağına, piston segmanlarına ve silindirlere çok fazla yük bindirebilir. Ayrıca, araç soğukken agresif hızlanma, kaç kilometre kat etmiş olursanız olun zararlı olabilir.

  1. Motora Isınması İçin Zaman Vermeyen Kısa Yolculuklardan Kaçının

İster yerel mağazalara gidin ister çocukları okula bırakın, bu gibi kısa geziler yepyeni arabalar için ideal değildir. Soğuk motorların daha fazla çalışması ve yağ dağıtım döngüsüne çok fazla yük binmesi gerekir, bu nedenle yeni arabanızı yalnızca motorun ısınmasını sağlayacak daha uzun bir yolculuk planlıyorsanız kullanmalısınız.

Aynı zamansa, uzun bir sürüşte çok çalıştıktan sonra arabayı hafif bir hızda çalıştırmalısınız. Örneğin, otoyolda iyi bir mesafe kat ettiyseniz, hedefinize ulaşmadan önce şehrin içinden yavaşça geçmelisiniz, çünkü bu motorun ani bir şekilde durmak yerine soğumasını sağlayacaktır.

  1. Ağır Yükler Çekmeyin

Çekme, normal sürüş koşullarında motorlara daha fazla yük bindirir, ancak özellikle rodajı yapılmamış yeni arabalar için zarar verici olabilir.

  1. Sürüş Tarzınızı Güvenlik İçin Ayarlayın

Yeni bir arabaya binerken düşünmeniz gereken sadece motor değildir – lastikler, frenler ve süspansiyonun da oturması için zamana ihtiyacı vardır bu nedenle güvenliği en üst düzeye çıkarmak için temkinli bir yaklaşım gerekir.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here