Royal Enfield’ın 120 Yıllık Tarihi ve Başarısı

0
2610

Royal Enfield’ın 120 Yıllık Tarihi ve Başarısı…  Öncelikle yazımızın başında söylememiz gereken en önemli nokta Royal Enfield‘ın tarihi birbirinden oldukça farklı iki döneme ayrılmış olduğudur. İngiliz sahipleri, markanın hayatının temellerini atmış ve marka tarihinin ortalarına kadar dikkat çekici  bir dönem oluşturmayı başardılar. Ardından Hintli sahipleri, markanın adına ve ritmine çok iyi uyan bir döneme ev sahipliği yaptı. Arada sırada karşılaştıkları birbirinden zorlu ve mücadeleci ortamlarda yıkılmadan üretime devam etmeyi başaran Royal Enfield, kendisine ait olan tarzıyla her zaman dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Ayrıca dünyaya gerçekten de sağlam, güvenilir ve daha da önemlisi eğlenceli motosikletler üretebileceklerini gösterdiler.

Royal Enfield’ın modellerinin birçoğunun sorunsuz olmasının en temel nedeni; markanın modellerinin oldukça basit mantık ve teknolojilerde üretilmesidir. 120 yıl önce kurulan birçok motosiklet üreticisi, faaliyetlerini sonlandırmıştır. Ancak Royal Enfield 120 yıldır kesintisiz olarak üretimini gerçekleştirmektedir. Bu başarı sadece motosiklet endüstrisi için değil diğer endüstriler içinde oldukça önemli ve başarılı denebilecek bir zamandır. Royal Enfield, merkezi Chennai/ Tamil Nadu, Hindistan’da bulunan Hintli çok uluslu motosiklet üreticisidir. Şu anda da Hintli bir otomobil üreticisi olan Eicher Motors Limited’in bir yan kuruluşu olarak faaliyet göstermektedir. Hintli üretici; Royal Enfield Bullet , Classic 350 , Meteor 350, Classic 500, Interceptor 650 dahil olmak üzere genellikle klasik görünümlü motosiklet modelleri üretmektedir. Ayrıca satışa sunduğu sade ve az özelliğe sahip yol ve tur motosikletleriyle de karşımıza çıkmaktadır. Motosikletleri genellikle tek veya çift silindire sahiptir. Bu yüzden rakiplerine göre daha fazla titreşime sahiptirler. İlk olarak 1901 yılında kurulan Royal Enfield, dünyanın en eski motosiklet markasıdır.

En Uzun Seri Üretim Motosiklet ModeliRoyal Enfieldın 120 Yıllık Tarihi ve Başarısı

Bullet, teknik olarak bugün hala üretimde yerini alıyor. Ancak tasarımında bazı değişikliklere gidilmiştir. Bu durum da gayet normal olarak karşılanmaktadır. Yine de bu durum, Bullet modelinin en uzun üretim süresine sahip olduğunu bozmamakta. Aynı zamanda Bullet modelini, markanın en temel taşlarının arasına koymaktadır. Birkaç kez güncellenmesine ve 90 yıllık üretim sürecinde kesinlikle değişmesine rağmen Royal Enfield retro görünümünü ticari marka olarak koruyor. Ayrıca birçok açıdan şirket için dönüm noktası niteliğinde bir motosikletti, bu kadar uzun süredir üretilmesinin iyi bir nedeni var. Basit bir motosikletin ne olması gerektiği konusunda neredeyse olması gereken altın standardın hepsine sahip. Şirketi araştırma ve geliştirmeye çok fazla para ve zaman harcamadığı için kolayca eleştirebilsek de ürettiği modellerin sorunsuz olması, büyük bir avantaj sağlamaktadır.

İngiliz Zamanları

20. yüzyılın başlarındaki birçok şirket gibi her iki dünya savaşında da müttefik kuvvetlere motosiklet tedarik ederek savaş araçlarına ağırlık verdiler. Bunların en ünlüsü, kara kuvvetlerine yardım etmek için paraşütle atılabilen hafif hizmet tipi bir motosiklet olan uçan pire (Flying Flea) idi. Savaş döneminden sonra işler 1950’li yıllarda gerçekten ilerlemeye başladı. 1955 yılında Royal Enfield, lisanslı motosikletler üretmek ve muhtemelen küresel pazar için daha fazla motosiklet üretmelerine yardımcı olmak için Hintli bir motosiklet üreticisiyle birlikte çalıştı. İngilizler, Hindistan’daki daha düşük işçilik maliyetlerini tercih edip 1967 yılında dükkanlarını kapattıklarından, gerçek İngiliz yapımı motosikletlerin sonuncusu 1970 yılında sevk edildi. Royal Enfield’in İngiliz kolu, artan talebe ayak uydurmakta zorlanıyordu. Ayrıca bu talebe ayak uyduracak kadar yüksek kaliteli motosikletler üretemiyorlardı.

Hindistan’daki işçilerin hem maaşları hem de çalışma süreleri oldukça insan haklarına aykırıydı. Bildiğimiz üzere insan haklarına aykırı olan her şey sadece güçlü olana para kazandırır. Bu dönemde de para kazanan kişiler İngilizlerdi.

Seri Üretim Dizel MotosikletRoyal Enfieldın 120 Yıllık Tarihi ve Başarısı

Oldukça büyük ölçekli bir deneyde mevcut Bullet çerçevesine düzgün bir şekilde küçük bir güce sahip olan dizel motorlu Enfield Diesel’i piyasaya sürdüler. Ancak emisyon standartlarındaki değişmeler ve dizel motosikletlerin bilinenin aksine performans eksikliklerine sahip olması, Enfield Diesel’in ömrünün kısa olmasına neden oldu.

Nostalji ve Sadeliği Her Zaman Koruyor

Royal Enfield markası, kimin elinde olursa olsun tarihi boyunca her zaman birbirine benzer özellikte ve tasarımdaki motosiklet modellerini üretmeyi hedeflemiştir. Özellikle nostaljik olmasına dayanarak sade ve çok fazla özelliğin olmadığı motosiklet, kronik sorun veya teknolojinin getirdiği narinliğe sahip değildir. Bu yüzdende oldukça sağlam olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonuç olarak Royal Enfield’ın 120 Yıllık Tarihi ve Başarısı, her motosiklet tutkunun dikkatini çekmektedir.

İkinci El Güncel  Motosiklet İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here