İki otomobili kıyaslamak birçok farklı metot ile yapılabiliyor. Sahip oldukları beygir güçleri dinamometrede ölçülebildiği gibi, aynı zamanda referans noktası olarak kullanılabilen bir güzergah, otomobilin bir zaman değeri ortaya koymasına ve diğer otomobiller ile bu zamanın kıyaslanabilmesini sağlayabiliyor. Ancak durum bu kadar basit değil. Her zaman daha güçlü olan otomobil daha hızlıdır diye bir genelleme yapılamıyor. Aktarma organlarının, çekiş sisteminin, aerodinamik yapının ve kütlenin oldukça önemli faktörler olduğu güç kıyaslamalarında farklı yöntemlere başvuruluyor. Drag yarışları ile iki otomobilin performansını kıyaslamak mümkün. Ancak sıfırdan yapılan kalkışlar otomobile zarar verebiliyor ve ömrünü kısaltabiliyor. Üstelik pilotajın daha ön planda olduğu drag yarışları otomobillerin performansını arka plana itiyor. Bunun sonucu olarak rolling yarışları doğuyor ve sıfırdan değil belirli bir hızdan kalkış gerçekleştiriliyor. Bu sayede pilotaj ihtiyacı en minimal seviyede olup hata payı da en aza indiriliyor. Gelin birlikte rolling yarışlarının ne olduğuna ve neyi hedeflediklerine bakalım.

rolling evo
Salt motor perfomansı kıyaslaması için roll yarışları mantıklı bir seçenektir.

Rolling In The Deep

Rolling, hareket halinde olan iki farklı otomobilin farklı şeritlerde aynı hızdan kalkmalarını prensip edinen bir yarış türevidir. Belirli kuralları yoktur. Ancak asıl amaç iki otomobil arasındaki performansı kıyaslamaktır. Rolling sayesinde otomobilin pilotaj ihtiyacı düşer ve performansı ortaya çıkar. Bu sayede patinaj gibi performans bileyen faktörler ortadan kalkar. Rolling yan yana gelen sürücülerden bir tanesinin 3 korna çalması ile başlar. Üçüncü korna ile başlayan rekabet otomobillerin üst devirlerde ve hızlarda nasıl tepki verdiğini ölçer. Salt motor performansı testi için hem daha güvenilirdir hem de daha az zarar verir.

rolling 2
Roll yarışında her araç kendi şeridinde kalır.

Avantajları Neler?

Roll sayesinde salt motor gücünü ölçüp otomobillerin üst devirlerindeki performansını kıyaslamak mümkün. Ayrıca aracın sıfırdan kalkışa başlamaması, şanzıman ve diğer aktarma organları üzerindeki baskıyı azaltıyor. Otomobil hakimiyetinde oluşabilecek her hangi bir kayıp, rolling yarışlarında daha az yaşanıyor. Ancak günümüzde rolling denemeleri otoyollar ve bazen şehir içi yollarda yapılıyor. Bilinçsiz ve kontrolsüz yapılan sokak yarışları insanları tehlikeye atabiliyor ve kazalara yol açıyor. Bu gibi denemeler kontrollü bir şekilde pistlerde gerçekleştirilmeli.

2.El Honda Civic İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here