Renault Laguna LPG’de Tekleme Sorunu

0
2699

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Bakımları zamanında yapılmayan araçların arızalanma ihtimali bir hayli fazladır. Ancak araçların bakımları zamanında yapılsa dahi bazı sorunlar oluşabilir. Özellikle eski model araçlarda bu durum çok normaldir. Bu yazımda sizlere başıma gelen bir olaydan bahsedeceğim. Bu tarzda sorun yaşayan kişilere faydalı olacağını düşünüyorum. N7Q motor koduna sahip 1997 model Renault Laguna aracım, yüke bindiğinde (kalkış ve düşük devirlerde) küçük patlamalar yapıyordu. Aracımın tamiri için yaptığım işlemler yazımın devamında. Renault Laguna LPG’de Tekleme Sorunu

Renault laguna

Renault Laguna LPG’de Tekleme Sorunu

1997 model 140’lık Laguna aracım düşük devirlerde tekleme yapıyordu. Benzinde kullanırken böyle bir sorunla karşılaşmadım. Aracımı ustaya götürdüğümde LPG’ciye götürmem gerektiğini söyledi. LPG’ciye götürdüğümde aracın LPG ECU’su arıza tespit cihazına bağlandı. LPG enjektör kütüğünde bulunan ısı sensörünün arızalı olduğu bilgisi verildi. Isı sensörü değişti. Sorun çözülmüş gibi oldu. Ancak aracı bir süre kullandığımda aynı sorunun devam ettiğinin farkına vardım. Motorun üstünde bulunan koruma kapağını söktüğümde yağ kaçakları olduğunu gördüm. Bu yağ kaçakları buji kablolarının ıslanmasına sebep olmuştu.

Renault laguna

Ateşleme Sorunuymuş

Aracın üst kapağından sızan yağ buji kablolarını ıslatarak ateşlemenin bozulmasına sebep oluyormuş. Buji kablolarını kuruttum. Kabloları çıkararak buji boşluklarınında kuruluğundan emin oldum. Aracımla test sürüşüne çıktım. Test sürüşünde herhangi bir teklemenin kalmadığını farkettim. Bu arada aracım benzinde de tekleme yapıyormuş. Ancak kalkışlarda ufak patlamalar yapmıyordu.

Sorun Bulundu

Aracımın sorunu bulundu. Ancak çözüm için üst kapak söküldüğünde cıvatalardan bazılarının sıyrık olduğunu gördüm. Bunların tamiri için tornacının helicoil adı verilen yay işlemini yapması gerekiyordu. Çözüm için araştırma yaptığımda birçok kişinin yağ kaçağı sorunuyla uğraştığını gördüm. Helicoil çekildi. Üst kapak contası değiştirildi. Eskiden kalma yağlar kurutuldu. Sorun çözülmüş oldu. Ben bu sorunu kendim buldum. Ne yazık ki ustalar, eski model ve yüksek sınıf araçlardan çekiniyorlar. Ancak ben usta olmadığım halde sorunu bulduysam ustalar açısından çekinilecek bir durum olmamalı diye düşünüyorum. Ben sorunumun çözümüne kavuştum. Biraz da Renault Laguna’dan bahsedelim.

Laguna 1

1995-2002 yılları arasında üretilmiş olan Laguna 1, 5 kapılı liftback kasa tipine sahip olan bu aracın çirkin ama çekici bir tasarımı vardır. Ya sev ya nefret et olarak sınıflandırılan araçlardan biridir. Üretildiği dönemde biraz daha üst sınıf insanlara hitap etmiştir. Zamanının ötesinde donanımla satılmıştır. İlgi çekici özelliklerinden birisi de konuşma paketidir. Aracınız tüm uyarılarını konuşarak size söyler. Emniyet kemeri uyarısında bulunur. 1.6 ve 3.0 litre arasında 7 farklı benzinli motor seçeneği ile satışa çıkan Laguna’nın en ilginç ve sevilen motoru 2.0 litrelik N7Q motor koduna sahip Volvo motorlu versiyonudur. 140 hp güç üretir. LPG ile oldukça düşük bir yakıt tüketimine sahiptir. 140 ‘lık olarak adlandırılan bu versiyonda deri koltuk, dijital klima hidrolik direksiyon, 4 cam otomatik gibi özellikler standart olarak mevcuttur. En dolusu olarak adlandırılan bu modeldir. Megane 1 ile yakın hatlara sahiptir. Motor seçenekleri de benzerdir. 2.El fiyatları uygundur. Bu araçları alırken kurcalanmamış (düzgün) bir araç olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Renault laguna

Sürüş Deneyimi

Deneyimlediğim araç 1997 model Renault Laguna 1 rxe 2.0 s modelidir. Araç 140’lık olarak tabir edilen volvo motora sahiptir. Yaklaşık 230 bin kilometreye sahip olan aracımız 2 yıldır bizdedir. Aracımız sıralı sistem lpg’ye sahiptir. Lpg ile tam uyumlu olan motoru sayesinde yakıt tüketimi açısından oldukça ekonomiktir. Şehir içi 14 litre lpg/100km yakıt tüketmektedir. Aracımız konfor açısından çok iyidir. Deri elektrikli koltuk, dijital klima gibi birçok özelliği bulunur. Ayrıca araç tüm uyarıları sesli bir şekilde sürücüye iletir. Bu aracı almak isteyen kişiler ilanlara baktığında konuşan paket tabirini görürler. Hafif sert süspansiyonları ve 4 teker disk fren teknolojisi sürüşleri daha keyifli hale getirmektedir.

Arıza ve Masraf Durumu

Aracımızı aldığımızda yağ kaçağı gibi bazı sıkıntıları vardı. Araca detaylı bir motor bakımı yapıldı. Sonrasında ise sadece periyodik bakım yapıldı. Herhangi bir arıza veya masraf çıkarmadı. Bu araçları alırken kurcalanmamış olanını almak gerekir. Aksi halde sanayiden çıkamayabilirsiniz.

2.El Renault Laguna İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here