Peugeot Hakkında Bilmedikleriniz, Şaşıracaksınız!

0
1829
Peugeot, klasik model, gri renk, önden görünüm

Peugeot, Fransız otomotiv dünyasında sembolik figürlerden birisidir. Marka, yaklaşık iki asırlık uzun bir geçmişe sahip. İlk günden beri sürekli kendini yenilemeye devam ediyor.  Bugün hala Fransız otomobil üreticileri arasında çok önemli bir yere sahip. Peki Lion-Peugeot hakkında herkesin bilmediği şeyler neler?

Peugeot, 19. Yüzyıldan Beri Kahve Üretiyor

Şirket, 1810 yılında Hérimoncourt’ta kuruldu. Ancak hemen araba üretmeye başlamadı. Öncelikle, Peugeot ailesi aletler, yaylar, şemsiye kaburgaları, kahve değirmenleri, saatler üretti. Ancak bunların içinde en köklüsü 1840’ta üretmeye başladığı kahve öğütücüleri.

Peugeot, marka

1941’te Bir Elektrikli Araba Üretti

Son zamanlarda elektrikli araçlara baya alıştık. Ancak 1941 yılında elektrikli araba çok beklenen bir şey değil. Peugeot çok uzun zaman önce elektrikli bir araba üretti. “ Hafif Şehir Arabası ” isimli araba zamanının ilerisindeydi. Ayrıca savaş sırasında benzinin paylaştırılmasının üstesinden gelmek gibi özel bir amacı vardı.

İlk Fransız Dizel Arabasını Üretti

1959’da Peugeot, dizel otomobil serisini piyasaya sürdü. Böylece bu adımı atan ilk Fransız üretici oldu. Fransa’yı sektörde belli bir yere getirdi.

Peugeot, klasik model, beyaz renk, önden görünüm

Logosunda Neden Aslan Var?

Fransız markanın logosu bir aslanı temsil ediyor. Peki ama neden böyle bir amblem tercih edilmiş? Firma aslında kurulduğu bölgenin armasını yani Franche-Comté’yi benimsedi. Markanın logosu aslında firmanın araba yapımına dönmesinden çok daha önceye dayanıyor. Neredeyse 1847 yılında kabul edilmiş bir tasarım. Peugeot kardeşlerin beğenisi üzerine tasarlandı ve aslan firmanın temsili haline geldi. O zamanki Peugeot’nun üç özelliğini temsil eder bu logo. İlk olarak dişlerin sertliği testerelerin keskinliğini temsil eder. Bıçağın esnekliği ise omurganın esnekliğini ifade eder. Son olarak sıçrayan aslan da hızı temsil eder. 

Peugeot logo

Model İsimleri Hep 8 İle Biter

Peugeot’nun otomobil yelpazesindeki hemen hemen tüm arabaların hepsinin ismi 8 ile biter. Bunun nedenini anlamak için Peugeot 201’in doğduğu 1929 yılına geri dönmemiz gerekiyor. Bu model, markanın modellerinin isimlendirmesini merkezi bir sıfır etrafında eklemlenmiş üç rakam ile donanmış. Zamanla Peugeot 201’in yerini 202 aldı, onun yerini de 203. Ardından 204, 205, 206, 207 olarak ilerliyordu. Peugeot otomobillerin isimlendirilmesi bu şekilde 308 nolu araca kadar kadar devam etti. Ancak 308’den sonra numaralandırma değişti. 2010’un başında sıra 309’a gelmişti ki önceden de bu isimli bir araba olduğu fark edildi. Hal böyle olunca, Peugeot nesiller boyunca aynı adı koruyacak modellerinin numaralarının son rakamını “8” olarak dondurdu.

İkinci El Peugeot Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here