Overdrive terimini hiç duydunuz mu? Aracınızda ne işe yarayacağını biliyor musunuz? İsim olarak bakıldığında aracınıza süper bir ekstra güç vereceğini düşünebilirsiniz fakat maalesef durum o şekilde değil. Overdrive birçok otomobilde bulunan bir özelliktir ve aracınızın yakıt ihtiyacına karşı bir engelleyici görevi görür.

Overdrive Nedir?

Genel tanımını yapmamız gerekirse, Overdrive , şanzımandaki en yüksek vitestir. Motorun belirli bir yol hızı için daha düşük bir RPM’de çalışmasına izin verir. Bu, aracın daha iyi yakıt verimliliği elde etmesine ve otoyolda genellikle daha sessiz çalışmasına olanak tanır. Açıldığında, otomatik bir şanzıman, belirli bir hıza ulaşıldıktan sonra Overdrive moduna geçebilir. Kapalıyken, otomatik şanzıman vites değişimi düşük viteslerle sınırlıdır. Genellikle ortalama hız 70 km / saatin (40-45 mil / saat) üzerindeyken seçilmelidir.

overdrive

Nasıl Geliştirilmiştir?

Arabaların ilk geliştirildiği zamana geri dönersek, bu sistemin kullanılmasına pek fazla ihtiyaç olmadığını görürüz. Bu araçların  kabul edilebilir hızlarda sürmelerine izin vermek için çok fazla güce ihtiyaçları yoktu. Bu noktalarda arabaların altı farklı vitesleri de yoktu. Zaman geçtikçe arabalar daha güçlü hale geldi ve daha hızlı hızlanabilir sistemlere sahip oldular. Teknoloji gelişmeye başladı ve vitesler daha önemli hale geldi.

Birçok kişi gücü artırmak için daha fazla vites eklemeniz gerektiğini düşündü fakat durum her zaman böyle değildi. Overdrive, motoru makul bir RPM’de çalıştırmanın bir yolu olarak geliştirildi. Bu, şanzımana ayrı seyir dişlileri eklemek yerine kullanıldı.

Overdrive Nasıl Çalışır?

Overdrive, şanzıman ünitesinin arkasına cıvatalanmış elektrikle veya hidrolik olarak çalıştırılan episiklik bir dişli takımından oluşur. Giriş tahrik milini doğrudan çıkış miline bağlayabilir veya çıkış hızını, giriş milinden daha hızlı dönecek şekilde artırabilir. Böylece, çıkış mili, giriş miline göre “fazla çalıştırılabilir”. Daha eski araçlarda, bazen bir düğme veya düğme ile çalıştırılır, genellikle vites topuzuna yerleştirilir ve debriyajın çalıştırılmasını gerektirmez. Daha yeni araçlarda, bilgisayarın güç ihtiyacı ve yük koşullarına göre otomatik olarak ayarlandığı elektronik olarak bulunur.

Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Aracınızı yüksek hızlarda sürüyorsanız, Overdrive kullanmak isteyeceksiniz. Bu vitesin doğası gereği, daha yüksek hızlarda seyahat ederken kullanılmalıdır. Daha yüksek hızlarda sürmenin yanı sıra, daha uzun bir süre araç kullanıyorsanız veya etkilerini tam olarak hissedemeyecekseniz de bu vitesi kullanmalısınız.

Bu sistem, yakıt tasarrufu yapmanıza ve arabanızın motorunu daha iyi durumda tutmanıza yardımcı olur. Bunun gerçekleşmesi için araç, daha yüksek hızlarda sürülmelidir. Düşük hızda Overdrive ile sürerseniz, normalde yapabildiğiniz gibi hızlanamazsınız. Bu işlev, düşük hız bölgelerinde sürüş için oluşturulmamıştır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here