Otomatik Vites Teli Nedir? Değişimi Nasıl Olur?

1
4722
otomatik vites

Aracınızdaki otomatik şanzıman vites kolunu çalıştırdığınızda, vites değiştirme mesajının nasıl iletildiğini hiç merak ettiniz mi? Tuhaf bir telepati yok. Hepsi iyi organize edilmiş bir kukla gösterisi gibi tellerle yapılır.

Vites koluna bir tel takılır ve bu tel, şanzımandaki bir bağlantıya doğru ilerler. Tipik olarak, tel bağlantısı içindeki plastik burç kırılır ve bunlar genellikle onarılabilir.

Otomatik Vites Teli Nedir?

Otomatik vites teli tam olarak bu – bir tel. Bu tel kabinin içinden hareketi şanzımanın yan tarafındaki şanzıman koluna aktarır. Bağlantı boyunca hareket, şanzımana, aracın sürücüsü tarafından manuel olarak hangi vitesi seçildiğini söyler.

Tel genellikle çelikten yapılır ve plastik bir örtü ile sarılır. Telin her iki ucunda, her iki ucundan seçici ve aktarım kollarına bağlanan konektörler vardır.

Otomatik Vites Telini Değiştirmeniz Gerektiğini Gösteren belirtiler

  • Vites seçici hareket eder ama vites değiştirmezse
  • Seçicide gösterilen vites, aracın bulunduğu dişli ile eşleşmiyorsa
  • Vites teli korozyon belirtileri gösteriyorsa

otomatik vites teli

Otomatik Vites Teli Değişimi Nasıl Yapılır?

Teli değiştirmek için teknisyen, eğer araçta vites direksiyon arkasındaysa direksiyon kolonunu sökecek, eğer ülkemizde çoğu araçta olduğu gibi araç orta boşluğundaysa orta konsolu sökecektir. Bu, vites koluna müdahale edilmesine izin verecektir.

Tel bağlantısını vites kolundan ayırırlar ve ardından telin diğer ucunu şanzıman kolundan çıkarırlar. Eski tel çıkarılır ve yeni tel konumlandırılır ve vites koluna bağlanır.Bağlama işlemi ya baskı ya da vidalama ile olur. Telin doğru çalışıp çalışmadığı test edilir ve gerekirse ayarlanır.

Hatırlanması Gereken İpuçları

  • Tel burçları aşınmış veya kırılmışsa, teknisyen yalnızca kablonun ucundaki burçları değiştirmelidir. Tamamen tel değiştirmemelidir.
  • Vites değiştiremiyorsanız veya aracı parka alamıyorsanız aracı sürmeyin.
  • Aracı park edemezseniz, park frenini kullandığınızdan ve tekerleklere takoz koyduğunuzdan emin olun, böylece kaymaz.

Otomatik Vites Telini Değiştirmek Ne Kadar Önemlidir?

Kablo kırılırsa veya hasar görürse, değiştirilmesi gerekir. Bu erteleyebileceğiniz şeylerden biri değildir. Eğer araba kullanabiliyor durumdaysa yani hareket ediyorsa bu aracı rahat bir şekilde kullanabileceğiniz anlamına gelmez. Aracı kullanırken zorluklar yaşarsınız. Vitesleri kendinizden emin bir şekilde seçemezsiniz ve arabayı güvenli bir şekilde park edemezsiniz.

2. El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here