Dikiz Aynası Nedir?

Günümüzde araç üreticileri, yenilikçi, aktif ve pasif güvenlik sistemlerinin birleştirilmesine çok yatırım yapıyorlar. Tüm bunlar, sürücü ve yolcular için olduğu kadar diğer kullanıcılar ve yayalar için de güvenli sürüş anlamına geliyor.

Dikiz aynaları, sürüş sırasında çok önemli bir unsur olduğu için sürekli olarak gelişmiştir. Çevreyi ve arkamızda dolaşan diğer araçları görmemize yarıyorlar.

Gelişmemiş olan şey ise, onları ayarlama yollarıydı, ki bu hala manueldir. Otomotiv dünyasının evrimine bakıldığında, ayarlanmasının elektronik olacağı veya dikiz aynasının bir şekilde ortadan kalkacaktır. Dış aynalarda da görülebileceği gibi her şeyin kameralardan gözükeceği bir sistem yakında gelecektir.

Kısa bir süre öncesine kadar, sürücünün gözlerinin kamaşmasını önlemek için iç dikiz aynasının ayarlanması basit ama etkili bir şey olarak manuel tasarlandı. Şu anda, düşük kaliteli araçlarda, bir kaldıraç aracılığıyla ışık ışınlarını farklı bir şekilde yönlendiren ve böylece gözlerin kamaşmasını önleyen basit bir sistem mevcuttur. Bu sistemin evrimi, ışığa duyarlı veya parlama önleyici dikiz aynalarının ortaya çıkmasına yol açtı.

Bu sistem, sürücünün gözlerinin kamaşmasını önlemek için dikiz aynasını hareket ettirmek zorunda olmadığı anlamına gelmektedir. Ancak çalışması için ne zaman etkinleşmesi gerektiğinin ayarlanmasını, içerdiği düğme aracılığıyla devre dışı bırakılmasından sorumlu olan bir led yapmaktadır.

Otomatik kararan ayna nasıl çalışır?

Elektrik akımı alındığında opaklığını değiştiren, daha az şeffaf ve koyulaştıran çok katmanlı bir cam içerir; Bazı araçların açılır tavanlarında ve havacılıkta da kullanılan bir teknolojidir bu.

Bu aynalar birkaç katmandan oluşur: camdan yapılmış bir birinci yüzey katmanı, bunun arkasında elektrokimyasal reaksiyonun gerçekleştiği dört katman daha vardır. Bir katman, camın daha hızlı renk almasına neden olan viologen’den oluşur. Başka bir katman iyon depolama görevi görür. Üçüncü katman enerji iletmekten sorumludur. Son olarak, yansıtıcı metalden yapılmış katman vardır.

Dikiz aynası her zaman aynı şekilde kararmaz. Kararma derecesi sensörlere ulaşan ışığa bağlıdır. Tüm bilgiler, gerekli elektrik akımını uygulamaktan sorumlu bir mikroişlemciye ulaşır. Kendisine uygulanan elektrik akımına bağlı olarak, mikroişlemcinin gönderdiği elektrik akımı arttıkça koyulaşır, yani elektrik akımı ne kadar büyükse, opaklık o kadar büyük veya koyulaşma o kadar büyük olur.

Modele bağlı olarak, aynanın kararması daha fazla veya daha kısa sürebilir, ancak her zaman birkaç saniye ve temizlenmesi 8 ila 10 saniye arasında olabilir. Aynanın doğal konumuna dönmesi için ona aynı elektrik akımı ama ters yönde uygulanır ve bunu yapmaktan mikroişlemci de sorumludur. Çalışma voltajı çok düşüktür, maksimum 3 volt civarındadır ve çok düşük güç tüketimiyle sonuçlanır.

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here