Araba satın alırken sormanız veya değerlendirmeye almanız gereken konulardan biri de arabanın önden çekişli mi yoksa arkadan itişli mi olduğudur. Teknik özellik konusunda ince eleyip sık dokuduğumuz özellikler arasında önemini her zaman koruyan bu konunun ayrıntılarına haberimizde yer verdik.

Önden Çekişli Sistemi Çalışma Prensibi

Önden çekişli arabalar motordan gelen gücün ön tekerlekleri hareket ettirmesi mantığıyla çalışır. Ön akslara bağlı olan motorun ürettiği gücün şanzımana gitmesi ve hemen ardından diferansiyele aktarılmasıyla akslar aktif hale gelerek bağlı olduğu tekerleklere dönüş hızı verir.

Önden çekişli araçlarda motor yatay yerleştirilir. Motorun konumu itibariyle aracın denge noktasının belirlenmesi dolayısıyla etki ettiği sürüş deneyimi önem arz etmektedir.

Arabaların denge noktası her açıdan önemlidir. Çünkü bu durum sürüş tekniğinize doğrudan etki eder. Önden çekişli araçlarda motor ve diğer güç aktarımı organları ön tarafta toplandığı için güç dengesi bu yönde belirlenir.

Önden Çekiş Sistemi

Avantajları

Bu tür araçlar tasarım ve üretim olarak daha ucuz olması dolayısıyla sürücüler tarafından tercih ediliyor.

Daha az parça kullanımı parça maliyetini düşürdüğü için ekonomik sınıfına giren araçlar, ön kaputta, motor konumu ve aktarma organı parçalarının birleşik bir sistem olarak çalışması neticesinde, aracın hafif olmasını sağlayarak, yakıt tüketimi konusunda da iyi bir sonuç almamıza neden oluyor.

Karlı havalarda denge noktasının ön tarafta bulunması, hakimiyet açısından aracın kontrolünü rahat bir şekilde sağlamamıza olanak tanır.

Önden Çekiş

Dezavantajları

Ancak kuru zeminde veya yağmurlu havalarda yapılan yüksek hızlar virajlarda savrulma riskini beraberinde getirir. Bu durumu ortadan kaldırmak için ani hızlanmalardan ve uzun süreli sabit yüksek hızda gitmelerden kaçınmamız gerekiyor.

Bir diğer dezavantaj ise kalkış esnasında yükün arka tarafa binmesi ve öndeki tutuş kaybı sonucu direksiyon hakimiyetimizde aksaklıklar yaşanacaktır.

Direksiyon ile alakalı bir başka dezavantaj da aracın önden çekişli olması nedeniyle ön tekerlek akslarının birinin kısa, diğerinin uzun olması, ikisi arasındaki yol tutuş farkını ortaya çıkarıyor. Bu da tabi ki direksiyon hakimiyetimizi etkileyecektir.

Arkadan çekişli arabalara göre güç aktarımı sağlanan tekerleklerin aracı hareket ettirmesi, yere olan basıncını artırarak aracın zemin ile bağlantısını sağlaması ve son olarak araca yön vermesi görevleri arasındadır. Her şeyi aynı anda yapılması istenen ön tekerlekler bu konuda zorlanabiliyor.

Arkadan çekişli araçlarda güç aktarımı arkada olduğu için ön tekerleklere sadece yön vermek kalıyor.

Arkadan İtiş Sistemi Çalışma Prensibi 

Arkadan itişli arabalar da motor dik bir şekilde konumlandırılır. Çalışma prensibi; motorun direkt olarak şanzımana bağlı olması ve güç dağıtıcı bir parça olarak karşımıza çıkan şaft sayesinde dağılan gücün diferansiyele gelip arka tekerlekleri döndürmesiyle oluşur.

Şaft sayesinde ağırlık merkezini ortada toplayan arkadan itişli araçlar denge konusunda eşit bir dağılım sergiliyor.

Arkadan İtiş Sistemi

Avantajları

Önden çekişli araçlara göre denge noktası aracın her yerine eşit şekilde dağıldığı için ve aktarma organları farklı yerde konumlandığı için aracın alttan aldığı hasarlarda emilim oranı daha fazladır.

Sistem bir bütün olmadığı için parça değişimi kolay bir şekilde gerçekleşir. Önden çekişli arabalarda ise aktarma organlarının bir bütün halinde çalışması hasar durumlarında hasar alan parçanın yanındaki parçalarında hasar görmesini sağlayacağından maliyet olarak sorun çıkarabilir.

Yüksek hızlarda viraj almak ve dengeli gitmek arkadan çekişli araçlar için çok kolaydır ve güvenli hissettirir. Çoğu yarış arabası da bu çalışma sistemi ele alındığı için arkadan itişli olarak tasarlanır.

Dezavantajları

Arkadan çekişli araçlar genellikle segment olarak üst seviye olduğu için maliyet açısından önden çekişlilere göre kolay erişilebilir olmuyor.

Aracın ağır olmasına neden olan arkadan itiş sistemi, yakıt tüketimini artırarak cebimizden daha fazla para çıkmasına neden oluyor.

Kalkış esnasında aracın güç aktarım organlarının arası açık olduğunu için aktarım önden çekişli otomobillere göre hızlanma konusunda daha yavaştır.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here