Nürburgring Otomobil Severler İçin Neden Çok Özel?

1
5447

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Eifel Grand Prix’inin ardından bazı otomobil severlerin bu pisti neden bu kadar sevdiğini merak etmiş olabilirsiniz. Sizler için Nürburgring pistini biraz anlatmak istedik.

Köln şehrine 90 km ve Mainz şehrine yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunan bu pist Almanya’nın Nürburg şehrinde yer alır.

Nürburgring pisti “GP” ve “Nordschleife” olarak ikiye ayrılıyor. Formula 1 yarışlarının gerçekleştiği kısım yaklaşık 5.2 km uzunluğuna sahip olan GP bölümü. Nordschleife dediğimiz kısım ise 21 km uzunluğuna sahip ve otomobil tuttkunları tarafından ‘yeşil cehennem’ olarak adlandırılmış alan. Ayrıca bu pist 150.000 kişilik bir kapasiteye sahiptir.

Öncelikle pistin tarihi ile başlamak istiyorum. Bu pistin inşaasına 1925 yılında başlanmış ve 25.000 kişilik bir ekip ile 2 yılda tamamlanmış. Pistin öncelikli inşaa edilen kısmı ise Nordschleife isimli 21 km uzunluğa sahip olan ve Eifel dağları ile Nürburg kalesini çevreleyen bölümdür. GP kısımları ise 1983 yılında inşaa edilmiştir.

Nordschleife bölümünde en yüksek rakımlı yer ile en alçak yeri arasında 300m’den fazla yükseklik farkı bulunur.

Aynı zamanda Nordschleife bölümünde hala yarışlar düzenlenmekte. Markalara özel yarış serilerinin yanında 24 saat süren bir dayanıklılık yarışı da bu pistte gerçekleşiyor.

Ziyaretçiler olarak bizler de araç kullanabilir miyiz?

Güncel olarak pistin Nordschleife bölümü turistler ve yerellerin yoğun ilgisi altındadır. Otomobiliniz veya motosikletiniz ile tur başına yaklaşık 30 euro gibi bir ücret ödeyerek bu pisti sizler de kullanabilirsiniz. Hatta kendi aracınız yoksa kasabada kiralık araç hizmeti veren firmalardan bu piste uygun olarak modifiye edilmiş araçları kiralayabilirsiniz. Daha önce pist deneyimi olmayan kişiler için ise bazı firmalar “taksi” hizmeti de sunmakta. Bu hizmet sayesinde o pistte yaklaşık 1000 tur üzerinde tecrübesi bulunan profesyonel sürücülerin yanında oturarak keyifli (belki de korkutucu) zaman geçirebilirsiniz.

Ayrıca pistin bulunduğu bu alan oldukça turistik diyebiliriz. Otomobil konseptli oteller veya kiralık evler, inanılmaz koleksiyon ürünlerine sahip mağazaları bulunan benzinlikler ve kiralık araç firmalarını her yerde görebilirsiniz. Avrupa’da yaşayan ve otomobil tutkunu insanlar için muhteşem bir haftasonu aktivitesi olduğunu söyleyebiliriz. Pist çevresinde farklı ülke plakalarına sahip bir çok araç görülebilir. Hiper otomobillerden giriş seviyesi sıradan otomobillere kadar büyük bir çeşitliliğin de olduğunu söylemek gerek.

Nürburgring harika, peki kaza yaparsak?

Ek olarak, yol veya güvenlik bariyerlerindeki hasardan sorumlu bulunanların, bu hasarları düzeltmek için personel ve ekipmanla ilgili masrafları ödemeleri gerekir. Aynı zamanda kamuya açık bir yol olarak belirtilen bu pistte yapılan kazalar mutlaka resmi kurumlara bildirilmelidir. Bu kuralların tümü ziyaretçiler için güvenli bir deneyim sağlamak için belirlenmiştir.

Ayrıca otomobil severler tarafından bu kadar sevilen bu pist otomobil üreticileri için de oldukça büyük önem taşır. Araçların bu pistte elde ettikleri tur süreleri markalar için bir güç gösterisidir. Önden çekişli, arkadan itişli veya dört çeker araç kategorilerinde farklı sıralamalar kullanılır. Pist yapıldığı zamanlardan beri otomobil testleri için oldukça önemli bir yer haline gelmiştir.

İkinci El Araç İlanları

1 YORUM

  1. ah ah bi sponsor olan olsada gitsek / olurda biri denk gelir instagram:batuhmans
    asetto ve iracingde sabah akşam dönüp doyamadığım bir pist.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here