Rutini biliyorsunuz; Bir yıl geçtikten sonra, sinyal kolundaki etikete bakarsınız ve yağ değişiminin zamanının geldiğini anlarsınız. Bakım için servise yada tamirhaneye gidersiniz, görevli size bir soru sorar; “Normal mi sentetik mi?”. Ne yapacağınızı size söyleyelim. Yağ fiyat listesine bir göz atın. Sentetik, diyelim ki 400 tl ve Normal yağ 200 tl. Daha ucuz olan normal yağı seçerseniz, aracınızın motor ömrünü kısalabilir. Tıpkı diğer ucuz parçalarda olduğu gibi. Sentetik yağ, normal yağa göre birçok avantaj sunar ve uzun vadede aslında daha ucuza gelir. Bu yazıda, normal ve sentetik yağ arasındaki farklara bir göz atacağız ve ihtiyaçlarınız için hangisinin uygun olduğunu tartışacağız.

Sentetik Yağ Normal Yağdan Nasıl Farklıdır?

Normal yağ, birçok plastik ve yakıt ürünü gibi petrol bazlı bileşiklerden yapılır. Genellikle, motorunuzun yüksek basınçlı ortamında bir yağlayıcı olarak daha iyi performans göstermesine yardımcı olmak için bazı aşırı basınç katkı maddeleri içeren özel bir yağdan oluşur. Ama işte petrolle ilgili pek çok insanın fark etmediği şey organikliktir. Petrol, yer kabuğunun altında ısı ve basınca maruz kalan milyonlarca veya milyarlarca ölü organizmanın kalıntılarından oluşur. Ve organik şeyler bozulur, biçimlerini ve etkinliklerini  daha çabuk kaybeder. Sentetikler ise petrol bazlı ürünlerden ve polialfaolefin veya esterlerden sentezlenebilir. Bu yağlar, her türlü kirliliği gidermek için işlenir, ek yapay katkı maddeleri ile özelleştirilir ve en üst düzey motor yağlama performansı sunmak için işlenir.

Sentetik Yağın Normal Yağa Göre Avantajları Nelerdir?

Sentetik yağların geleneksel yağlara göre üç temel avantajı vardır.

Sentetik Yağlar Motorunuzu Temiz Tutar. Sürüş sırasında yağ, motorunuzda şaşırtıcı bir hızla dolaşır ve yağlama sağlamak için motor parçalarınızın etrafında akar. Bu işlem sırasında, yağ birikintileri toplama ve tortu bırakma eğilimindedir. Yağ birikintilerle aşırı yüklendiğinde, bozulur ve motorunuzun verimini ve arabanızın ömrünü azaltabilir. Sentetikler, normallerden çok daha yüksek oranda saflaştırılmıştır. Bu, yabancı maddelerin birikintilerin “kapılması” için daha az fırsata sahip olduğu anlamına gelir. Bu, sentetik yağın çamur oluşumuna daha iyi direnmesini sağlar.

Sentetik Yağlar Motorunuzu Korur. Normal yağlar, sentetiklere göre çok daha çabuk bozulur, bu nedenle kullanım ömrünün sonuna yaklaşan geleneksel bir yağla sürüyorsanız, motorunuz muhtemelen bundan zarar görmektedir. Motor yağı bozulduğunda, motor parçaları korumasız kalır. Sentetik, normal motor yağlarından çok daha uzun ömürlüdür ve daha uzun süreli koruma sağlayabilir.

Sentetik Yağlar Aşırı Sıcaklıklarda Daha İyi Çalışır. Hiç kış ortasında çalışmak için acele etmek zorunda kaldınız mı? Muhtemelen, blok ısıtıcınız fazla mesai yapıyor olsa bile, yağınız soğuk ve durgun olacaktır. Soğuk yağ, motorları iyi korumaz. Parçalar arasında kolayca akmaz ve sürtünmeye karşı koruma sağlamaz. Bu aynı zamanda aşırı sıcaklık için de geçerlidir. Geleneksel yağın sıcak koşullarda parçalanma veya buharlaşma eğilimi vardır. Sentetikler hem sıcak hem de soğuk havalarda daha iyi çalışır. Aşırı sıcakta bozulmaya direnirler ve normal motor yağının yavaşlayacağı aşırı soğuk koşullarda bile daha iyi yağlama sağlarlar.

2. EL ARABA İLANLARI

1 YORUM

  1. özellikle yaz mevsiminde şehir içi kullanımda 110-120 dereceye çıkan yağ sıcaklığını düşünürsek sentetik kullanmamak kumar olur

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here