Muscle Car Nedir?

Muscle Car, aslında çok çeşitli, güçlü, yüksek performanslı araçları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bazı insanlar neyin kaslı araba olarak nitelendirilip neyin olmadığı konusunda kesin fikirlere sahip olmakta. Ancak, bu terim genellikle iki kapılı, arkadan çekişli, büyük, güçlü sekiz valfli (V8) motorlara sahip küçük ve orta büyüklükteki otomobiller için geçerlidir.

1984 Chevy Corvette
1984 Chevy Corvette

Muscle Car Ününü Nasıl Kazandı?

Kaslı arabalar 1960’ların ortalarında genç sürücüler arasında popüler hale geldi. Sadece şık, çekici ve güçlü değillerdi, aynı zamanda uygun fiyatlıydılar ve günlük sokak kullanımının yanı sıra resmi ve gayri resmi drag yarışları için de sürülebilirlerdi.

Daha az yakıt kullanan ve çevre için daha iyi olan daha küçük dört valfli (V4) veya altı valfli (V6) motorlara sahip olma eğiliminde olan modern arabalarla karşılaştırıldığında, kaslı arabalar, büyük boyutlu motorlara sahip daha küçük arabalar olma eğilimindedir.

En eski kas arabaları özellikle yakıt tasarruflu veya çevre dostu değildi. Yakıt 1960’larda daha ucuzdu ve bilim o dönemde araçların çevresel etkilerinin çoğunu henüz açığa çıkarmamıştı.

Pek çok kas arabası meraklısı, 1949 Oldsmobile Rocket 88’in ilk gerçek güçlü araba olduğuna inanır.

1965 Pontiac Catalina 2+2 muscle car
1965 Pontiac Catalina 2+2

Günümüzde Kaslı Arabalar

Üreticiler her geçen yıl daha güçlü motorlar sunarak rekabet etmeye başladı. Sonunda, 450 beygir gücü üreten yüksek motorlara sahip kas arabaları ürettiler.

Bu hızlı kas arabaları saatte 193 kilometreden fazla yol alabiliyordu ve bu da onları gayri resmi drag yarışçıları olarak popüler hale getirdi. Bazı arabalar saatte 0dan yaklaşık 100 kilometreye 10 saniyeden daha kısa sürede gidebilirlerdi.

Otomobil üreticileri, güçlü arabalarını 1970’lerde evcilleştirmeye başladı. Otomobil üreticilerinin güvenliğe daha fazla odaklanmasını isteyenlerin şikayetlerine yanıt olarak, otomotiv sigortası endüstrisi, güçlü arabaların sigortası için daha fazla ücret talep etmeye başladı. Aynı zamanda, gaz fiyatları yükselmeye başladı ve hava kirliliğiyle mücadele çalışmaları sürüyordu.

Tüm bu faktörler, 1970’lerde kas arabasının düşüşüne neden oldu. Otomobil üreticileri çabalarını beygir gücünü düşürmeye, lüksü artırmaya, yakıt ekonomisini iyileştirmeye ve emisyonları azaltmaya yoğunlaştırdı.

Bugün, otomobil üreticileri hala yarış meraklılarına hitap eden güçlü modeller üretiyor. Çoğunlukla, bu modeller eski kas arabaları kadar uygun fiyatlarda değil.

1968 Ford Mustang Shelby GT500
1968 Ford Mustang Shelby GT500

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here