Motoru Yaptırmak mı Değiştirmek mi? Araç Sahiplerinin Dikkatine

0
5820
Motoru Yaptırmak

Otomobiller günlük hayatımızda kullandığımız ulaşım araçlarıdır. Ülkemizde özellikle son 2 yılda otomobil fiyatları çok fazla arttı. Bu sebeple insanlar yeni bir otomobil almak yerine eskiyen otomobillerini tamir ve bakımlar ile kullanmaya devam ediyor. Otomobil sahiplerinin en büyük korkusu aracın motoru arızalanmasıdır. Çünkü bugün bir motorun komple yenilenmesi oldukça maliyetli. Büyük bir motor arızasıyla karşılaşıldığında 2 farklı seçenek bulunuyor. Çıkma temiz 2.el bir motor bulup motoru değiştirmek veya aracın kendi motorunu komple yenilemek. Aradaki fiyat farkını öğrenen araç sahipleri motoru değiştirmeyi tercih ediyor. Bu yazımızda sizlere; Motoru Yaptırmak mı? Değiştirmek mi? sorusu üzerine konuşacağız.

Motoru Yaptırmak

Motoru Yaptırmak mı? Değiştirmek mi?

Otomobil motorları; hararet, yağsızlık, bakımsızlık gibi sebeplerden arıza oluşturabilir. Ufak arızalar değil; Piston erimesi, yatak sarması, kol çıkarması, sekman kırması gibi komple ölü bir motordan bahsediyorum.

Bu gibi durumlarda aracın motoru sökülür ve masraf ortaya çıkar. Ağustos 2022 fiyatları göz önüne alındığında piyasada en çok dolaşan herkes tarafından tercih edilen 1.3 Multijet Fiat motorları komple onarıma girildiğinde ortalama 40 bin ₺’yi bulabiliyor. Bundan 2 yıl öncesinde 1.3 Multijet sandık sıfır motor 17.500 ₺’ye satılıyordu. Buradan da anlaşıldığı gibi yedek parça fiyatları çok yükseldi.

Motoru Yaptırmak
1.3 Multijet

Bu masrafı karşılayamayacak araç sahipleri; araçlarının motorunu yaptırmak yerine 2.el çıkma komple motor satın alarak masrafını yarıya düşürmektedir. Ancak 2.el alınan motor her ne kadar iyi denilse de iyi olmayabilir. Alınan motor kötü çıkarsa her ne kadar motoru satan kişi motoru geri kabul etse de ustaya motoru tekrar söktürmek büyük bir iş. Ayrıca 2.el bir motoru satın alabilmek için motorun belgeleri de olmalıdır. Aksi halde aracın ruhsat bölümünde yazan motor numarası ile araçtaki motor numarası uyuşmaz. Yeni motorun ruhsata işletilebilmesi için satın almış olduğunuz çıkma motorun belgesi ile aracı Tüvtürk muayene istasyonuna götürüp göstermeniz ve sonrasında yeni ruhsatınızı çıkartmanız gerekir.

Aracına 2.el motor taktırıp ruhsata işletmeyenler de var. Muayene istasyonlarında (motor no okunamıyor – hafif kusur) ibaresi ile sorunsuz bir şekilde geçiyorlar. Ancak bu yasal bir işlem değildir. Peki ya sizce geçmişini bilmediğiniz çıkma bir motoru aracınıza taktırıp ruhsata işletmeye uğraşmak mı? Yoksa aracın kendi motorunu yeniletmek mi?

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here