Motor Yağındaki Su Nerelere Zarar Verir?

0
7374

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Otomobillerde oldukça önemli bir yeri olan bakım yağ bakımıdır. Yağ bakımında aracın yağı ve tüm filtre aksamı değiştirilir. Motor yağının görevi; Motor içerisinde birbiri ile uyum halinde çalışan metal türevi parçalar arasındaki sürtünmeyi minimalize etmektir. Otomobillerde bazı sebeplerden motor yağına su karışabilmektedir. Bu durum hemen fark edilmez ve araç o şekilde kullanılmaya devam ederse çok büyük sorunlar oluşabilir. Bu yazımızda sizlere; Motor yağındaki su  nerelere zarar verir? Sorusuna cevap vereceğiz.

motor yağındaki

Motor Yağına Su Karışmasının Nedenleri

Otomobil motorları %100 verimle çalışmaz. Enerji dönüşümü aşamasındaki kayıplar, motorun ısınmasına neden olur. Motorun zamanı gelince soğutulabilmesi için soğutma sistemi vardır. Soğutma sistemi içerisinde bulunan su, motor içerisinde dolaşarak ısıyı absorbe eder. Su yeterli sıcaklığa ulaşınca fan açılır ve su soğutulur. Ancak bazı durumlarda motor soğutma suyu, motor yağına karışabilmektedir. Suyun motor yağına karışma nedenleri;

  • Yağ soğutucu arızası
  • Silindir kapak contasının yanması
  • Silindir kapağının çürümesi

Bu gibi arızalar sebebiyle motor soğutma sıvısı motor yağına karışabilmektedir. Bu durum erkenden fark edilmez ve araç kullanılmaya devam ederse büyük sorunlar beraberinde gelir.

Motor Yağındaki Su Nerelere Zarar Verir?

Motor yağının içerisine su karışması, aracın motorunda bir arıza olduğunu bildirir. Ancak bu durum erkenden fark edilmez ve araç kullanılmaya devam ederse arıza büyür ve motordaki bazı parçalara zarar verir.

motor yağındaki

Motor yağına su karışmasıyla birlikte yağ özelliğini kaybeder ve motordaki sürtünmeyi azaltamaz. Motor içerisinde bulunan parçalar aşınır. Silindir kapak contası yandığında normal şartlarda silindir kapağı revizyonu ile çözüm sağlanabilirken; uzun süre aracın o şekilde kullanılması sonucunda sadece silindir kapak revizyonu ile çözüm sağlanamaz. Aracın yatakları ve krank mili aşınır. Krank mili ve yatakların aşınması, motorun komple revizyona girmesini gerektirir. Motor komple sökülür. Motor bloğu rektefiyeciye gönderilir. Parça listesi oluşturulur. Parçalar satın alınır ve motor toplanarak yerine montajı sağlanır. Aracınızın yağını arada bir kontrol etmeniz büyük masrafların önüne geçer.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here