Motor Açmak Nedir?

0
11974

Motor açmak terimi, bir aracın motoru yenilendiğinde veya sıfır alınan otomobilin rodaj döneminde kullanılarak sonraki zaman için daha performanslı hale getirilme işlemi olarak bilinmektedir. Hatta bu işlem, uzun süre şehir içi kullanılmış araçlara da uygulanmaktadır. Otomobiller yeni alındığında veya motorları yenilendiğinde bir süre dikkatli kullanılmalıdır. Bu süre zarfı rodaj olarak adlandırılır. Rodaj döneminde koordine çalışan motor parçaları birbiri ile uyum sağlar. Daha uzun süre sorunsuz bir kullanım için otomobil üreticisinin tavsiyelerini uygulamak gerekir. Motor açmak hakkında detaylar yazımızın devamında. Motor açmak nedir?

motor açmak

Rodaj Nedir? Motor Açmak Nedir? 

Otomobiller ilk satın alındıklarında veya motoru yeni yapıldıklarında, motor parçalarının birbirine alışma süreci vardır. Bu süreçte aşınma bir hayli fazladır. Süreci ismine rodaj denir. Bu süre zarfında otomobil çok sakin kullanılmalıdır. Motorun çevirmiş olduğu devir artınca aşınma da artacaktır. Düşük devirle ve sakin kullanımla rodaj dönemi bitirilmelidir. Rodaj döneminde motorlarda kurum oluşumu görülebilir. Bu bir sıkıntı değil normal bir durumdur. peki rodaj sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Motoru yüksek devirde çalıştırarak zorlamaktan,
  • Ani ve çabuk kalkışlardan,
  • Vites küçülterek ani hızlanmadan,
  • Ani frenlerden,
  • Uzun süreli yüksek devirde kullanmaktan,
  • Römorkla veya kaldırabileceğinden fazla yükle sürüşten kaçınılmalıdır.

Motor Açmak Nedir?

Motor açmak kelimesi 2 farklı anlamda kullanılmaktadır. Bunlardan biri aracın rodaj zamanında dikkatli kullanılarak rodaj sonrası performans için aracı hazırlamak işlemidir. Diğer anlamı ise; uzun süre şehir içi kullanılmış veya devamlı hantal kullanılmış otomobillerde uzun bir yola çıkıp yüksek devirlerde uzun süre aracı kullanarak motor içerisinde birikmiş olan kurum gibi maddeleri motordan uzaklaştırmak anlamına gelir. Uzun yolda kullanılan otomobillerin şehir içi kullanılan otomobillerden daha performanslı olduğu bir gerçektir. Performanslı kullanımlarda motorda kurum oluşma oranı sakin kullanıma göre daha azdır. Sakin kullanımda oluşan ve biriken kurumlar motor performansının zamanla azalmasına sebep olmaktadır. Aracınızı uzun bir yolda bir süre performanslı kullanarak motorunuzu temizleyebilirsiniz. Bakımlarınızı ihmal etmeyin.

Sağır Kalan Motor Nasıl Açılır? 

Günümüzde otomobillerin birçoğu sadece şehir içinde kullanılmaktadır. Şehir içi kullanılan araçların motorları sağırlaşmaktadır. Sağırlaşan motorları açmak için uzun bir yola çıkılıp bir yavaş yavaş yüksek hıza çıkılmalıdır. Devir yüksek tutulmalıdır. Bu işlem tekrarlandıkça motor eski performansına kavuşur. Bakımlar zamanında yapılırsa bir problem teşkil etmez.

Rodaj Süresi

Sıfır otomobillerde ve motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor rodaj süreleri birbirinden faklıdır. Motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor parçaları eski olduğu için rodaj süresi daha fazladır. Eski araçlarda rodaj süresi 3 bin – 4 bin km iken yeni araçlarda bu süre 1.000 km altındadır. Sıfır araçların motoru yeni olduğu için süre daha kısadır.

motor açmak

Motor Rodajı Nasıl Yapılır?

İlk önce devir hızını çok çıkartmamaya özen göstererek 3000 devrin üzerine çıkmadan gaz pedalına yavaş yavaş basınız. Motor çalıştıktan sonra 30 saniye ve 1 dakika kadar motorun ısınması beklenilir. Bu süre yeterli olacaktır daha fazla motoru ısıtmamaya özen gösterilmesi gerekiyor.

Sürüş esnasında uyulması gereken önemli bir nokta var. Bu süreçte aracın hızının sabit tutulmaması gerekiyor. Değişken hızlarda araç kullanılması öneriliyor. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta yüksek hız kullanmamaktır. Motor ne kadar çok ısınıp soğursa uyum daha çabuk sağlanır. Aracınızın motor gücünü artırmak ve daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için motor rodajı yapılması gerekiyor.

Motor rodajı dışında lastik, debriyaj, fren ve şanzıman rodajına da bakmayı unutmayın!

Araç almayı düşünüyorsanız en yeni ikinci el otomotiv ilanlarına bakmadan geçmeyin. Eğer aracınızı satmayı düşünüyorsanız aracınızı arabam.com üzerinden ücretsiz ilan vererek hızlıca satabilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here