Mercedes W125 | 1938 Yılında 432 km/h Ulaştı

0
5301

432 km/h a Ulaşarak 80 yıllık Rekor Sahibi Oldu.

Otomobil teknolojisinin her geçen gün geliştiği bu dönemde, yeni çıkan her araç bir öncekinden en aşağı 2 gömlek üstün. Özellikle yarış araçları üreten markaların aynı zamanda birbiriyle de rekabet halinde olması daha da hızlı otomobiller üretilmesini sağlıyor. Bu yazımızda hep beraber 1938 yılına gideceğiz. Mercedes’in yapmış olduğu w125 Rekordwagen modeli 432 km/h hıza ulaşmayı başarmıştır. Bu rekoru 2017 yılına kadar korumuştur. Bu konu hakkında konuşalım.

W125 in Rekoru 2017 de Koenigsegg Tarafından kırıldı.

Günümüzde otomobillerin maksimum hızı üzerine sürekli bir yarış var. Özellikle de Bugatti ve Koenigsegg arasında sürekli  dünyanın en hızlı otomobili bizimki 6-7 ay sonra çıkıyor öteki bizimki diyor. Bi altı yedi ay sonra öteki çıkıyor bizimki diyor Sürekli böyle bir savaş hali var. Ama işler buraya gelmeden önce 80 yıl boyunca oldukça suskun bir dönem vardı. Bugünkü otomobiller çok teknolojik malzemesinden elektroniğe kadar bir sürü şey varken 1938 yılında aslında 430 km/h hızın üzerine çıkılmıştı. Bu o zamanın teknolojisiyle bakıldığı zaman inanılmaz bir değer ve Koenigsegg‘in 2017 yılında Agera rs ile kırdığı rekor da bu arabadan sadece 14-15 km/h daha hızlıydı. Yani arada uçurumsal bir fark da olmadı.

W125 Grand Prix Otomobilinin Modifiye Edilmiş Hali

Bu rekor kıran otomobil aslında dönemin grand prix otomobilinin modifiye edilmiş hali.  grand prix dediğimiz şey de aslında o zamanın formula 1 ‘i O yıllarda adına grand prix deniyor. Ama ilerleyen zamanlarda Formula 1 olarak devam ediyor Ama konsept aynı pist üzerinde otomobiller birbirleriyle yarışıyor.

w25
w25

W125 ile Sorunlar Gideriliyor.

Mercedes o dönem grand prix e katılmak için w125 kodlu bu aracı yapmıştır. Önceki dönemden bahsedecek olursak. W25 kodlu araç la ep ey bir sorun yaşıyorlar. Sert süspansiyonlar yumuşak şase ile kombine edildiği için teker kopması şase bükülmesi gibi sorunlar teşkil ediyor. Bugün düşününce oldukça tehlikeli ve bugün yarışanlar değil de o zaman yarışanlar aslında çok daha çılgın insanlarmış diye insan düşünmeden edemiyor. W 25‘te böyle sorunlar olunca Mercedes W 125 ile bu sorunları gideriyor. O zaman için yine ileri bir teknoloji sayılabilecek olan nikel krom alaşımları ile çelikten bir şasi yapıyorlar. Daha sert oluyor, daha sağlam oluyor. Bu sefer süspansiyonun sert karakteristiğiyle dolaylı olarak çalışabiliyor, parçalanmadan ilerleyebiliyor.

1930 lu Yıllarda 640 Hp 

5.7 lt hacme sahip sıralı 8    640 beygire varan bir güçte motor kullanılıyor İlk başta 600 beygir olarak üretmişler. Ama daha sonraki versiyonlarda 640 beygire kadar çıkabilmişler. Bunun için de supercharger kullanmışlar. Yani düşününce 640 beygir bugün bile çok fazla olan bir şeyken 1930 lu yıllarda böyle otomobillerle yarışıyorlarmış.

Silver Arrow

Mercedes‘in o zamanlar da takımının adı Silver Arrow yani gümüş oklar. Bunun da bir sebebi var. O dönemlerde 750 kg kısıtı olduğu için üzerine çıkılmadığı için arabayı hafifletmek için aliminyum kaportanın üzerindeki bütün boyayı kazıyorlar. Bu şekilde oradan birkaç kg lık hafiflik sağlanıyor. Ve yarışa bu şekilde giriyorlar. Bütün boyayı kazıdıkları için de tamamen saf aliminyumu görüyorsunuz ve o yüzden gümüş rengini alıyor. Aynı zamanda yarışlarda da çok hızlı oldukları için ok ismi de oradan geliyor. Ve gümüş oklar ismi de bu şekilde o dönemden bugüne kadar adını taşıyor. Bugün  hala Mercedes‘in otomobilleri gri renkte 2020 sezonunda ırkçılığa karşı oldukları için siyaha boyasalar da takımın rengi oldum olası gri renkli otomobillerden oluşuyor.

Yeni Bir Dış Tasarım

Bu standart yarış otomobili oldukça hızlıyken bir de hız rekoru kırmak istiyorlar. Mercedes‘in o zamanki iddiası 400 km/h in üzerine çıkabilecek bir otomobil yapmaktı. Söz konusu zamanlar 1930 lar. W125 i temel alıp modifiye yaparak çalışmalarına devam ediyorlar. Sıralı 8 silindirli motoru söküp v12 motor takılıyor. bu sefer yarış otomobili gibi saatler süren bir yarışta kalması gerekmiyor Sadece en yüksek hıza çıkması yeterli,o yüzden de daha farklı bir streamlight denen yani aerodinamik bir dış tasarım oluşturuluyor. test sürüşlerinde supercharger kırılıyor, şanzıman kırılıyor.

W125 Rekordwagen 80 Yıllık Rekor Sahibi oldu

Sonrasında vazgeçen Mercedes, hükümetin de etkisiyle çalışmalara devam etti. en sonunda 1938 yılında yapmayı başarıyorlar. Araba tamamen sağlıklı çalışıyor ve yine hükumetin bir isteği daha var rekoru kırarken o zaman bugün de hala Almanya’da ünlü olan otobanlar yeni yapılıyor. diyorlar ki “bu hız rekorunu otobanda kıracaksınız.” Bu şekilde hem en hızlı otomobili tanıtmış oluyorlar. Hem de otobanlarını dünyaya göstermiş oluyorlar. Bu şekilde iki şeyin reklamını birden yapabiliyorlar. En sonunda yola çıkan W125 432.7 km/h hıza çıkarak 80 yıllık rekorun sahibi oluyor

Bugün de Mercedes‘in müzesinde hala bu otomobil saklanıyor Prototip otomobillerini, deneme otomobillerini koydukları bir yer varmış orada duvarda sergiliyorlar bu otomobili hala Bu da geleneklerine bağlı olduğunun bir göstergesidir.

2.El Otomobil İlanlarına Buradan Ulaşabilirsiniz >>>

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here