Mercedes 190E Klima Aktifleştirme İşlemi

0
3052

1 yıl önce satın almış olduğum 1985 model Mercedes 190 aracımın yapılması gereken birçok işi mevcuttu. Komple restorasyon yapma kararı aldım. Aracımın motoru, iç döşemeleri, dış kaporta aksamı komple söküldü. Çürükler onarıldı. Boya işlemi yapıldı. Profesyonel ses yalıtım işlemi yapıldı. Sırada donanımların aktif hale getirilmesi işlemi vardı. Sunroof aktif hale getirildi. Sıra klimaya geldi. Eski model araçlarda klimanın çalışmaması oldukça büyük bir sorundur. Klimayı aktif hale getirmek de aynı şekilde. Aracımın klimasını aktifleştirme aşamalarını sizler için derledim. Mercedes 190E Klima Aktifleştirme İşlemi

Mercedes 190E klima

Mercedes 190E Klima Aktifleştirme İşlemi

Aracımı ilk satın aldığımda donanımlarından hiçbiri aktif değildi. Restorasyon işlemi ile birlikte aracımdaki tüm donanımları aktif hale getirmem gerekiyordu. Klima bölümüne geldiğimizde aracın klima kompresörünün sarmış ve kilitlenmiş olduğunu gördük. Eski model araçlarda klima kompresörünü sıfır bulmak oldukça zordur. Çıkma temiz bir kompresör satın aldım. Araca klima kompresörünü taktırdım. Gaz dolumu yaparken kaçak olduğunu farkettik. Kaçak için hortumları ve boruları kontrol ettiğimizde bir sorun göremedik. Mecburen ilaçlı klima gazı basıldı. Klima borularındaki kaçaklar tespit edildi. Kaçaklar boru ve hortumların değişimi ile giderildi. Sistem tekrar klima gazı ile dolduruldu. Bu kez klima kompresörünün devreye girmediği görüldü. Aracın klima rolesi kontrol edildi. Gerekli bakımlar yapıldı. Ancak klima hala daha devreye girmiyordu. Klimanın tuşunda bir sıkıntı varmış. Klima tuşu düzeltildikten sonra klima devreye girmeye başladı.

Mercedes 190E klima

Klima Devrede Ancak Soğutmuyor ve Fan Çalışmıyor

Aracımın klima sisteminde olması gereken gaz mevcut. Klima kompresörü kavrama işlemini yapıyor ancak soğutma oluşmuyordu. Klimanın fanı da devreye girmiyordu. Aracımı inceleyen elektrikçiler almış olduğum klima kompresörünün arızalı olduğunu söyledi. Ancak kompresörün vakum yapabildiği, sökükken el ile çevrildiğinde anlaşılıyordu. Aracımın klima sisteminde bir tıkanıklık olduğu belliydi. Çünkü gaz akışı olmuyordu. Klima sisteminde tıkalı olması muhtemel parça kurutucu filtre (dryer) dir. Kurutucu filtre söküldü. Kurutucu filtrenin tıkalı olduğu anlaşıldı. Kurutucu filtreyi geçemeyen soğutucu akışkan soğutma işlemini gerçekleştiremiyordu. Kurutucu filtrenin değişiminden sonra tekrar gaz basıldı. Klima kompresörü devreye girdi. Soğutma başladı. Fan da devreye girdi. Ancak soğutma işlemi çok da fazla sürmedi.

Klima Kompresörü Kilitlendi

Aracımla sıcak bir yaz günü uzun bir yolculuğa çıktım. Havanın ısınmasıyla klimayı çalıştırdım. Herhangi bir sorun yoktu. Soğutma işlemi stabil bir şekilde gerçekleşiyordu. Mercedes 190E çift yönlü bir klima sistemine sahiptir. Sürücü bölümü soğuturken yolcu bölümüne sıcak hava geldiğini fark ettik. Yolcu bölümünün sıcaklık ayarını soğuğa aldık. Klima kompresörü durdu. Araç rolanti devrinde çalışırken klima aktif edildiğinde stop ediyordu. Bu durum kompresörün kavramasının gerçekleştiğini ancak kilitli olduğunu gösteriyordu. Yüksek devirde klima devreye sokulduğunda ise klima rolesi klimayı otomatik olarak devre dışı bırakıyordu. Kısacası kompresör kilitlendi.

Mercedes 190E klima

Mutlu Son

Yeni bir klima kompresörü satın aldım. Aracın klima sisteminde bulunan radyatör peteği ve sökülebilecek borular söküldü. Sistem komple temizlendi. Sistemden bir sürü kir çıktı. Yeni kompresör takıldıktan sonra gaz basıldı. Soğutma mükemmel bir şekilde devam ediyor.

Kliması Aktif Olmayan Araçlardan Uzak Durun

Aracım 1985 model Mercedes 190E ve aracımın kliması çok uzun süredir aktif değildi. Bu kadar uğraştırıcı olmasının bir sebebi de eski bir araç olmasıdır. 2.el otomobil satın alırken klima sizin için çok önemli bir donanımsa kliması aktif olan araçları tercih etmelisiniz. Sadece klimanın aktifleştirme işlemi 1 haftadan uzun sürdü. 6 kere gaz basıldı. 2 klima kompresörü alındı. Hortum yapıldı. Kaçaklar giderildi. Maliyet oldukça yüksek. Ayrıca sanayide araç ve ustalar ile uğraşmak oldukça zor bir durumdu. Ustalar durumun zor olduğunu bildikleri için eski model araçlarla ilgilenmek istemiyorlardı.

Her şeye rağmen klimanın aktif olması mutlu edici. Klimasını aktif hale getirmek isteyen araç sahiplerine bir fikir olması açısından aracımın klima aktifleştirme serüvenini sizlerle paylaştım.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here