Ultra Lüksün Efsane İsmi: Maybach

Günümüzde, lüks otomobil üretimi yapan bir çok marka mevcut. Premium otomobil dendiğinde ise hepimizin aklına gelen belli başlı markalar var. Bu yazıda, lüks otomobil üretimi yapan premium markaların, bir çıta üstünü konu alacağız. Ultra lüks bir otomobil markası olarak piyasada yer edinen, çoğu kişinin ise Mercedes-Benz ile olan ortaklığından tanıdığı Maybach efsanesini inceleyeceğiz.

maybach logo

Kaç yılında kuruldu, adını nereden alıyor?

Çoğu kişinin Mercedes-Benz’in bir alt markası olarak bildiği Maybach, 1909 yılında Wilhelm Maybach ve oğlu tarafından Almanya’da kurulan bağımsız bir otomobil markasıdır. Tahmin edebileceğiniz üzere, marka adını ailenin soyadından alıyor.

Wilhelm Maybach, 1907 senesinde Daimler Motoren Gesellschaft’ın Teknik bölümündeki direktörlük görevinden istifa ederek kendine ait bir marka kurma kararı aldı. 1909 senesinde oğlu ile beraber uçak motoru üretmek için Luftfahrzeug-Motorenbau şirketini kurdu. Şirket, 1912 senesinde ise bugün kullanılan ismine kavuştu.

maybach motor

İkinci Dünya Savaşı Dönemi ve Motor Üretimi

Şirket, uçak ve gemi motoru üretiminin yanı sıra, 1940 itibariyle İkinci Dünya Savaşı için üretim yaptı. Ağır hizmet savaş araçlarında kullanılmak üzere çeşitli motorlar üretti. Alman Nazi Ordusu için tasarladığı motor sistemleri sırasıyla; Panzer 1, 2, 3, 4, ve 5 tanklarında kullanıldı. Ayrıca başka bir tank modeli olan Tiger’ın da 1. ve 2. serilerinde markanın imzası bulunuyor.

maybach tank

 

Maybach’ın Mercedes ile ilişkisi nedir?

İkinci Dünya Savaşı sonrasında piyasadan bir süre uzak kalan şirket, 1960 yılında Daimler-Benz tarafından satın alındı. 1960 sonrası şirket, ağırlıklı el yapımı olarak üretilen özel serilerde (W108 ve W116) Daimler ile ortak çalıştı. Bu modeller, Mercedes-Benz amblemi ve seri numarasıyla satıldı. 2002 senesine gelindiğinde ise şirketler, Mercedes-Benz otomobillerinin ortak bileşenlerini paylaşarak, bağımsız markalar halinde üretim yapacaklarını açıkladılar. Böylece, bir ultra lüks markası yeniden doğdu.

Yeniden doğan ”ultra lüks” markanın satışlarındaki düşüş, 2013 senesinde bağımsızlığını kaybetmesine neden oldu. 2015 senesi itibariyle Maybach’ın, Daimler AG’ye bağlı bir alt marka olarak konumlandırıldığını açıklandı.

2018’den beri Daimler, Mercedes-Maybach ismiyle Mercedes-Benz S Class modelinin ultra lüks versiyonunu üretiyor. Ayrıca GLS modelinin de Maybach imzası taşıyan bir versiyonu bulunuyor.

Birkaç Maybach modeli;

11938 SW38

22002-2013 arası 57 ve 62 modelleri

32020 Mercedes-Benz S650

3 YORUMLAR

  1. bu maybach serisindeki arabalardan oluk oluk lükslük akıyor, para akıyor, servet akıyor. araba o kadar asil duruyor ki yanında ne olursa olsun hadi oradan fakir der yani

  2. tarihte en kült olmuş markalar ve arabalar hep ikinci dünya savaşı zamanı çıkmış… ilginçtir 🙂 vosvoslar ya da cj5 ler falanda o zamanını ürünü…

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here