Maserati Ghibli 2024 yılının sonunda üretimine son veriyor. Firma daha önce araçlarının elektrikli hale gelmesiyle ilgili sunumu sırasında Ghibli’den hiç bahsetmemişti. Bunun sebebini şimdi daha iyi anlıyoruz.

Maserati Ghibli Neden Üretilmeyecek

2013 yılında tanıtılan Ghibli 7 Serisi Maserati Quattroporte modelinden  boyut olarak daha küçük bir model. Maserati’nin Ghibli üretimine son verme nedeni azalan satış rakamları.

Maserati’nin planlarına göre Ghibli ve Quattroporte 2025 yılında tek bir model adı altında birleşecek. Bu model Quattroporte amblemini taşıyacak ancak Ghibli’ye benzer boyutta bir sedan olacak.

Maserati Ghibli

Maserati 2024 yılı itibariyle sadece Ghibli’nin üretimine son vermeyecek. Aynı zamanda Ghibli, Quattroporte ve Levante SUV modellerinde kullandığı V8 motorunun üretimine de son verecek.

Maserati’nin yeni nesil Quattroporte ve Levante modelleri elektrikli olacak. Ancak tam anlamıyla elektrikli mi olacak yoksa hibrit bir model mi olacak orası henüz net değil.

Ghibli ve Quattroporte Birleşecek

Maserati Avustralya Genel Müdürü Grant Barling konuyla alakalı şunları söyledi:

“Ghibli modelinin 2024 yılında üretimi sonlanacak. Aynı zamanda bu modelde yer alan V8 motorun üretimine de son vereceğiz. Planımız Ghibli ve Quattroporte’yi tek bir platformda birleştirmek. Bu yeni modelde Quattroporte’nin dingil mesafesi daha kısa olacak. Ghibli boyutunda olacak ama modelin ismi Quattroporte olacak. ”

Maserati yöneticileri kullanıcılarının tercihini SUV’lara yöneltmesiyle sedan satışlarının yavaşladığını bildirdi.

Grant Barling bu konuyla alakalı olarak şunları söyledi:

“İtiraf etmek gerekirse Ghibli’nin rekabet ettiği segmentin satışları düştü. Bu da satış hacmimizi düşürdü. Ancak bu segmentte pazar payımız arttı.”

Maserati 2022 yılı itibariyle 70 adet Ghibli sattıklarını bildirdi. Bu geçen yılın aynı dönemine göre %13,6 oranında bir düşüş demek.

Maserati Ghibli

Bu düşüşe rağmen Ghibli’nin lüks otomobil segmentindeki payı %4,4 iken %5,9’a çıktı. Ancak firmanın bu segmentteki satışları yıllık bazda %36 oranında düştü.

Bu arada Quattroporte satışları ise 2022 yılı itibariyle 7 adette kaldı. Bu 2021 yılının aynı dönemine göre %25,4’lük bir düşüş demek.

Maserati bu yıl başında açıkladığı plana göre on yıla kadar tüm modellerini elektrikli hale getirecek. Bu plana göre 2025 yılı itibariyle Maserati’nin sattığı her modelinden en az biri elektrikli olacak.

2. El Maserati Modellerine Bir Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here