Lotus Evija’nın Çıkış Tarihi Yeniden Ertelendi!

1
1201
Lotus Evija Görünüm

Lotus Evija, bu süper makine yine ertelendi. Elektrikli hiper makine için yollar biraz daha bekleyecek. Lotus’un Geely otomobil grubu bünyesine girmesi sonucunda iki grubun ortak çalışması sonucu bu canavar ortaya çıkmıştı. Bu model firmanın uzun yıllar sonraki ilk ürettiği modeli oluyor. İlk planlamalara göre sadece 130 adet üretileceği açıklanan Evija’nın söylenen özelliklerine baktığımız zaman da aracın 4 adet elektrik motoruna sahip olacağını görüyoruz. Bu elektrik motorlarının toplamı birbirlerine harmanlaşmış durumda, kompakt ve bütünleşmiş. Bu şekilde ürettiği güç değeri ise inanması güç bir değer bir değer olan 2.000 beygir şeklinde oluyor. Araçtaki toplam 4 adet elektrikli motorların her biri 500’er beygir güçünü ana motorda topluyor. Aracın devasa pili ise orta kısmana konumlandırılmış. 2.000 kW-saat’lik bir pil ünitesinde bahsediyoruz. 4 adet elektrik motorunun her biri, bir tekerleğin üzerine konumlandırıldığı için araç otomatikman 4 tekerden çekiş sistemine sahip oluyor.

Lotus Evija’nın Teknik Detayları!

Evija teknik olarak mükemmel detaylara sahip. Lotus mühendisleri o kadar küçük hesaplamalar yapıp, milim derecelerini bile hesaplamışlar. Modelin 0-100 km/s hızlanması tahmin edildiği gibi 3 saniyenin altında yer alıyor. Ama asıl şaşırtıcı ve inanılma durum ise modelin 0-300 km/s hıza ulaşması 9 saniyenin altında tamamlanıyor; Gerçekten inanılmaz. Modelin maksimum hız değeri de 320 km/s civarı olarak tabiki de sınırlı olarak açıklanıyor. Tek parçalı karbonfiber monokok şasi gibi üst düzey materyaller sayesinde başarılan bu hafiflikle aracın ağırlık değeri 1.680 kilogram da tutulmuş. Sadece dev bir bataryası ve dört tane ayrı motoru olduğunu düşünürsek bile Lotus Evija’nın bu ağırlıkta kalması bir mühendislik harikası!

Lotus Evija Arka Görünüm
Lotus Evija İç Görünüm

Çıkış Tarihi 2021’in Ortasına Kaydı!

Lotus Evija, 2020’nin son aylarında örtüsünü kaldırıp asfalta çıkacaktı. Pandemi sürecinin getirdiği olumsuz durum akabinde Lotus, resmi tarihi 2021’in ilk yarısına kadar ertelediğini duyurdu. Patron Phil Popham, verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: “Neredeyse beş aylık test süreci süremizi kaybettik. İspanya’da sıcak hava testi yapamadık. Özel izinler almak ve tesisler ayarlamak uzun kuyruklar sebebiyle imkansız hale geldi.” ifadelerini kullandı. Bu açıklamadan anlayacağımız kadarı ile Evija’nın çıkış tarihine en az beş ay eklendi.

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here