KTT Çarpma ve ERP Çarpma Nedir?

0
15304
KTT ve ERP çarpma

KTT çarpma ve ERP çarpma Nedir? Özellikle ikinci el araç almak isteyenlerin KTT ve ERP çarpma işlemlerini bilmesi gerekmektedir. Ayrıca araç sahipleri son yıllarda bu konu hakkında çok fazla araştırma yapmaktadır. Peki KTT çarpma ve ERP çarpma nedir ve nasıl sorgulanır gibi soruların cevaplarına bakalım.

KTT Çarpma Nedir?

KTT,  Kaza Tespit Raporu’nun kısaltılmış halidir. Bu da araç alıcılarının araç satın alırken dikkat etmesi gereken bir sorundur. Trafik skalasının küçük olması ve hasar nedeniyle aracın yoluna devam edebilmesi durumunda hasar girişi genellikle KTT şeklinde yapılmaktadır.

1 Nisan 2008’den günümüze, küçük olaylarda, kazaya karışanlar arasında KTT raporu tutularak süreç çözülebilir. Bu sayede kazaya karışan sürücüler trafikte uzun süre beklemek zorunda kalmazlar. Ayrıca bu raporlar online olarak internet üzerinden de takip edilebilmektedir.

KTT Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Bir araç üzerinde KTT araması yapmak çok kolaydır. Bunu telefonun mesaj kısmına KTT yazıp bir boşluk bırakıp plaka numarasını yazıp tüm operatörlerden 5664’e mesaj göndererek yapılabilmektedir. Bu sayede söz konusu aracın bir kazaya karışıp karışmadığının kontrolü kolay bir şekilde anlaşılmaktadır. Aynı zamanda TC kimlik numarası kullanılarak da KTT sorgulaması yapılabilmektedir. Bunu yapmak için KTT yazıp boşluk bırakıp TC Kimlik numarası yazıp aracı sorgulamak mümkündür.

Rapor sorgulama durumunda, kazaya karışan araç sahiplerinin yanlarında bulundurdukları kaza tutanağı bilgileri bulunmaktadır. Polis veya jandarma tarafından kaydedilen kaza bilgileri bu servis üzerinden görüntülenemez. Ayrıca bir aracın hasar geçmişini sorgulamak için, sigorta şirketinin ödediği trafik sigortası ve kasko hasar ödemelerine bakmak gerekir.

KTT çarpma nedir?

ERP Çarpma Nedir?

Her araç sahibi aracına sigorta yaptırır. Araç sahipleri bir kazaya karıştığında, sigorta şirketi durumu inceler ve bir rapor düzenler. Araç hasarları sigorta şirketi tarafından ücretlendirilir. Ayrıca zararın ne kadar olduğu ve aracın ne kadara mal olacağı da sigorta şirketi tarafından belirlenir. Sigorta şirketleri bu araçları tamir ettirerek sahiplerine iade eder. Ancak bazı durumlarda sigorta şirketleri başka yöntemler de kullanabilirler.

Araçta meydana gelen hasar tutarı bazen sahibine nakit olarak ödenebilmektedir. Araç sigorta şirketi tarafından yaptırılmaz. Bunun yerine belirlenen hasar bedeli araç sahibine ödenir ve kendilerinin yaptırması istenir. Buna ERP çarpma denir.

ERP Sorgulaması Nasıl Yapılır?

ERP çarpma sorgusu KTT sorgusu ile hemen hemen aynıdır. Bu sorgu için cep telefonunun SMS kısmına büyük harflerle ERP ve araç plakasını yazıp 5664’e mesaj atmanız yeterli olacaktır. Fakat aradığınız aracın plaka numarasını bilmiyorsanız bir alternatif daha bulunuyor. TC kimlik numarası ile de sorgulama yapabilirsiniz. Bu durumda da ERP yazıp bir boşluk bırakıp TC kimlik numaranızı yazarak 5664’e mesaj göndermeniz yeterli olacaktır. ERP çarpma sorguları, KTT sorgularından daha fazla yapılmaktadır. Bu nedenle SMS sonuçları KTT kadar hızlı gelmez. Sonucun gelmesi yaklaşık olarak yarım saat sürmektedir.

Ayrıca ERP sorgulama işlemi sadece SMS ile yapılmaz. ERP sorgulamaları e-devlet uygulaması üzerinden de yapılmaktadır. Bu sorgulamayı yapabilmek için öncelikle e-devlet uygulamasına giriş yapmanız gerekmektedir. Sonra arama kısmına araç hasar kaza sorgula yazılmalıdır. Ardından ilk sonuca girip gerekli bilgileri girdikten sonra sorgu sonucu anlık olarak verilmektedir.

Hasar Sorgulama!

Trink Sat!

Arabam Kaç Para?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here