Peugeot 308 alınır mı alınmaz mı dedik, Mert Yılmaz da detaylı bir Peugeot 308 incelemesi yaptı. Sıfır Peugeot 308 fiyatı, motor özellikleri, tasarımı ve donanım seçenekleriyle keyifli bir değerlendirme.

Sıfır Peugeot 308 ilanlarını incelemek için buraya tıklayın!

Mert Yılmaz’la Peugeot 308 İncelemesi

Genelde bu bölümde çok yeni, satılma potansiyeli yüksek modellere yer veriyoruz ki, bunlar da SUV modeller oluyor. Çünkü insanların en çok merak ettiği araçlar bunlar. Bu kez farklı bir şey yapalım ve Peugeot 308’i inceleyelim. Neden Peugeot 308 diye sorarsanız, bence 308 Türkiye’de potansiyelini gösterememiş bir model. Hemen her motor seçeneğini kullandım. Hatta geçen hafta Fransa’ya, Peugeot Müzesi’ni ziyarete gittim.  Etkinlik kapsamında stationından sekiz ileri otomatik şanzımanlı 225 HP’lik sportif modeline kadar birçok 308 modeline tekrar binme fırsatım oldu. Kendi açımdan bu otomobili çok başarılı buluyorum ve neden Türkiye’de hak ettiği kadar çok satılmadığını merak ediyorum. Aslında bu sorunun cevabı basit olabilir çünkü 3008 gibi SUV Peugeot modelleri çok satılıyor. Yukarıda bahsettiğim gibi yeni trend SUV’lar. Yine de kompakt Fransızı bir inceleyelim, bakalım Peugeot 308 almaya değer mi? Ama önce biraz Peugeot 308 görsellerine bakalım mı?

Peugeot 308 Görselleri

Peugeot 308 Hangi Sınıfta?

Peugeot 308, kompakt sınıfta yer alıyor. PSA’nın modern EMP2 platformunu kullanan ilk modellerden biri olan 308, ilk olarak 2007 yılında 307’nin yerine gelmişti. İddialı tasarımıyla dikkat çeken bu otomobil, ciddi satış başarısına imza attı ve 2013’te yerini yeni versiyona bıraktı. Yerini alan güncel 308, bugün beş yaşına bastı.

Acaba ülkemizde yeterli satış rakamına ulaşamaması az da olsa yaşlandığı nedeniyle mi? Bu doğru olamaz çünkü geçtiğimiz yıl kapsamlı bir makyaj operasyonundan geçirildi. Tasarımından mekaniğine ve teknolojisine kadar çoğu detayı yenilendi. Kısacası rakiplerinden hiçbir eksiği olmadığı gibi birçok artısı da var.

Özellikle Peugeot 308’in kokpit yapısı bence çok başarılı. İnsan 308’in sportifliğine alıştığında başka otomobillerde de arıyor. Küçük çaplı direksiyon simidi buna iyi bir örnek. Rakipler demişken, 308’in karşısında Renault Megane, Citroen C4 (bir süreliğine üretimi durdu, artık yenilenen Cactus bu rekabete dahil olacak), VW Golf, Ford Focus, Opel Astra, Hyundai i30, Honda Civic ve Toyota Auris gibi modeller bulunuyor. Premium markaları da sayarsak, Mercedes A-Serisi, BMW 1 Serisi ve Audi A3 de Peugeot 308’e rakip konumunda. Sadece bu saydıklarımız bile sektörde en yoğun rekabetin yaşandığı sınıflardan biri olduğunu gösteriyor.

Peugeot 308’in Donanımı Nasıl?

Peugeot 308 Kokpit GörselleriPeugeot 308, ülkemizde dört donanımla satılıyor. Access paketi sadece 100 HP’lik dizel motorda sunuluyor ve bakıldığında filo müşterileri için tasarlanmış olduğu görülüyor.  İkinci paket Active’de günlük hayatta ihtiyaç duyduğumuz her detay yer alıyor. Daha fazla konfor ve güvenlik isteyenler Allure’e, sportifliği ön planda görmek isteyenler ise GT Line’a yönelebilir. Aşağıda, 308’in donanım paketlerine göre standart ve opsiyonel ekipmanlar yer alıyor. Belirttiğimiz gibi Active’de dahi 9.7 inç ekrandan tam otomatik klimaya, zengin bir güvenlik paketinden yağmur-far sensörüne kadar ihtiyacınız olan bütün donanımlar yer alıyor. Kısaca, Peugeot 308’in fiyatının karşılığında birçok detay sunduğu çok açık.

 

Donanım Access Active Allure GT Line
ESP S S S S
Hill holder S S S
Kör nokta uyarı sistemi O S
Aktif şerit takip sistemi O S
Hız levhası tanıma sistemi O S
Ön hava yastıkları S S S S
Yan hava yastıkları S S S S
Perde hava yastıkları S S S S
Sport paket O S
Soğutmalı torpido S S S S
Elektrikli yan aynalar S S S S
Katlanabilen yan aynalar S S S
Elektrikli ön-arka cam S S S S
Yükseklik ayarlı yolcu koltuğu S S S
Deri direksiyon simidi S S S
Hız sabitleme S S S S
Follow me home S S S
Elektrikli el freni S S
Anahtarsız giriş ve çalıştırma O S
Otomatik yanan farlar S S S
Yağmur sensörü S S S
Klima S
Çift bölgeli otomatik klima S S S
Radyo/MP3 S
Bluetooth S S S S
AUX/USB bağlantıları S S S S
9.7 inç dokunmatik ekran S S S
3D navigasyon sistemi O O O
Hi-Fi Denon müzik sistemi S
Apple Carplay S S S
Geri görüş kamerası O S S
Panoramik cam tavan O O S
Ön sis farları S S
LED gündüz farları S S S S
Full LED farlar O S
LED ön sis farları O S
LED sinyal lambaları O S
Spor ön tampon O S
Krom ön ızgara S S
Arka park sensörü S S S
Ön park sensörü O S S
Otomatik park sistemi O S
15 inç jantlar S
16 inç alaşım jantlar S
17 inç alaşım jantlar O S S
18 inç alaşım jantlar O S

 

Peugeot 308’in Motor Seçenekleri Nasıl?

Peugeot 308 İçinden GörüntülerPeugeot 308’in motor kaputunun altında performansla yakıt ekonomisini aynı potada eriten yüksek verimlilik seviyesine sahip dizel ve benzinli motorlar görev yapıyor. 1.6 lt BlueHDi dizel motor ve son üç yıldır üst üste 1.0-1.4 lt kategorisinde uluslararası yılın motoru ödüllü 1.2L PureTech turbo benzinli motor ile kombine edilen EAT6 otomatik şanzıman seçenekleri ön plana çıkıyor. 1.6 lt BlueHDi motorun 100 ve 120 HP’lik iki versiyonu bulunuyor. 100 HP’lik versiyon, 1750 d/d’de 254 Nm tork üretirken, 186 km/s maksimum hızı ve 12.8 sn’lik 0-100 km/s hızlanmasıyla yeterince performanslı. Bu model sadece beş ileri manuel şanzımanla satın alınabiliyor ve ortalama yakıt tüketimi sadece 3.6 lt/100 km. 120 HP’lik dizel motor ise 1750 d/d’de 300 Nm torka sahip. Altı ileri tork konvertörlü otomatik şanzımanla (EAT6) sunulan bu motor 308’i 193 km/s maksimum hıza taşıyor. 0-100 km/s hızlanmasıysa 9.5 saniye. 3.7 lt/100 km olarak açıklanan ortalama tüketimi ve 98 g/km’lik emisyon değeriyle ne kadar verimli olduğunu ispatlayan bu motor, bizce 308’i tercih listesinde üst sıralara yükseltmeli.

Peugeot 308 İçinden GörüntülerGelelim benzinli 308’e…1.2 lt’lik üç silindirli turbo motorun 110 HP’lik versiyonu 205 Nm torka sahip. Bu tork 1500 d/d’den itibaren hazır olduğu için oldukça esnek bir kullanım mevcut. Beş ileri manuel şanzımanla satılan 110 HP’lik 308, 188 km/s maksimum hızı ve 12.4 sn’lik 0-100 km/s hızlanmasıyla, özellikle şehir içinde oldukça seri. Üstelik yakıt tüketimi de 4.6 lt/100 km ile dizelleri bile kıskandırıyor. 130 HP’lik versiyon ise sadece EAT6 otomatik şanzımanla sunuluyor. 230 Nm torka sahip olan bu motor, 308’e 206 km/s maksimum hız sağlıyor. 0-100 km/s hızlanma 9.1 sn’yken, ortalama yakıt tüketimi 4.7 lt/100 km olarak veriliyor. Görüldüğü gibi otomatik şanzımanlı her iki motor seçeneği de fazlasıyla ekonomik. Bu değerlere gerçek yol şartlarında da yaklaşmak mümkün.

Peugeot 308’in Boyutları Nasıl? 

4253 mm uzunluğunda olan Peugeot 308, 1804 mm genişliği ve 1472 mm yüksekliği ile kompakt sınıf için ideal ölçüleri sunuyor. 2620 mm’lik aks aralığı da geniş kabin hakkında ipuçları veriyor.

Peugeot 308’in Tasarımı Nasıl?

Peugeot 308 Önden GörünümPeugeot 308, yakın zaman önce makyajlandı. Zarif hatlarıyla dinamik ve güçlü bir görünüm sunan motor kaputu, eski modelin aksine artık ‘aslan’ logosuna ev sahipliği yapıyor. LED aydınlatma birimleri özgün bir ışık imzası ortaya koyuyor. Köşeli ve sert hatlarıyla dinamik bir görünüm sergileyen ön tamponun altını kaplayan üç parça devasa hava girişi sportifliği artırmakla kalmıyor aynı zamanda temiz havanın motora ulaşmasını sağlayan üç parça devasa hava girişi ızgaralarıyla aerodinamik açıdan da önemli bir sorumluluk üstleniyor. Dış kenardaki hava giriş ızgaraları gündüz LED’leriyle sis farlarına ev sahipliği yapıyor. Aslan pençesi tasarımına sahip olan arka stop lambaları gece olduğu kadar gündüz sürüşlerinde de marka aidiyetine vurgu yapıyor. Makyajlı Peugeot 308, alüminyum grinin yerini alan yeni bej gri renk de dahil olmak üzere 10 farklı gövde rengiyle satışa sunuluyor.

Peugeot 308’in İç Mekanı Nasıl?

Yeni Peugeot 308’in iç mekânı geliştirilirken öncüsünün güçlü yönleri korunmuş. Bun yanında kullanılan malzemelerle konfor, ergonomi ve kalite algısı daha da geliştirilmiş. Otomobilin içine bindiğinizde bunu tam olarak fark edebiliyorsunuz. Kompakt boyutlu bir direksiyon simidi ve yükseltilmiş gösterge panelinden oluşan, yenilikçi ve fütüristik bir görünüm sunan i-Cockpit, tüm güncel Peugeot modelleri gibi iç mekânı domine ediyor. Yeni kapasitif özellikli dokunmatik ekran, iklimlendirme sistemini ve TomTom üç boyutlu navigasyonu tek bir noktadan kumanda etme imkânı sunuyor. Orta konsola entegre edilen ve sürücüye dönük bir şekilde sürücünün görüş alanında bulunan ekran okunaklı yapısı ve kullanım kolaylığı ile sürücünün hayatını kolaylaştırıyor. Peugeot i-Cockpit, akıllı telefonun ekranını aracın dokunmatik ekranına yansıtan Mirror Screen özelliği ile araç içinde geçen süreyi keyfe dönüştürüyor. Mirror Screen özelliği Mirrorlink, Android Auto ve Apple Carplay olmak üzere sektörde yaygın olarak kullanılan üç farklı protokolü destekliyor.

308 geniş yapılı bir otomobil ve kompakt sınıf otomobil alacakların beklentilerini karşılıyor. 420’lt’den 1228 lt’ye kadar artırılabilen bagaj hacmi de buna iyi bir örnek.

Peugeot 308’in Sürüş Dinamikleri Nasıl?

Peugeot 308, oldukça sportif bir sürüşe sahip. Özellikle küçük direksiyon simidi alışkanlık yaratıyor. Bunun yanında konfor da unutulmamış. Süspansiyon sisteminin darbe emişi başarılı. Önden çekişli otomobil yol tutuşu ve frenleriyle de sürücüsüne güven veriyor.

 Mert Yılmaz’ın Peugeot 308 Yorumları

Peugeot 308, gerçekten de ülkemizde hak ettiği yüksek satış rakamlarına ulaşamamış bir model. Bizce, ciddi bir şekilde kompakt sınıfta düşünülmesi gereken modellerden biri çünkü hiçbir belirgin kusuru yok. Zaten yurtdışındaki satış rakamları bunu kanıtlıyor. Hatta bu sınıfın lideri VW Golf’ten dahi hiçbir eksiği bulunmuyor. Hem benzinli hem de dizel motor seçenekleri fazlasıyla ekonomik. Performansları da fazlasıyla yeterli. Sürüş keyfi üstün, konfor ve güvenlik eksiksiz. Belirttiğimiz gibi ürün olarak eksiği olmadığı gibi artıları çok daha fazla. Bu durumda tek bir soru kalıyor. Fiyatı mı yüksek? VW Golf’ün fiyatları 117 bin 500 TL’den başlıyor ve 180 bin 900 TL’ye kadar ulaşıyor. Kısaca benzer motor ve donanım seviyelerinde Peugeot 308 ile aynı paralara satılıyor. Renault Megane HB’nin fiyatlarına baktığımızda ise 88 bin 750 ila 157 bin 700 TL aralığında satıldığını görüyoruz. Bu anlamda 308’den oldukça uygun fiyatlara sahip. Kısacası Peugeot 308, kendine Megane’ı değil de Golf’ü rakip görüyor. Ürün kalitesi olarak bunun yanlış bir strateji olduğu söylenemez ama ülkemizde VW’nin imajının yüksekliği ibrenin Alman rakibe kaymasını doğuruyor. Bizce beklenen satış rakamlarına ulaşamamasının nedeni bu. Türk insanı, benzer fiyatlara Golf’ü tercih ediyor. Ama Peugeot 308, bana kalırsa mutlaka listeye konulması gereken bir model. Kompakt sınıf bir otomobil alacaksanız, gidin bir Peugeot yetkili satıcısına, en azından bir test sürüşü yapın. Ne demek istediğimi anlayacaksınız. Bence 308, kesinlikle şans verilmesi gereken bir model…

Peugeot 308’in Fiyatı Nasıl?

Peugeot 308’in fiyat listesi şöyle:

  • 308 1.2 PureTech 110 Active 126.600 TL
  • 308 1.2 PureTech 130 EAT6 Active 131.100 TL
  • 308 1.2 PureTech 130 EAT6 Allure  149.500 TL
  • 308 1.2 PureTech 130 EAT6 GT-Line 166.100 TL
  • 308 1.6 BlueHDi 100 Access 131.600 TL
  • 308 1.6 BlueHDi 100 Active 134.100 TL
  • 308 1.6 BlueHDi 120 EAT6 Active 155.700 TL
  • 308 1.6 BlueHDi 120 EAT6 Allure 170.000 TL
  • 308 1.6 BlueHDi 120 EAT6 GT-Line 181.600 TL

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here