Kışın Elektrikli Araba Çalıştırma Tavsiyesi! Donma sıcaklıkları sürüş koşullarını etkiler, buz ve kar oluşmasına neden olur. Bu da arabaların sürüş ve performans şeklini etkiler. Özellikle elektrikli arabalar soğuktan etkilenir. Yine de, Norveç, İngiltere gibi ülkelerden çok daha soğuk iklime sahip ülkeler, elektrikli otomobilleri benimseyebilir. Bu nedenle kışın elektrikli bir arabayı çalıştırmayı nasıl etkileyebileceğini açıklamak için bu kılavuzu oluşturduk.

Kışın Elektrikli Araba Çalıştırma Tavsiyesi

Kışın Şarj Etme

Şarj Kılavuzu

Genellikle bir elektrikli otomobille ilgili en büyük uzlaşmanın onu şarj etmek için zaman bulmak olduğu varsayılır. Elektrikli bir arabayı şarj etmek, yaşam tarzınıza uygun olabilir. Ancak en düzenli olarak nereye park ettiğinizi düşünür ve bu konumlarda kurulu şarj noktaları ararsanız. Çoğu elektrikli otomobil kullanıcısı için bu, evde, işte ve ardından alışveriş merkezleri gibi diğer en popüler destinasyonlarda olacaktır. Daha uzun sürüşlerde pilin yol boyunca hızlı şarj cihazlarıyla doldurulması gerekebilir.Kışın Elektrikli Araba Çalıştırma Tavsiyesi

Kış aylarında elektrikli arabalar (geleneksel arabalar gibi) daha az verimlidir, bu nedenle şarj başına daha az mesafe kat edin. Ayrıca şarj olmaları daha uzun sürer. Bu nedenle, kamu ücretlendirme noktaları daha uzun süreler için daha fazla talep görebilir. Rotaları ve şarj modellerini planlarken bunu göz önünde bulundurmaya değer. Ancak şarj işleminizin çoğu evde tamamlandıysa, bunun elektrikli bir arabayı günlük olarak çalıştırmanız üzerinde sınırlı bir etkisi olacaktır.

Şarj Süreleri

Elektrikli bir arabayı şarj etme süresini etkileyen beş faktör vardır: pilin boyutu, pildeki şarj, pilin maksimum şarj hızı, şarj cihazının maksimum şarj hızı ve çevresel faktörler.

Kışın Elektrikli Araba Çalıştırma Tavsiyesi

Kışın daha soğuk koşullar, arabanın şarj olma süresini artırabilir. Bununla birlikte araba kışın daha az verimlidir, bu nedenle şarj başına daha az km eklenir. Bu, yeterli menzil olduğundan emin olmak için pilin doldurulmasının planlandığı daha uzun yolculuklarda dikkate alınmalıdır. Ancak gece şarj ederken, soğuk havanın etkisinin pil şarjını azaltmaması için yeterli zaman vardır.

Kış Sürüş Hazırlığı

Uzaktan Ön Koşullandırma

Çoğu elektrikli otomobil ön koşullandırmaya izin verir. Aracın iç sıcaklığı, akıllı telefondaki bir uygulama aracılığıyla uzaktan ayarlanabiliyor. Böylece yolculuk başladığında araç zaten sıcak oluyor. Bu, otomobilin buzunun çözülmesi gerektiğinde zamandan tasarruf sağlayabilir. Yolculuğun başladığı an için konforlu bir sıcaklık üretebilir ve akü menzilini koruyabilir.

Kışın Elektrikli Araba Çalıştırma Tavsiyesi

Ön koşullandırma, menzili üç şekilde artırabilir; ilk olarak, yolcu sayısı için iklim yapılandırılabilir. Örneğin, arabada sadece bir kişi varsa, o zaman sadece sürücü koltuğu ısıtılacaktır. Bu da tüm arabayı ısıtmaya kıyasla enerji tasarrufu sağlar. İkinci olarak, ön koşullandırma pili ısıtacak, bu da soğuk havanın meydana gelen kimyasal reaksiyonlar üzerindeki etkisine karşı koyarak daha verimli çalışmasına izin verecektir. Son olarak, araç hala fişe takılıyken ön koşullandırma, aracı ısıtmak için kullanılan enerjinin mevcut menzili koruyan aküden gelmeyeceği anlamına gelir.

Soğuk Hava Aralığı

Lityum İyon piller, elektrikli ve hibrit otomobillerde bulunan en yaygın pillerdir. Lityum iyonlarının bir pil içinde anottan katoda taşınması işlemiyle elektrik üretirler. Piller, elektriği emmek ve üretmek için kimyasal reaksiyonlara dayanır. Kışın daha düşük sıcaklıklar bu reaksiyonları ve süreçleri yavaşlatarak pilin performansını düşürür.

Bunun ve aynı zamanda enerjiyi tüketen otomobilin aydınlatma, iç ısıtma sistemleri ve akü termal yönetim sistemlerine yönelik artan talebin bir sonucu olarak, kışın elektrikli bir otomobilin sunduğu menzil azalacaktır. Akünün uzun ömürlü olmasını sağlamak için aküyü ısınana kadar hızlı şarj girişlerinden korumak için regen frenlemesi de otomobil tarafından azaltılır. Sonuç olarak, menzil yaklaşık %20-30 oranında azalabilir.

Yolculuk Planlama

Kışın elektrikli bir araba yolculuğu planlarken, menzil kısalacağı ve şarj süreleri uzayacağı için, mevcut menzili ve nerede şarj etmeyi planladığınızı daha dikkatli düşünün. Yeniden şarj olması daha uzun süreceğinden pilin çok düşmesine izin vermeyin.

Kışın Elektrikli Araba Çalıştırma Tavsiyesi

Akünün verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için ayrılmayı planlamadan yaklaşık 30 dakika önce, aracı hala fişe takılıyken klima kontrolünü ve akü sıcaklığını ön koşullandıracak şekilde ayarlamayı planlayın.

Güç tüketimini azaltmak ve menzili korumak için varsa aracın eko modunu kullanın. Bu mod, 105 kmh’nin altında kalmayı amaçlamıyorsa, otomobilin en yüksek hızını otomatik olarak sınırlayabilir. Bu, sürtünmeyi ve akü üzerinden geçen soğutma havasının miktarını azaltacak. Her ikisi de verimliliği azaltarak menzili azaltacaktır.

Kışın Elektrikli Araba Kullanmak

Buzlu koşullarda sürüş

Elektrikli arabalar, buzlu koşullarda geleneksel arabalardan çok daha iyi performans gösterebilir. Bunun nedeni, ağırlık merkezini düşük tutmak için pillerin yere mümkün olduğunca alçak yerleştirildiği elektrikli otomobillerin tasarımıdır. Bu da karda ve buzda daha fazla çekiş ve yol tutuşu sağlar. Elektrikli otomobillerde hemen tam tork mevcut olmasına rağmen, kaygan koşullarda gücü kontrol etmek, gaz pedalının nazik kullanımıyla kolaydır. Denge kontrolü, güvenli ilerlemeye yardımcı olan tekerleklerin aşırı dönmesini önlemek için devreye girebilir. Regen frenleme mevcut olduğunda, bu, kayma veya kontrolü kaybetme olasılığını azaltabilir.

Çoğu elektrikli otomobil, normalde yalnızca önden çekişli olan otomobil sınıflarında tüm tekerleklerden çekiş özelliğine de sahiptir. Bu, daha fazla çekişe yardımcı olur ve kötü koşullarda güvenli bir şekilde sürmeyi kolaylaştırır.

Klasik otomobillerde olduğu gibi, soğuk hava performansını sağlamak için lastiklerin kontrol edilmesi önemlidir. Kış lastikleri soğuk havalarda çok daha iyi performans gösterir. Soğuk koşullar hava basıncını da etkileyebilir. Bu nedenle güvenliği artırmak için basınçları düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.

Bakım Onarım

Genellikle kışın geleneksel otomobiller, bozulmaya neden olan güvenilirlik sorunlarından muzdarip olabilir. Elektrikli arabalar, daha az hareketli parçaya sahiptir. Ayrıca bu, bileşenlerin aşınması veya bozulması nedeniyle bozulma olasılığını azaltır.

Bir elektrikli otomobilin lastiklerinin, cam yıkama suyunun ve sileceklerin durumu ve basıncı gibi bileşenlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi önerilir.

İkinci El Elektrikli Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here