Kelebek Camı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

0
5697

Kelebek camı ne işe yarar?

Yeni model araçlarda açılma imkanı pek bulunmasa da eskiden çok büyük bir özellik olarak görülüyordu. Bugün sizler için kelebek camının özelliklerini öğrenebileceğiniz bir derleme yaptık.

1Kelebek Camı Klima Görevi Görüyordu.

Artık çoğu aracın yekpare camları var, günümüz araçlarında bulunan bir cam olsa da, eski araçların klima özelliği aslında bu kelebek camlarıydı. Sürücü ve yolcu bölümündeki camların ön kısmında bulunan küçük bir cam daha vardır. İşte bu ayrı bir parça olarak eklenen cam, kelebek camı olarak adlandırılıyor.

“Vosvos”lardan hatırlayabilirsiniz bu camı, eğer dikkat ederseniz açılan küçük bir cam göreceksinizdir.

İşte o araçların kliması aslında bu kelebek camıydı.

kelebek camı

Eski model Pick-up modellerinde de olurdu. Klimanın yaygınlaşmadığı dönemlerde bu sistem sıcak havalarda gerçekten rahatlatıcı bir hava akışını sağlayabiliyordu. Yüksek bir hava akımı sağlayan bu camlar, aracın hızı ile artan rüzgarı araç içine vererek ciddi bir esinti sağlayabiliyor.

2Artık Neden Yok?

En önemli sebeplerden birisi hırsızlık konusu.

O zamanlarda araç hırsızlıklarının çoğunu şu şekilde duyardık: “Kelebek camında girmişler!”

Hal böyle olunca zaman içerisinde araç üreticileri klima sistemlerinin yaygınlaşması ve araç içi havalandırmanın daha gelişmesi ile birlikte kelebek camının açılma özelliğini bir yana bıraktılar. Son dönemde ise tasarım açısından, daha güzel görünüm yaratabilmek amacıyla çoğu otomobil firması kelebek camını ortadan kaldırıyor. Karoser anlamında büyük olan araçlarda kullanılması zorunlu halde olan otomobiller dışında tasarım ve kullanışlılık anlamında artık tercih edilmiyor.

3Kelebek Camı Olsun İster Miydiniz?

Kelebek camı artık bir nostalji unsuru olmaya aday. Siz kelebek camını kullanmak ister miydiniz? Yorumlarda belirtebilirsiniz.

Güzel bir yaz gününde, akşam üstü hava serinlerken aracınızın kelebek camını açıp, rüzgar yüzünüze vururken sevdiğiniz bir parçayı dinlemek istemez miydiniz?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, artık araçlarda daha hissiyatı düşük makineler haline geldiler.

Her yenilikte bazı alışkanlıklarımızda değişmiş oluyor ve uyum sağlamak durumunda kalıyoruz.

Elbette işlevsellik, fonksiyonellik ve güvenlik anlamında tartışılmaz bir fayda sağladıysa bile, bazı eski özellikleri aramıyor değiliz.

ikinci el otomobil ilanları

Tekerinize taş değmesin.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here