Kalorifer Yönlendirme Arızası Nedir?

0
5985
Car Air Conditioning Service

Otomobiller günlük hayatta kullanmış olduğumuz ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin bulundurduğu donanımlar, sürücünün güvenli ve rahat bir şekilde yolculuk yapmasına olanak sağlar. Bu donanımlardan biri de kaloriferdir. Kalorifer özellikle kış aylarında kullanılan ve araç içerisinde bulunan yolcuların ısınmasını sağlayan bir donanımdır. Kaloriferde bulunan yönlendirmeler sıcak havanın temas edeceği yeri ayarlar. Yönlendirmeler sayesinde sıcak havayı; cama, ayaklara ve direkt olarak yolculara göre ayarlayabilirsiniz. Otomobiller kullanıldıkça eskirler ve bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunlardan biri de kalorifer sisteminde oluşan yönlendirme arızasıdır. Bu yazımızda “Kalorifer Yönlendirme Arızası Nedir? Çözümü Nasıldır?” Sorularını cevaplayacağız.

Kalorifer Nasıl Çalışır?

Otomobil kaloriferlerinin çalışma prensibi markadan markaya değişmemekle birlikte genel olarak aynıdır. Basit bir şekilde anlatacak olursak ; motorun çalışmasıyla oluşan sıcaklık, motor içerisinde dolaşan su ile birlikte kalorifer peteğine ulaşır. Kalorifer peteğinde bulunan kalorifer motoru vasıtasıyla sıcaklık araç içerisine verilir. Kaloriferin elektronik bir vanası vardır. Kalorifer devreye girince vana açılır ve kalorifer sistemine su gider. Aksi halde su vanadan dışarı ulaşamaz.

kalorifer yönlendirme

Kalorifer Yönlendirme Nasıl Çalışır?

Kaloriferin nasıl çalıştığını biraz önce anlattık. Araç içerisine verilen hava, klapeler sayesinde yönlendirilir. Kullanıcının isteğine göre ayarlanabilir. Klapeler, aracınızın modeline göre elektrikli veya analog şeklinde bulunabilir. Genel itibarıyla klima bulunmayan ve eski model araçlarda analogdur. Yeni model ve dijital klima olan araçlarda elektrikli olarak çalışır. Analog olanlarda orta konsolda bulunan düğmeler çekme veya çevirme hareketiyle çalışarak; arkasında bulunan halat vasıtasıyla klapeyi açar. Yeni tip dijital klimalı araçlarda ise klapeler, klape motoruna bağlıdır. Kontrol tuşları, klape motorunu harekete geçirir bu sayede kalorifer yönlendirmesi yapılır.

kalorifer yönlendirme

Kalorifer Yönlendirme Arızası?

Otomobillerde motor sıcaklığı ile araç içerisini ısıtmaya yarayan kalorifer özellikle kış aylarında sıklıkla kullanılır. Otomobiller kullanıldıkça parçaları da eskir. Bu sebeple kalorifer sisteminde arıza ortaya çıkabilir. En sık karşılaşılan arızalardan biri de yönlendirme arızasıdır. Bu arıza genelde yönlendirmeyi sağlayan klapelerden kaynaklanır. Araç dijital klimaya sahipse klapelerin hareketini sağlayan motorlar da arıza yapmış olabilir. Bu arızanın giderilmesi için araç elektrikçiye götürülür. Elektrikçi aracı kontrol eder sorunu bulur ve gerekirse klapeleri sökerek çözüme ulaşır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here