Kalorifer Hortumu Nedir? Nasıl Değiştirilir?

0
4231

Kalorifer, arabanızın ön panelindeki bir ısı eşanjöründen geçer ve kalorifer hortumu, ısıyı buradan dolaştırır.

Kalorifer hortumları, motor bölmesinde yüksek sıcaklıklara maruz kalır ve eskir. Yağa maruz kaldıkça bozulur ve en sonunda değiştirilmeleri gerekir. Hortumlar tipik olarak bu normal koşullar altında genellikle 80.000 km ile 150.000 km arasında dayanır.

Soğutma sıvısı sürekli olarak kalorifer hortumlarında dolaştığı için, ısıyı kullanıp kullanmamanız önemli değildir – aynı şekilde bozulurlar.

Kalorifer Hortumu Nedir?

Arabanızın ön panel havalandırma deliklerinden gelen sıcak hava, ısıtıcı göbeğinden geçen sıcak sıvıdan kaynaklanır. Bir kalorifer hortumu sıcak sıvıyı kalorifer peteğine taşır ve diğeri onu alır. Giriş kalorifer hortumu doğrudan soğutucunun en sıcak olduğu motordan gelir. Çıkış hortumu, motorun soğutma sistemine bir kez daha katıldığı soğutma sistemine geri bağlanır.

Bir araba, bir SUV veya arka ısıtıcılı bir kamyon olmadığı sürece, tipik olarak sadece iki ısıtıcı hortumuna sahiptir. Bu durumda dört adet ısıtıcı hortumu vardır. Radyatör hortumları gibi, kalorifer hortumları da sentetik kauçuktan yapılmıştır ve patlamayı önlemek için pamuk veya Kevlar tellerle takviye edilmiştir.

Genellikle belirli bir şekle göre oluşturulurlar ve neredeyse tüm ısıyı içerecek kadar kalın üretilirler. Hortum bozulmaya başladığında şişkinlik oluşturabilir, çökebilir veya sızmaya başlayabilir. Sıvı akışı kısıtlanmışsa veya bir sıvı sızıntısı varsa, kalorifer hortumlarınız değiştirilmelidir.

Kalorifer Hortumlarınızın Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

-Antifriz sıvısı sızıntısı

-Arabanızın içinde zayıf ısı

– Kalorifer hortumunda şişkinlik

kalorifer hortumu

Kalorifer Hortumu Değişimi Nasıl Yapılır?

Teknisyen kaputu açar ve motor soğukken soğutma sistemini inceler. Soğutucu boşaltılır, ardından kalorifer hortumları çıkarılır. Yeni kalorifer hortumları takılır ve her iki uca sıkıca tutturulur. Soğutma sistemi, doğru tip ve soğutma sıvısı karışımı ile doldurulur. Motor sıcaklığa kadar çalıştırılır ve soğutma sisteminden hava boşaltılır. Teknisyen onarımı görsel olarak doğrular ve ön panel havalandırma deliklerinde ısının akışını kontrol eder.

Hatırlanması Gereken İpuçları

Soğutma sıvısı zamanla aşındırıcı hale gelerek hortumlarınızı bozabilir. Zamanında yapılan soğutma sistemi yıkamaları, kalorifer hortum arızasını önlemeye yardımcı olabilir.

Daha sonra gereksiz arızaların meydana gelmesini önlemek için soğutma sistemini doldururken yalnızca uyumlu antifrizler kullanılmalıdır.

Kalorifer Hortumlarınızın Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?

Kalorifer hortum değişiminin yazın önemli olmadığını düşünebilirsiniz, ancak yanılıyorsunuz. Sızdıran kalorifer hortumları, düşük soğutma sıvısı seviyeleri nedeniyle ve hortumların kendisinden katlanarak daha yüksek bir maliyetle motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Aracınızı arızalı kalorifer hortumlarıyla çalıştırmak soğuk geçecek bir sürüşe, hoş olmayan bir soğutma sıvısı kokusuna, ikaz ışıklarına ve motorun aşırı ısınmasına neden olabilir.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here