Jules Bianchi Kazasının Perde Arkası

0
6419
Jules bianchi

Jules Bianchi, Formula 1’in unutulmazları arasına bir kazasıyla girdi. Çok genç yaşta veda ettiğimiz pilotun ölümünün üstünden 5 yıl geçti. Tüm motor sporları severlerin keşke olmasaydı dediği bu kazaya gelin yakından bakalım. Bu kazanın sonucunda Formula 1’de de ne gibi değişiklikler olduğunu yakından inceleyelim.

Olaylı 2014 Suzuka Grand Prix’i

Suzuka Pist

Formula 1 sezonu içerisinde hiç kuşkusuz en zor pistlerden birisi Japonya’daki Suzuka pistidir. 8 şeklindeki bu pistte virajlar nedeniyle lastik aşınması çok fazla olur. Hele bir de Japonya’nın okyanus ikliminde yağışlar varsa pist adeta buz pistine döner. 2014 yılında yapılan Suzuka Grand Prix’inde de Phanfone Tayfunu nedeniye pistte tutunmak çok zorlaşmıştı. Pistin “S dönüşleri”nin olduğu bölgede yarı kuru bir alan vardı ve araçlar buradan geçiyorlardı. Ancak suyun o hatta doğru akmasıyla beraber o kuru alan ıslanmaya başladı.

suzuka sutil

Yarışın 42. turunda Sauber takımının pilotu olan Sutil, “S dönüşlerinin olduğu bölgede ıslanmış bölgeden geçerken aracının hakimiyetini kaybetti. Köşede oluşturulmuş olan yumuşak duvara çarpan Sutil kazayı yaralanmadan atlattı. Daha sonrasında ise Sutil’in aracını çekmek için kurtarma aracı getirildi. O dönemde kurtarma araçları, pistin iç kısmına gelerek kurtarıyorlardı aracı. Sarı bayraklar altında devam eden yarışta 43. turda Sutil ile aynı yerde Jules Bianchi de kontrolünü kaybetti. Ancak ıslak zeminden ötürü duramayan pilot kurtarma aracına çarptı ve aracında büyük bir hasar meydana geldi.

suzuka jules bianchi

Takımın Büyük Hatası Jules Bianchi ‘nin Hayatına Mal Oldu!

 

Marussia F1 logo

Kaza sonrasında oluşturulan raporlarda aracın yaklaşık 2 saniye boyunca sürüklendiği yazıyor. Bu iki saniye içerisinde de Bianchi freni uyguladı ancak ön tekerlekler kilitlendiği için aracı kontrol edemedi. Rapora göre neden olduğu bilinmeyen bir şekilde gazı da kullandı. Ancak sorun da bu noktada başlıyordu. 2014 yılında Formula 1 araçlarında FailSafe adı verilen yedek güvenlik sistemi bulunuyordu. Bu güvenlik sistemi aracın kontrolü kaybedildiğinde devreye giriyordu ve motor gücünü kesiyordu.

Marussia takımı arka frenlerinde bir telli sistem ve tekerleklerde ise tork koordinatörü kullanıyordu. Ancak bu kullandığı sistemler FailSafe ile uyumsuzdu. Yani bir diğer deyişle kullandığı sistemler yüzünden Marussia takımının araçlarında FailSafe çalışmıyordu. Kontrolü kaybeden Jules Bianchi, FailSafe sistemi de çalışmadan kurtarma aracının motor kapağına ve sol arka tekerleğine çarptı. Olay yerinde bilincini kaybeden Bianchi ilk yardımı orada aldıktan sonra hastaneye sevk edildi. Ancak hava koşullarının kötülüğü nedeniyle araçla götürüldü ve bu yolculuk da 32 dakika sürdü.

Kazadan sonra uzun süre Japonya ve Nice’deki hastanelerde tedavi gören Jules Bianchi, kazadan 9 ay sonra henüz 25 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.

Formula 1 İçin Yeni Düzenlemeler

FIA bu ölümcül kazanın ardından yeni düzenlemeler getirdi. Artık araçlar daha sıkı denetlenecek, araç kurtarma ekipleri pist dışından olaylara müdahale edeceklerdi. Ayrıca pilotların başlarına alabilecekleri darbeleri önlemek için de Halo sistemi getirildi. Bariyerler yumuşatıldı, güvenlik önlemleri arttırıldı. Bütün bu düzenlemeler sonucunda ise ne mi oldu; Grosjean kazayı hafif yanıklarla atlatabildi ve hala bizimle. Umarız motor sporları için gelecek daha da güvenli bir hale gelir ve ölümcül kazalar yaşanmaz.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here