Isle Of Man TT Yarışı Nedir?

0
3292

Dünya’nın en tehlikeli ve aksiyonlara sahne olan yarışıdır. Birleşik Krallığa bağlı Isle Of Man adasında yapılmaktadır. Her yıl, iki hafta sürmektedir. Festival olarak tanımlanmaktadır ve binlerce motosiklet tutkununa ev sahipliği yapılmaktadır. Isle Of Man’da yaşayan insanların geçim kaynağı olmaktadır. Normal zamanlar da 80 bin kişinin yaşadığı Man adası, yarış dönemlerinde 200 binleri geçmektedir.

Isle Of Man TT Yarışı Nedir?Isle Of Man TT Yarışı Nedir?

“Tourist Trophy” adının kısaltması olarak TT kullanılmaktadır. Bütün yarışçılar ada dışından geldiği için “Trophy” adı verilmiştir. TT 1907 yılından beri yapılmaktadır. Bu yarışı en tehlikeli ve heyecanlı kılan özelliği ise hız sınırının olmamasıdır. Adayı çevreleyen 60 kilometrelik parkur son derece tehlikelidir. En kısa süre de yarışı bitiren motosiklet yarışçısı, oyunu da kazanmaktadır. Isle Of Man TT yarışını seyrettiğimiz zaman, şehir ortamında pist sürüşüne tanıklık etmiş oluyoruz. Yol ortamında yapılan yüksek hızlar, yarışçılara tehlikeli anlar yaratmaktadır. TT yarışı bugüne kadar 250 yarışçının feci şekilde ölümüne, binlerce yarışçının da yaralanmasına sebep olmuştur. Köy yollarından oluşan parkur, son derece iyi bir asfalta sahiptir. Bu yarışı en çok kazanan sürücü Joey Dunlop’tur. 26 Birincilik elde eden Dunlop’ın rekoru, uzun yıllar kırılamayacak kadar zordur.

Isle Of Man TT yarışı sürücüler ve seyirciler için son derece tehlikelidir. Yarışın kazananı 20 Bin sterlin verilerek, ödüllendirilmektedir. Isle Of Man TT yarışına katılan, motosiklet yarışçıları genellikle büyük sponsorluklar imzalamaktadırlar. TT yarışı onlar için para kazanma kapısı değil, isimlerini duyurabilecekleri er meydanıdır. Çeşitli modifiyeler, planlar ve antrenmanlar yapılsa da sokakta geçtiği için risk asla sıfıra inmemektedir. Sokak ortasında 50 kilometre hızla bile giderken tedirgin oluruz. Bu yarışçılar 300+ kilometre hızlarda seyir etmektedirler. En ufak bir eğimin ve dalgınlığın sonucu ölümle sonuçlanmaktadır.

Kimler katılabilir?Isle Of Man TT Yarışı Nedir?

Maalesef ki her isteyen Isle Of Man TT yarışına girememektedir. FIM sponsorları lisansına sahip olan motosiklet yarışçıları katılabilmektedir. Lisans olmasa bile böyle bir yarışa girmek için maddi ve manevi imkanlarınızın rahat ve ulaşılabilir olması gerekmektedir. Isle Of Man TT Yarışı Nedir? sorusuna verilecek en basit cevap hırs ve mücadeledir.

İkinci El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here