İkame Araç Nedir? Nasıl Alınır?

0
2207
engelli araç limitleri

Araçlarımıza kasko sigortası yaptırırken karşımıza çıkan bir kavram: ikame araç. Ne olduğunu hemen hemen hepimiz merak ediyoruzdur. İkame araç hizmeti, araçlarımızı belli bir süre aralığında kullanamayacağımız zaman bizlere büyük fayda sağlıyor. Peki nedir bu kavram? Gelin anlatalım…

İkame Araç Nedir?

Biliyoruz ki araç satın alırken birçok dikkat etmemiz gereken konu var. Yani sadece aracın modeli, iç tasarımı ve bagaj hacmi dikkat edilmesi gereken konular değil. Oldukça önemli olan diğer hususlar; aracın sigortası ve kaskosu gibi konular. Bir araç satın almadan ya da kiralamadan önce bilgi almanız gereken bir konu da ikame araç hizmeti.

ikame araç

İkame araç, kaza ya da hasar gibi durumlarda yani aracımız ile trafiğe çıkamayacak olduğumuz durumlarda sigorta şirketinizin ya da araç kiralama firmalarının bizlere sağladığı yedek araca denmektedir. Eğer aracınız ile bir kaza geçirdiyseniz, bu kaza sonrası eksper uzmanları aracınızı incelerler. İnceleme sonrası da sizlere söz konusu aracın verilip verilemeyeceği hakkında karar veriliyor. Özetleyecek olursak ikame araç, araçlarımızı bir süre kullanamayacak durumda olduğumuzda bizlere verilen bir fırsat olarak tanımlanabilir. Bir diğer yandan verilen ikame aracın, kaza yapılan ya da hasar almış araç ile benzer özelliklere sahip olması da önemlidir.

ikame araç

Hangi Durumlarda Veriliyor?

Bu hizmetten faydalanabilmek için bazı kriterleri sağlamak gerekiyor. İşte o kriterler:

  • Eğer aracınızı bakım veya onarım için servise verdiyseniz ve serviste geçen süre artmaya başladıysa, sigorta şirketleri bu süre zarfında sizlere araç temin etmelidir. Bu sayede aracınızın serviste olduğu süre boyunca araçsız kalma durumuna düşmeyeceksiniz.
  • Sigorta sahipleri bu hizmetten kasko sigortaları sayesinde bu imkandan faydalanabilirler. Ancak burada önemli olan husus kasko sigortası üzerinden ikame araç temini saplansa da kendine özgü bazı şartları olduğunun bilinmesidir.

ikame araç

İkame Araba için Gereken Şartlar Nelerdir?

İkame araç hizmeti için gereken şartlar tüm sigorta şirketleri için ortak bir sisteme sahip. Dikkat edilmesi gereken şartları sizler için listeledik.

Tüm sigorta şirketleri ikame araç hizmetini ortak bir prosedürde uyguluyor. Dikkat edilmesi gereken şartlar:

  • Her ne kadar yaptığınız kaza ağır olsa da, uzman bir eksperin bunu onaylaması gerekmektedir.  Ancak eksper aracınızdaki hasarın sizin sürüşünüz için engel yaratacağını düşünüyorsa bu hizmetten faydalanabilirsiniz.
  • Bir diğer şart ise aracınızın trafikte seyir halinde kullanılamayacak kadar hasar almış olması. Yani aracınız eğer park veya bekleme anında hasar aldı diyelim. Ne yazık ki bu hizmetten faydalanamıyorsunuz.
  • Servise verdiğiniz aracınızın serviste geçireceği süreyi yetkili servis belirliyor. Sizlere bu hizmetini sunacak olan firmanın yaptığı ise size verilecek aracın kullanımı hakkında ön düzenleme yapmak. Daha sonra yetkili servis ve ikame hizmeti sunacak olan firma hazırladıkları raporları ekspere sunuyorlar. Sigorta şirketiniz ve yetkili servis eksper ile anlaşma sağladı diyelim. Yapmanız gereken sadece aracınızı tamir edecek servise bırakmak. Sonucunda ise sizlere ikame araç hizmeti sunuluyor.
  • Yetkili servise verdiğiniz aracınız eğer size söylenilen süreden daha önce servisten çıkarsa, size sağlanan aracı iade etmeniz gerekmektedir.
  • Oldu ki sigorta şirketiniz size söz konusu hizmeti sunamadı. Böyle bir durumda sizler kendi aracınız ile aynı özelliklere sahip başka bir araç kiralayabilirsiniz. Tüm masraflar ise; sigorta şirketinize ait!

Hasar sorgulama

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here