Hyundai i30 yenilendi

5
2461

Geçtiğimiz hafta Cenevre Otomobil Fuarı’nda yepyeni Hyundai modelleriyle birlikte görücüye çıkan Hyundai i30, ülkemizde satışa sunuldu.

 Hyundai’nin kompakt C sınıfındaki başarılı temsilcisi i30, daha modern, daha şık ve daha verimli motorlarla öne çıkıyor. Hyundai i30, ayrıca yüzde 20’ye kadar daha düşük yakıt tüketimi sağlayan 7 ileri DCT çift kavramalı şanzımana da kavuşmuş oluyor. Performans isteyen müşteriler ise benzinli turbo motorla donatılan 186 beygirlik i30 T-GDI Sport versiyonu tercih edebilecek. Markanın yeni tasarım felsefesi ışığında güncellenerek daha estetik hale getirilen i30, güçlü bir ön dizayna sahip. Markanın karakteristik geniş hava girişli ızgarası ve yeniden tasarlanan tampon, otomobilin en dikkat çekici yeniliği olarak sunuluyor. Ayrıca yeni led farlar ve yeni tip sis lambaları da aracın sportif öğelerini oluşturan diğer yenilikler. Sport versiyonda yer alan çift egzoz çıkışı ve LED stop lambaları da aracın sportif yapısını güçlendiren unsurlar. Jantlar ise aracın değişen görsel parçalarından bir diğeri. i30 Blue Drive’da jant ölçüleri 15 inç, Style’da 16 inç olarak sunulurken, yenilenen modelle birlikte Elite modeldeyse 17 inç’lik jantlar kullanılmaya başlandı. Turbo versiyonda ise 18 inç alaşımlı jantlar ve lastikler bulunuyor.

Yenilenen i30, iç mekanda da bir takım değişiklikleri beraberinde getiriyor. Akıllı Park asistanı (APA), dikey park özelliğiyle birlikte kullanıcısına büyük kolaylık sağlamış oluyor. Özellikle alışveriş merkezlerinde ve ev ve işyeri gibi bina otopark alanlarında park etmek, i30 sahipleri için artık çok daha kolay. Sistem direksiyon kontrolünü ele alırken sürücüye gaz, fren pedalı ve vitesi kullanarak bilgi ekranındaki uyarıları yerine getirmek kalıyor. Yenilenen i30, Blue Drive, Style, Style Design Pack ve Elite olmak üzere 4 donanım paketiyle satışa sunuluyor. 1.6 Turbo GDI motorlu Sport modeli ise Elite donanım paketiyle benzer özellikleri bünyesinde barındırıyor. Hyundai i30, 1.4 MPi, 1.6 GDI, 1.6 T-GDI ve 1.6 CRDi olmak üzere 4 motor ve farklı şanzıman kombinasyonlarına sahip.

Yeni sunulan 7 ileri DCT, geleneksel altı ileri, tork konvertörlü otomatik şanzımanın yerini alıyor. Bu şanzımanla beraber i30, daha fazla yakıt verimliliği sunuyor. Revize edilerek gücü 128’den 136 beygire ulaşan Euro 6 normlarındaki dizel motor, 7 ileri çift kavramalı DCT şanzımanla satın alınabilecek. Hyundai i30 DCT şanzımanlı motor, bir önceki 1.6 litrelik dizel otomatik şanzımanlı motora göre yüzde 20’ye varan düşük yakıt tüketimi ve daha etkili motor performansı sergiliyor. Hyundai tarafından geliştirilen 7 ileri DCT şanzıman, 0.4 saniyelik vites değişim hızına ulaşarak ekonomik olmasının ötesinde sürüş performansını da üst düzeye taşıyor. Ayrıca 1.6 litre dizel motorun ürettiği tork da 1750 devirde 300 Nm seviyesine ulaşıyor.

Hyundai, 186 beygir gücündeki i30 Turbo’yla da performans isteyenleri mutlu ediyor. 0-100 km/s arasını sekiz saniyede tamamlayan 1.6-litrelik turbo motor, dinamik bir sürüş vaat ediyor. Standart donanım bakımından oldukça zengin olan i30 Turbo; 18 inç’lik alaşım jantları, sportif body kiti, Turbo logosu, kırmızı dikişli delikli deri direksiyon simidi, spor süspansiyonu, siyah ve kırmızı kumaş / deri spor koltukları ve LED arka stop lambalarıyla son derece etkileyici görünüm sergiliyor.

Yenilenen Hyundai i30, 52.950 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

5 YORUMLAR

  1. Marka hakında ön yargılı bir test olmuş 2012 de piyasaya çıkan aracı 2015 te test etmenize gerek yoktu 2007 lanceri 2010 da test ettiğiniz gibi Başka marka olsaydı bu kadar düşük bir puanlama yapılmazdı Mitsubishi Türkiye ninde bunda payı yok denilemez

  2. Enerji kaynaklarının gün geçtikçe tükenmesi ve çevreyi kirletmesi Hyundai’nin hidrojen yakıtına olan ilgisini artırdı. En çok yakıt tüketen ve çevreyi kirleten sektörün otomotiv sektörü olması, bu alandaki üreticileri alternatif yakıtlara yöneltiyor. Bu alternatiflerden biri olan hidrojen yakıtını benimseyen markaların arasına Hyundai de adım atıyor. Hidrojen yakıtı deyince akla ilk gelen marka Toyota oluyor. Japon üreticinin Mirai modeli hidrojen yakıtını kullanan otomobillerin başını çekiyor. Hyundai kısa süre önce Tucson modelinin hidrojenle çalışan bir versiyonunu çıkarmış olsa da marka için bu durum sadece deneysel bir çalışma olarak nitelendiriliyor. Ancak Hyundai de adını hidrojenle duyurma ve Toyota’ya rakip olacak bir otomobil üretme niyetinde. Hyundai’den yapılan açıklamaya göre 2020’ye kadar yeni bir hidrojen yakıtlı Hyundai modeli üretilecek. Bu model Tucson gibi SUV sınıfında olacak ve 800 km menziliyle adından sıkça söz ettirecek. Bu otomobille marka hem çevreci yakıta hem de gittikçe popülerleşen SUV sınıfına göz kırpacak.

  3. Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai C-Segmentine 2008 yılında hızlı bir giriş yapan ve ikinci nesli ile büyük sükse yapan i30 serisinin 3.neslini yollara çıkarmaya hazırlanıyor. i20 ile başlayan inovatif atılımlar daha sonra ix35 modelinin yerini alan Tucson ile devam etti. Sırada ise markanın en çok tercih edilen modellerinden birisi olan i30 var. Şu aralar testleri yapılan yeni i30 casus kameralara yansıyan fotoğrafları ile gündemde konuşulan araçlar arasına girdi. Bu aracı bekleyenlerin en büyük soru işaretlerinden birisi tasarım noktası olacaktır. Bu konuda iki farklı model üzerinden çıkarımlar yapabiliriz. Tasarımsal olarak Hyundai ioniq modeli ve özellikle yeni Elantra büyük referans olacağını düşünüyorum. Zaten casus fotoğrafları incelerseniz far yapısındaki akış bunun detaylarını veriyor. Diğer beklenti noktası tabi ki motor seçenekleri olacaktır. Hyundai dizel ünitede aynen devam edeceğe benziyor. Fakat benzinli cephede mevcut modellere ek olarak küçük hacimli turbo beslemeli motorlar kervanına dahil olabilir. Otomatik şanzıman konusunda ise DCT üzerinde iyileştirmeler yaparak devam edecek gibi görünüyor. Bu gelişmeler dışında sıkı Hyundai takipçilerin en büyük beklentilerinden birisi Hyundai i30 N modeli olacak. Hot hatchback sınıfında ses getirmesi beklenen bu araçta 2.0 litrelik turbo benzinli 300 beygir 383 nm tork güç üreten motorun olması bekleniyor. Bu sınıfa bir Hyundai dahil olmamıştı. Bu araçla o da tamamlanmış olacak ve işler iyice kızışacak. Fakat

  4. Hyundai bir yıldan biraz fazla bir süre önce ikinci nesil i30 modelinin ömrünün yarısını tamamlaması sebebiyle makyajlı bir versiyonunu çıkartmıştı. Üçüncü nesil yeni model için ise çalışmalar devam ediyor. Model artık üretime hazır sayılabilecek ancak kamuflajlı hali ile görüntülendi. Görüntülerde i30 zorlu kış şartlarında test ediliyor. Fotoğrafların alındığı testte Kia Optima Sportswagon da yer alıyor. Yeni i30 Ford Focus ve VW Golf gibi segment rakipleri ile birlikte görüntülendi. Geliştirme sırasında karşılaştırmalı değerlendirme çok önemli ve Hyundai yeni i30’un kompakt segmentindeki bu en büyük rakiplerinden daha iyi olmasını istiyor. Fotoğraflardaki prototip ağır kamuflaj altında ve fazla ayrıntı vermiyor. Yeni modelin öncekinden daha büyük olup olmadığı anlaşılmıyor. Fark edilebilen değişiklikler arasında yeniden tasarlanmış ve Genesis G90’dan esinlenilmiş ön yüz var. Model daha geniş ön panjur ve daha şık farlara sahip. Arka kısımda ise öncekine göre fazla yuvarlak olmayan, daha keskin hatlara sahip arka lambalar göze çarpıyor.

  5. Son yıllarda ürettiği kaliteli otomobillerle yükselişini sürdüren ve aynı zamanda güçlü marka imajını da hızla geliştiren Hyundai yeni performans alt markası “N” ile geliyor. Hyundai’nin N takısıyla sunacağı ilk performans modeli i30 N Hyundai’nin Nürburgring yakınlarındaki teknoloji merkezi etrafında kamuflajlı olarak görüntülendi. Hyundai önümüzdeki dönemde bazı modellerinin performanslı versiyonlarını da piyasaya sürerek daha çok satış hedefliyor. Bu hedefi doğrultusunda Hyundai eski BMW M mühendislik şefi Albert Biermann’ı 2014 yılında işe almıştı. Biermann’ın ilk icraatı ise 2017 yılında çıkacak olan üçüncü nesil i30’a bir performans modeli eklemek olacak. Fakat yakalanan i30 N şu an için ikinci neslin platformu üstünde test ediliyor. Şu an edinilen bilgilere göre i30 N, 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip olacak. i30 N RM15 konseptinde kullanılan 300 beygir güç ve 383 Nm tork üreten 2.0 litrelik turbo benzinli motorla beraber gelecek. Ayrıca üçüncü nesil i30’un kullanılacak yeni platform sayesinde hatırı sayılır derecede kilo kaybedeceği belirtiliyor. i30 N üçüncü nesil i30’un ardından 2017 yılında yollara çıkacak.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here