Honda’ nın Teknolojisi Vtec – İ-Vtec Nedir? Nasıl Çalışır?

2
19622

Honda’ nın Teknolojisi Vtec – İ-Vtec

Günümüzde, teknolojinin her alanında olduğu gibi otomotiv sektöründe de önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bu alanda bilgisayarların ve elektroniğin kullanılması bu gelişmelere paralel olarak artış göstermiştir.  Bu yazımızda Honda‘ nın kullanmış olduğu vtec ve i-vtec teknolojisinden bahsedeceğiz.

VTEC Nedir?

Değişken Zamanlamalı Supap Kontrol Sistemi anlamına gelir.(Variable-valve timing and electronic-lift control) Değişken supap zamanlaması, motor işletim sisteminin hangi devire göre hangi subap zamanlamasının kullanılacağını belirlemesi ve her devirde en verimli çalışmayı sağlamasıdır. Böylece motor düşük devirlerde az yakıt tüketirken yüksek devirlerde de iyi bir performans sunmaktadır. Motor devri yükseldikçe kayar pimli egzantirik milleri subaplara daha büyük bir kam lobuyla hareket iletmekte ve hava yakıt oranının yeniden düzenlenmesine imkan tanımaktadır.

 

İ-VTEC Nedir?

Motorun çalışması sırasında emme ve egzoz supapları arasındaki supap bindirmesini sürekli olarak değiştiren bir mekanizmadır. i VTEC, VTEC sistemlerinin en büyük dezavantajı olan orta devir bandındaki güçsüzlüğü ortadan kaldırmıştır. i-Vtec,  Vtec sisteminin bir kombinasyonunu kullanmaktadır. Bu kombinasyon, motorun 12 subapla ekonomi modunda ve 16 subapla güç modunda çalışabilmesini sağlamaktadır. Emme kam miline takılan VTC hareketlendiricisi, motorun yüküne bağlı olarak sürekli değişken supap zamanlamasını sağlaması amacıyla yağ basıncı tarafından doğrudan kontrol edilir. Bu sistemin temeli şuna dayanır; Kam milini bağlı olduğu dişliden ayırmak, tabla ile birbirlerine göre izafi hareketlerini sağlamak ve motorun yük ve gaz pedalı durumuna göre değişken zamanlamayı gerçekleştirmektir. Bu sayede düşük devir bandında yakıt tasarrufu, orta ve yüksek devirler de ise, güç kazanımı sağlanır. Bu durumun 4 ayrı kademesi vardır. i-Vtec teknolojisinin temel kavramı bu şekildedir. Peki i-Vtec, Vtec farkı nedir?

İ-Vtec | Vtec Farkı Nedir?

i Vtec sisteminin en çok öne çıkan unsuru ve diğer VTEC sistemlerinden farkı, supap zamanlamasının sürekli değişken olmasıdır. Bu sürekli değişken olan zamanlama, hem egzoz hem emme subapları için geçerlidir. Bu sayede öne çıkan en önemli değişken, orta devir bandında ki canlılıktır. i-Vtec teknolojisi, Vtec teknolojisinden daha yeni nesildir ve daha üstün niteliklere sahiptir. Honda Vtec teknolojisini, BMW Tek Vanos teknolojisine, Honda i-Vtec teknolojisini ise, BMW Çift Vanos teknolojisine benzetebiliriz. Çalışma mantıkları ve zamanlamaları birbiriyle örtüşmektedir. Çalışma prensiplerini kenarı bırakıp, konuya genel itibari ile bakacak olursak, Vtec ile i Vtec arasındaki en büyük fark, i-Vtec’in, Vtec’den daha seri ve atik olmasıdır. i-Vtec, Vtec’e nazaran daha çabuk hızlanır ve yakıt tüketimi konusunda daha iyidir. Bu fark, reddedilemeyecek ve görülemeyecek kadar barizdir.

2.El Honda İlanlarına Buradan Ulaşabilirsiniz >>>

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here