Ford Mustang İlk konsepti 1962 ilk üretimi ise 1964te yaptı. 1964 yılından beri üretim hayatına kaliteli ve hızlı otomobiller üreterek devam ediyor. Herkesin eski veya yeni fark etmeksizin hayalini kurduğu bu otomobil özgün ve sportif tasarımıyla klasikleşmiş spor otomobiller bütününün bir parçasıdır.

Amerikan kültürüyle özdeşleşmişen Mustang televizyon film ve dizilerinde de etkin bir şekilde rol almıştır. Eğer bir gün bu otomobile sahip olursanız bilmeniz gereken bilgilerin olduğunu söylemeliyiz.

Ford Mustang hakkında bilinmesi gereken 10 gerçeği sizler için sıraladık. Detaylar haberimizde…

1) Kırmızı Ona Çok Yakışıyor

Onlarca renk seçeneği olmasına rağmen Mustang hafızalarda hep kırmızı rengiyle kaldı. Kırmızı parlak bir renk ile gördüğümüz otomobil sürücüler tarafından da en çok tercih edilen renk olma özelliğini taşıyor.

2) 3.000 Üzerinde Film ve TV Şovunda Yer Aldı

Karakteristik duruşu ve tasarımı ile asil hissettiren ve öfkeli bir görüntü veren Mustang Televizyon ekranlarının da vazgeçilmez bir set unsuru oldu. Duruşu itibariyle genellikle kötü adamların arabası olduğunu gördüğümüz otomobil kafamızda yer alan ona sahip olma arzunun önüne geçemedi.

3) Onu İlk Gördüğümüzde Yıl 1964’tü

Ford Mustang

Haberi okuyan dostlarımızın yaşları belki tutmayabilir ancak o dönemde arabayı ilk görenlerden biri olmak isteyeceğinizden şüphemiz yok. İlk çıktığı sene New York fuarında sergilendi ve piyasaya çıktıktan kısa bir süre sonra 22.000 adet satış gerçekleştiren Ford her bir Mustang’i sadece 2.368 dolara sattı.

4) İlk Yıl Rekor Satış Gerçekleşti

Piyasaya çıktıktan kısa bir süre sonra 22.000 adet satış gerçekleştiren Ford, o senenin sonunda 100.000 adet satış hedefliyordu. Ancak otomobile olan yoğun ilgi Mustang’in 400.000 adet satılmasını sağladı ve geleceğe yapılan en iyi yatırım olduğunu göstermiş oldu. Bugün hala Mustang satışları Dünyada en çok satılan spor otomobiller listesinde yerini koruyor.

Ford satış analistlerinden Erich Merkle, Mustang satış süreciyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Ford Mustang efsanesini tüm dünya seviyor. Mustang, Amerikan tasarımının, performansın ve özgürlüğün en mükemmel örneğini temsil ederken nerede yaşarsanız yaşayın benzersiz karakteriyle çekiciliğini ortaya koyuyor.”

5) Ford Yoğun Talebe Karşılık Veremedi

Ford, satış konusunda beklenen ivmeyi çok hızlı bir şekilde yakaladığı için yoğun bir satış pazarının tam ortasında kalmıştır. Bir süre sonra tıkanan Pazar sonrası Ford Mustang dış ülkelerden gelen talebe karşılık veremeyerek ihracat yapamadı. Ama tabi sonra bu tıkanıklık üretim bandının genişlemesiyle çözüldü.

6) Kadınlar Bu Arabayı Çok Seviyor

Öfkeli duruş ve motor gücü nedeniyle erkeklere daha çok hitap ettiğini düşündüğümüz Mustang. yapılan bir anket çalışmasında yüzdesel bazda kadınların erkeklere oranla bu arabayı daha çok sevdiği ve benimsediği saptanmıştır. Buradan bir sonuç çıkarmamız gerekirse tasarım ve motor faktörünün zirve de olması erkek veya kadın ayrımının söz konusu bile olamayacağını gösteriyor. Bir araba her açıdan güzelse herkes tarafından beğenilebilir diyerek diğer maddemize geçelim.

7) İsim ve Logo Hikayesi İlgi Çekici

Ford İlk Mustang’in prototibini tasarlamadan önce ürettiği otomobilin gücüne ve tasarımına yakışır bir isim ve logo bulmak için girişimlerde bulundu. İsim olarak ; Mustang, Torino, Cougar ve Venice ile isim uygunluğu için yakıştırma yaptılar. İsimler arasında yırtıcı bir hayvanı temsil eden Cogar ile Yabani At anlamına gelen Mustang finale kalırken diğer isimler elenmiştir.

Bu iki isim arasında kalan Ford yetkilileri “Mustang” isminin kullanılmasında karar kılmışlar. Bunun nedeni ise yabani at anlamının arabanın ruhuyla daha uyumlu olmasıdır. Belirleyici etkenler arasında etkin rol oynayan başka bir özellikse 2.Dünya savaşında zafer kazanılmasında büyük pay sahibi olan uçakların isminin P-51 Mustang olmasıdır. Gökyüzünde, Gökyüzünün Vahşi Atları olarak anılan uçaklar Ford yetkililerine ilham kaynağı olmuş ve bugün Ford Mustang otomobillerinin ismini almasını sağlamıştır.

8) İlk Konsept’in Tamamlanması 18 Ay Sürdü

Donal N. Frey önderliğinde gerçekleşen Mustang projesi rekor bir süreyle 18 ayda bitirilerek üretim bandında yerini almıştır.

9) Her Sene Yeni Bir Model

Chevrolet Camaro ve Pontiac Firebird gibi rakiplerini alt etmek için her sene yeni bir model çıkran mustang bu konuda nadir modellerden biri olarak dikkat çekiyor. Rakipleri üretim bandında ara verirken Ford sürekli olarak üretime devam etmiştir ve zirve hedefini kovalamaya devam etmiştir.

10) Üretilen İlk Mustang’in Nerede Olduğu Bilinmiyor

mustang

Üretilen ilk Mustang söylentilere göre kanadalı bir uçak pilotu tarafından alınmıştır. Ancak Gail Wise isminde bir kadın ilk arabanın kendisinde olduğunu iddia etmiştir. Kesin bulguların bulanamadığı bu bilinmez durum ilk Mustang’i kimin satın aldığını belirsiz yapıyor.

 

5 YORUMLAR

  1. Geride konumlanan kabin ve önünde kabin kadar bir kaput, karakteristik çizgiler ve muazzam motor… Faydalı bilgiler olmuş teşekkürler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here