Fren Pedalı Boşaldı. Ne Yapmalıyım?

0
3828

Otomobiller günlük hayatta birçok kişi tarafından kullanılan ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin görevi, kullanıcılarını bir yerden bir yere, güvenli ve rahat bir şekilde taşımaktır. Otomobillerde bulunan ABS fren sistemi, ESP gibi donanımlar yolculukların güvenli bir şekilde olmasını sağlar. Ancak zamanla kullanılan araçlar, arıza yapabilir. Örneğin fren arızası oluşabilir. Bu durumda sakin kalmak çok önemlidir. Bu tarz arızaların hemen onarılması gerekir. Bu yazımızda “Fren pedalı boşaldı. Ne yapmalıyım?” Sorusunun cevabını vereceğiz.

fren pedalı

Fren Pedalı Boşaldı Ne Yapmalıyım?

Otomobillerde bulunan en önemli güvenlik sistemi şüphesiz ki frenlerdir. Fren sistemi otomobilin yavaşlaması ve durdurulmasını sağlar. Fren sisteminin çalışması için hidrolik sıvısı bulunmalıdır. Fren pedalının arkasında merkez bulunur. Bu merkez fren pedalına uyguladığınız kuvveti Westing house’a iletir. Westing house’da motorun emme kuvveti ile sizin ayağınızla uyguladığınız kuvvet arttırılır ve ana merkeze hidrolik yollanır. Oradan ise tekerleklerde bulunan fren merkezlerine kuvvet iletilir. Aracın yavaşlaması ve akabinde durması sağlanır. Bu parçalardan herhangi birinde oluşan arıza, fren pedalının boşalmasına sebep olur. Böyle bir durumla seyir halinde karşılaşmak çok tehlikelidir. Bu tarz bir durumla karşılaştığınızda; fren pedalı boşaldıysa pompalamayı denemelisiniz. İşe yaramıyorsa, vites düşürerek aracın hızını azaltıp el freni ile durma sağlamalısınız. Sonrasında çekici vasıtasıyla servise gidip aracınızı tamir ettirebilirsiniz.

fren pedalı

Frene Basınca Dalma Yapma Sorunu

Araçların ön düzeninde arızalar oluşabilir. Ön takım bir aracın en önemli bölümüdür. Çünkü aracın yola tutunmasını sağlayan lastiklerin araca bağlantı noktalarıdır. Aracın motorunda bir arıza oluşsa araç durur. Ancak ön takımda oluşan arıza, aracı sizin kontrolünüzden çıkarabilir ve bu durum trafik kazalarına neden olur. Ön takımda bulunan salıncağın görevi tekerleğin dikey yönde esnemesini sağlamaktır. Salıncağın burçları, kauçuk maddeden yapılmıştır. Esnemesini sağlayan parçalar burçlardır. Bu burçlar zamanla aşınır. Aşınan burçlar boşluklara sebep olur. Bu durum da fren yapıldığında aracın dalma yapmasına neden olur.

dalma yapma sorunu

Sorunun Çözümü

Aracınız dalma yapıyorsa yapmanız gereken ilk şey, aracınızı rot balans servisine götürmek olmalıdır. Rot balans servisi aracınızın ön takımını kontrol eder ve dalmaya neden olan arızalı parçayı tespit eder. Arızalı parçayı tamir servislerinde değiştirerek sorunu çözebilirsiniz. Salıncak arızalarında; komple salıncak değişebildiği gibi salıncak burçlarının değişimi ile de sorun çözülebilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here