Formula 1 Maliyeti: Dudak Uçuklatan Rakamlar

0
6111

Dünyada en çok takip edilen sporlardan birisi olarak gösterilen Formula 1’in arkasında çok ciddi paraların döndüğü herkesçe konuşulan bir durum. Peki hiç düşündünüz mü ? Neden Dünyanın en büyük markaları dahi belli bir süre sonra bu yarışlara maliyet sebebiyle veda ediyorlar. Formula 1 takımlarının bir sezonda yaklaşık ne kadar para harcadığını araştırdık ve derledik. İşte Formula 1 maliyeti

Formula 1 maliyeti

Formula 1 Maliyeti Takımlar İçin Nedir ?

Bir F1 takımı her yıl yarışlarda tutunabilmek için çok yüksek bir bütçe ayırmak zorundadır. Diğer spor dalları ile kıyaslanamayacak kadar fazla Formula 1 maliyeti. Bir aracın motorunun ortalama maliyeti 14 milyon euro. yaklaşık 800-850 beygir güç üreten motorların 3000 cc’den büyük olması da kurallar gereği yasak. Bir Formula 1 aracı ise yaklaşık 15 milyon euro’ya mal oluyor. Ve bu maliyet AR-GE ya da işçilik maaliyetlerini kapsamıyor. Motor Formula 1 maliyeti açısından en yüksek finansal yük konumunda. Ancak tabiki kazanabilmek ya da iyi bir sezon geçirebilmek için de en önemli parça motor. Bir araç için en düşük mali yük olarak gösterilen parça lastiklerdir. Ve tek bir lastiğin maliyeti 600 Euro.

Formula 1 maliyeti

Mali Tablolara Göre F1 Maliyeti

Mali tablolar, F1 araçlarının yapımında kullanılan malzeme alımlarının, takım kıyafetlerinin, F1 arabaları için etiketlerin ve diğer sarf malzemelerinin yüksek bir maliyeti olduğunu ortaya koyuyor. Toro Rosso takımının resmi mali tablolarına göre 2018 yılında sadece bu malzemelerin maliyeti 50.7 milyon avroya ulaştı.

Torro Roso takımının mali tablosunda ekipman ve sürücü ücretleri, danışmanlık ve profesyonel hizmetler, reklam hizmetleri ve elektrik, posta, telefon vb. gibi diğer genel hizmetler. ” Hizmetler kategorisi altında gruplandırılırlar. Ve de 40,9 milyon € maliyete sebep olurlar. Personel maliyetlerine 36 milyon euro harcayan Toro Rosso takımının yıl sonunda resmi açıkladığı maliyet 153 milyon euro. Toro Rosso ortalama hatta en düşük F1 takımlarından birisi. Buna rağmen bu yüksek maliyetler büyük takımlarda işlerin nasıl olduğu konusunda merak uyandırıyor. En ufak bir tasarım detayının dahi aracın aerodinamik yapısını olumlu ya da olumsuz etkileyebildiği aşikar. O sebeple de kayıt dışı inanılmaz bir AR-GE çalışmaları olduğu da bilinen maliyetlerden birisi.

Yani anlaşılacağı üzere Formula 1 maliyeti açısından çok yüksek bir spordur. Ve dünyanın en büyük üreticileri ya da markaları dahi olsanız yıl sonunda bu maliyet sizi zorlayabilir.

Formula 1 maliyeti

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here