Fiat Tempra Alınır mı? | Düşük Bütçeli Otomobiller Serisi

0
9135

Pandemi sebebiyle sosyal mesafenin öneminin artması, birçok kişiyi toplu taşıma yerine özel araç kullanımına yöneltmiştir. Bu sebeple otomobillere olan talep artmıştır. Talebin artması da fiyat artışını beraberinde getirmiştir. Otomobil sahibi olmak isteyenler, istedikleri otomobili almak yerine daha uygun fiyatlı otomobillere yönelmiştir. Fiyatların tavan olduğu bu dönemde uygun fiyatlı otomobil bulmak da oldukça zordur. Uygun fiyat ile aldığınız aracın büyük masrafları olabilir. Sizler için düşük bütçeli otomobiller serisini oluşturduk. Bu serimizde uygun fiyatlı otomobillerden bahsedeceğiz. Ayrıca uygun fiyatlı otomobil alırken dikkat edilmesi gerekenler, yedek parça fiyatları ve onarım maliyetleri hakkında da bilgi vereceğiz. Yazımıza konu olan araç 90’ların en sevilen otomobillerinden biri olan ve döneminin ötesinden gelen özelliklere sahip Fiat Tempra’dır. Fiat Tempra Alınır mı?

Fiat Tempra

Tempra, İtalyan Fiat markasının 1990-1998 yıllar arası, TOFAŞ’ın ise 1992-1999 yılları arasında üretmiş olduğu modeldir. Birçok farklı motor seçeneğine sahip olan modelin ülkemizde en çok tercih edilen motor seçeneği 1.6 litrelik olan versiyondur. Tempra’nın 2.0 litrelik 16 valf’li motor seçeneği Türkiye’deki en güçlü otomobil olmuştur. Ayrıca Tofaş fabrkasından çıkan 1 milyonuncu araç, Fiat Tempra 2.0 i.e 16 valf olmuştur.

Dünya ralli şampiyonasında Fiat grubu tarafından yarıştırılan otomobil 2.0 litre 16 valf Tempra’daki motor ile aynı motora sahip Lancia Delta İntegrale olmuştur.

Fiat Tempra Dijital Göstergesi ile Özellikle Gece Sürüşlerinizi Fazlasıyla Keyifli Hale Getirir

Fiat Tempra

Yazımızın başında da belirtmiş olduğumuz gibi Ülkemizde Fiat Tempra, 1990-1999 yılları arasında Tofaş (Türk Otomobil Fabrikaları A.Ş) tarafından üretilmiştir. Tempra ‘da kullanılan altyapı aynı zamanda Alfa Romeo 155 ve Lancia Dedra ‘da da kullanılmıştı. Bildiğimiz gibi 1980-1990 yıllarının araçları genel anlamda dümdüz hatlara sahipken Tempra tıpkı çağının ötesinden gelmişçesine modern bir tasarımla ortaya çıkmıştır. Şunu unutmadan geçmeyelim Tempra’da kullanılan dijital gösterge paneli birçok kişinin ilgisini çekmiştir. Hatta 90 ‘lı yılların çocukları, araçların kaç bastığını görmek için (tabiki göstergedeki değer max hız değildir.) camından aracın göstergesine bakarlardı. Bu aracın göstergesi o çocukların da ep ey bi ilgisini çekmiştir. Araçta bulunan donanım çeşitliliği ve fiyatının da cazipliği birçok insanı bu araca yönlendirmiştir.

Fiat Tempra

başlangıç paketinde insanları 1.6 litrelik karbüratörlü motor karşılıyordu. Sonrasında 2.0 8 valf 115 hp’lik motorla satışa sunulan Tempra Yeni motor ve donanım seçenekleriyle bir reklam filmi daha yayınladı. Hadi bir göz atalım.

2. Nesil Tempra

2. Reklam filmi ile Airbag, Abs, 4 teker disk fren gibi güvenlik donanımlarının yanı sıra yeni geliştirilmiş olan 2.0 litre 16 valf 148 beygir gücüne sahip motoru ve 1.6 litre enjeksiyon sistemine sahip mpi motorunun geldiğinden bahsedilmiştir. 2.0 litrelik 16 valf’e sahip motor, Tempra 2.0 8 valf motorunun silindir kapağı geliştirilerek elde edilmiştir. Yapılan bu değişiklik sonucunda Tempra 2.0 16 valf 0 dan 100km/h ‘a sadece 8.6 saniyede çıkabiliyordu. ve maksimum hızı 210 km/h ‘tır.

Fiat Tempra Alınır mı?
Fiat Tempra Alınır mı?

Donanım paketleri ilk versiyonlarda SX, SXA , SX AK gibi harflerden anlaşılabiliyordu. SX sert direksiyonken, SXA hidrolik direksiyona sahipti. SX AK nin farkı ise klima olmasıydı. Sonrasında çıkan Tempra ‘lar  S SLX olarak adlandırıldı. S versiyonlarda diğerlerinden farklı olarak dijital yerine analog gösterge kullanıldı. Son olarak ise SW isiyle station kasaya sahip bir Tempra satışa sunulmuştu. Bu arada ülkemizde ilk nesil Tempra ‘lar İtalyan olarak bilinirken son nesil Tempra ‘lar yerli olarak bilinmektedir.

  • 1.4 l R4 (72 bg/PS)
  • 1.6 l R4 (86 bg/PS)
  • 1.6 l R4 (78 bg/PS)
  • 1.6 l R4 (90 bg/PS)
  • 1.6 l R4 (97 bg/PS)
  • 1.6 l R4 (105 bg/PS)
  • 1.8 l R4 (110 bg/PS)
  • 2.0 l R4 (115 bg/PS)
  • 2.0 l R4 (148 bg/PS)

Fiat Tempra Alınır mı?

Fiat Tempra, düşük bütçe ile otomobil almak isteyenlerin tercih edebileceği oldukça başarılı bir araçtır. Ülkemiz şartlarında tercih edilen versiyon 1.6 litrelik motor seçeneğidir. Dijital gösterge, hidrolik direksiyon, klima gibi donanımlar oldukça ilgi çekicidir. Aracın boş paketi çok fazla sevilmese de arıza ihtimali oldukça az olduğu için tercih edilebilmektedir. Aracın en dolu versiyonu SXAK’dir. Dijital klima gibi bir çok özellik mevcuttur. Büyük bir çoğunluğu lpg’li olan bu araç oldukça ekonomik bir yakıt tüketimine sahiptir. Yedek parça fiyatları oldukça uygun olan bu araçların iç göğüs bölümündeki gösterge kapağı ve sol ızgara çerçevesi zamanla deformasyona uğramaktadır. Araç bakarken bu gibi durumları dikkate almanız gerekir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here