İsmi ilk başta sanki bir Amerikan futbol takımı gibi geliyor…

Dünya devi iki grubun birleşmesinin ardından alınan kararla ismi belli oldu.

Fiat Chrysler Automobiles(FCA) ve Peugeot Societe Anonyme(PSA)’nin birleşme kararı olan yeni ortaklık Stellantis 2019 yılında duyurmuştu. Her iki şirkette kendi çıkarları doğrultusunda gelecek planlarını ortak bir çatı altında işleyeceklerini açıklamışlardı.

Yüzde 50’ye 50 olacak şekildeki birleşme; elektrikliye geçiş, paylaşım ve otonom sürüş hedeflidir. Hızla değişen bir dünyada bu yeni ortak girişim inovasyonu teşvik etmek ve bu zorlukları hız ve sermaye verimliliği ile karşılamak istenmiştir. Gelişmiş ve evrensel Ar-Gelerden faydalanacaklarını belirttiler.Bunları gerçekleştirirken iki şirketinde bünyesinde bulunan araçların isimlerinde bir değişiklik yapılmayacağını da açıkladılar.

Stellantis adını alan birleşme markaların ve grupların açıkladığı agresif bir takım ismi gibi gözükse de her iki şirkette bu ismin “yıldızlarla aydınlanmak” anlamına gelen Latince “stello” kökeninden geldiğini , enerji ve yenilenme ruhunu yansıttığı da belirtiliyor.

2021 yılının ilk çeyreğinde başlanması bekleniyor

İki otomobil üreticisinin vardığı anlaşma, otomobil üreticilerinin, dünya çapında talebin azalmasıyla karşı karşıya kaldığı ve teknolojik olarak daha gelişmiş, daha çevreci otomobil modelleri geliştirmeye çalıştığı bir dönemde geldi. Bu durumu göz önünde bulundurursak iki marka içinde maliyeti her ne kadarda düşürücü politikalar izleyeceklerini belirtseler de daha iyi bir ürün için her şeyi yapacaklarını  ve yeni nesil teknolojiler üzerine kurulu bir ortaklık olacağı söylenebilir.

FCA ve PSA birleşmesiyle Fiat, Dodge, Ram, Chrysler, Alfa Romeo, Maserati, Peugeot, DS, Opel ve Vauxhall markaları aynı çatı altında toplanmış olacaklar. FCA 2018 yılında dünya genelinde 4.8 milyon araç teslimatı gerçekleştirmiş. PSA ise 3.9 milyon adetlik otomobil satışına imza atmış durumda. Bu kadar önemli iki şirketinde dünya üzerinde ciddi satış rakamlarına da sahip olması birleştikten sonra yeni marka grubunu dünyanın en büyük 4.otomobil üreticisi konumuna getiriyor.

Birleşme projesinin 2021’in ilk çeyreğinde, her iki şirketin hissedarlarının kendi Olağanüstü Genel Kurullarında onaylayacaktır. Antitröst ve diğer yasal gerekliliklerin karşılanacaktır. Alışılmış kapanış koşullarına tabi olarak tamamlanması bekleniyor.

Kaynak: Stellantis

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here