Ana Sayfa Danışman Euro 4 ve Euro 5 Nedir? Farkları Nelerdir?

Euro 4 ve Euro 5 Nedir? Farkları Nelerdir?

0
13848

Avrupa, içten yanmalı araç üreten üreticiler için büyük bir pazar ve büyük etkilere sahip. Avrupa standartlarına uygun olmayan motosikletleri, Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi’nde satamazsınız. Bu nedenle standartlara uymayan motosikletlerin satışlarının düşük seyretmesi mümkün.

Araç sayısının her geçen gün artmasıyla, çevreye verilen zararın minimuma indirilmesi için, AB tarafından zaman içinde değişen çeşitli standartlar uygulanabiliyor. Avrupa Birliği’nin yürürlüğe koyduğu standartlar dünya çapında değere sahip. Bunlardan biri de çevreye verilen zararlı gazların azaltılmasını hedef alan EURO Egzoz emisyon standartlarına sahip. Ayrıca her aracın belli bir emisyon değeriyle satışa sunulmasına izin verilen standartlar her sene güncelleniyor. Ek olarak güncellenen standartlar, daha katı kurallarla emisyon değerini düşürmeyi hedefliyor. Euro 4 ve Euro 5 Nedir? Farkları nelerdir?

Euro 4 Nedir?

Euro 4 ile birlikte geçmiş standartlara göre bazı güncellemeler ve değişikler yapıldı. Çevreye salınan Karbon Monoksit, Azot Oksitleri ve Hidrokarbonlar miktarı yarıya indirildi. Ayrıca bu emisyon standartlarına uygun motosikletlerin 20.000 km’ye kadar standartları sağlayacak şekilde olması gerekiyor. Elektronik gaz kelebeğinin çalışma prensibi kontrolü ise emisyon kontrolüne yardımcı olacak şekilde düzenlendi. Ek olarak Euro 4 ile bazı güvenlik ve performans standartlarını da sağlıyor. Bunlar ise; çekiş kontrolü ve farklı yol koşulları için çeşitli sürüş modları geliştirildi.

Euro 5 Nedir?

Euro 5, motosiklet üreticilerinin Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi’nde satışa sunmak için uyması gereken kurallardır. 2020 yılında yürürlüğe giren Euro 5, standartları daha katı olup, Euro 4 ile neredeyse gaz salımı yarı yarıya düşürdü. Ayrıca motosikletlerdeki 20.000 km sınırı bu standart ile birlikte kaldırıldı. Son olarak 2020’nin ilk gününden itibaren Avrupa Birliği Serbest Ticaret Bölgesi’nde satılan her yeni motosiklet için Euro 5 standartlarına uyması zorunlu hale geldi.

Euro 5 ve Euro 4 Arasındaki Farklar Nelerdir?

Euro 4 kapsamında, bir motosiklet en fazla 1140 mg/km karbon monoksit salabilir, ancak Euro 5 altında bu değer maksimum 1000 mg/km’ye iniyor. Ayrıca toplam hidrokarbonlar için limit ise 170 mg/km’den 100 mg/km’ye düştü. Son olarak ise azot oksit için sınır 90 mg/km’den 60 mg/km’ye düştü. İlk kez Euro 5 ile maksimum 68 mg/km metan olmayan hidrokarbonlar için yeni bir önlem getirildi. Euro 5 mevzuatının kapsadığı dört farklı egzoz emisyonu türü vardır. Ek olarak her iki standartta da ortak olan üç önlemli gaz; karbon monoksit, hidrokarbonlar ve nitrojen oksittir. Euro 5 için farklı olarak listeye metan olmayan hidrokarbonlar eklenmiştir.

Egzoz Emisyon Ölçümü Ücreti 2022

2. El Motosiklet İlanları

HENÜZ YORUM YOK