Elektrikli Araçlarda Rekor Satış!

1
1644
Hepimizin bildiği gibi ağımızın güncel sorunu iklim değişikliği. Ülkeler de bu sorun ile mücadele etmek adına fosil yakıt tüketimlerini azaltarak düşük karbon teknoloji dönüşümüne geçiyor. Tam bu noktada elektrikli araçlar hayatımıza giriyor. Otomotiv sektörünün güncel teknolojisi elektrikli araçlar, ulaşım sektöründen kaynaklı emisyonların düşürülmesi konusunda oldukça önemli. Otomobil markalarının da söz konusu alandaki yatırımları ve marka-modelleri armaya devam ediyor. Elektrikli araç pazarında yapılan dönüşümler satışlara da oldukça hızlı yansıyor. Geçtiğimiz yıl küresel araç pazarındaki net büyümenin tamamı elektrikli araçlar tarafından gerçekleşti. Elektrikli araç satışlarında yüksek rekor…

Elektrikli Araç Satışlarında Rekor!

Küresel çapta elektrikli otomobil satışları 2021 yılında bir önceki yıla kıyasla % 108 arttı. Böylelikle 6,75 milyon adet ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Söz konusu elektrikli otomobil satışları 202 yılında pandemi sürecine rağmen 3,24 milyon adet olarak gerçekleşmişti.

Dünya’daki elektrikli araçların pazar payına baktığımızda ise 10 yılda tam 41 kat artarak % 8,3’e ulaştığını görüyoruz. Dediğimiz gibi geçen yıl ise ondan bir önceki yıla göre % 108 artış ile 6,75 milyon adede ulaştı.

elektrikli araç satış

”AA muhabirinin V-volumes.com internet sitesinin verilerinden toparladığı bilgilere göre, küresel elektrikli araç satışları 2021’de bir önceki yıla göre % 108 artışla 6,75 milyona ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Elektrikli araç satışları 2020’de salgına rağmen 3,24 milyon olmuştu.”

2012 yılında elektrikli araçların pazar payı % 0,2 seviyelerindeydi. Geçen yılki rekor satış ile bu rakam % 8,3’e ulaştı. Böylece, elektrikli araçlar pazar payını 10 yılda 41 kat artırdı.

Geçen yıl ayrıca elektrikli araçlarda son 10 yılın en büyük yıllık büyümesi görüldü.

elektrikli araç satış

En Fazla Satış Çin’de Gerçekleşti

Geçtiğimiz yılın en fazla elektrikli araç satış kaydı 3,4 milyon ile Çin oldu. Çin’deki satışlar önceki yıla kıyasla % 155 olarak gerçekleşti. Adet bazında ise 2,06 milyon artış gerçekleşti.

Avrupa’ya ise 2020’ye göre % 66 artış ile 2,3 milyon elektrikli araç satıldı. Elektrikli araç satışlarında ABD 735 bin adet ile üçüncü sırada yer aldı. Güney Kore’de ise 114 bin 500 adet satış gerçekleşti. Japonya, Hindistan, Avustralya ve İsrail’de ise 10 bin adedin üzerinde satış gerçekleşti.

Uluslararası Enerji Ajansı’ndan (IEA) alınan verilerine göre, 2012 yılında tüm yıl boyunca 130 bin elektrikli araç satışı gerçekleşti. Üstelik söz konusu rakama 2021 yılında sadece bir haftada ulaşıldı. Geçtiğimiz yılın satışlarından sonra dünyadaki elektrikli araç sayısı tam olarak 16 milyon adet olarak kayda geçti.

elektrikli araç satış

Yeni Rekor Yolda!

Geçtiğimiz yılki elektrikli otomobil satışlarına baktığımızda il sırada yer alan marka Tesla oluyor. Adedi ise 936 bin. Ülkeler bazında incelediğimizde ise en fazla Tesla model araç:

  • ABD ‘de 352 bin adet
  • Çin’de 321 bin adet
  • Avrupa’da ise 170 bin adet gerçekleşti.

Tesla’dan sonra gelen markalar ise şu şekilde:

  • 763 bin adet ile Volkswagen (VW) Group,
  • 598 bin adet ile BYD,
  • 517 bin adet ile GM,
  • 385 bin adet ile Stellantis

Küresel çapta elektrikli otomobil satışlarının içinde bulunduğumuz yıl geçen yılın verilerini aşarak yeni rekor oluşturması bekleniyor.

Sıfır km elektrikli SUV modeller

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here